In navolging van andere Duitse merken als Cube, Red Bull, Canyon, Ghost, Focus gaat ook Hai Bike de Nederlandse markt op. Met mountainbikes, hybrides en met racefietsen. We kregen de Hai Q Race Ultegra tot onze beschikking. 

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

 

6061 Aluminium

Zijn de meeste raceframes tegenwoordig van 7005 aluminium, Hai Bike gebruikt voor de Q Race 6061 aluminium. En dan ook nog eens ‘Hydroformed’: van een afstandje lijkt de Q Race van carbon. Dit komt door de gebogen boven en onderbuis. De framebuizen zijn oversized en driehoekig geovaliseerd. Maximale doorsnede is 55 mm van de onderbuis, de bovenbuis is maximaal 40 mm ‘dik’. De lasnaden zijn niet weggewerkt zoals te zien is op de foto.  Een 58 centimeter frame weegt 1620 gram, de carbon voorvork 510 gram.

Ultegra SL

In de naam van de fiets zie je al waar het om ‘draait’ bij de Q Race: Shimano Ultegra. En dan in de chique SL uitvoering. 10-speed, Dual Control rem-schakelhendels en voor- en achterderailleur, remmen. Daarnaast prijkt er op de Hai Bike een triple crankstel met 52/39/30 kettingbladen. De wielen zijn de Mavic Aksium met speciale Schwalbe Ultremo banden die optisch mooi bij het zwart/rood van de Hai Bike passen.

Stijf!

De stijfheid van de Q Race. De torsiestijfheid – de doorbuiging van de balhoofdbuis- is 112 Nm/º, de bracketstijfheid 47,5 en de voorvorkstijfheid 75 Nm/º. Deze waarden zijn uitstekend. Grappig: bijna alle frames gebouwd van aluminium scoren vrijwel deze waarden en wegen vrijwel altijd rond de 1550/1650 gram. De Q Race heeft een zogenaamde ‘allround’ geometrie met een naloop van 53 mm, zitbuishoek 73,1º en balhoofdhoek 73,3º. Compleet weegt de Q Race 8,5 kilo.

Uitstraling

Het frame is keurig al wijkt het niet veel af van wat de ‘andere’ Duitse merken brengen. wel is er veel aandacht geschonken aan de uitstraling: let eens op de doorlopende letters op de voorvork en de balhoofdbuis. En het rood komt ook terug bij de XLC zadelpen, zadel en stuurpen. Daarnaast al de vermelde ‘custom’ banden van Schwalbe! De Q Race is er in maat 50, 54, 58 en 60.

Geen buil

Je kunt je echt geen buil vallen met de Q Race. € 1399,- kost de fiets. Het is de niet de goedkooptse Duitse racer met Ultegra SL, dat moge duidelijk zijn voor wie een over het net surft en de advertenties in TOUR leest… Maar de Q Race is zondermeer een hele nette racefiets. Wil je minder betalen: de Q Race is er ook met 105 en kost dan € 1199,-. Op dit moment -eind maart 2008- zul je de Hai Bike’s nog niet zoveel aantreffen, maar daar zal verandering inkomen. Hai Bike valt onder Winora wat deel uitmaakt van Accel, het moederbedrijf van merken als Batavus en Koga. En dat betekent dat er potentieel veel dealers zijn! Kijk voor info bij www.haibike.de en 06-51353921, Wil.Haagmans@winora-group.com