De afgelopen jaren is het Duitse merk Focus snel populairder geworden. Dat doe je niet met standaardproducten. Dat doe je wel door mooie producten aan te bieden. En als je het dan ook nog eens voor een scherpe prijs doet, dan win je veel harten. En als je snel je merk groot wil maken doe je dat ook niet met halve maatregelen. Zo is voor 2008 de hele ‘First’ lijn vernieuwd. Alle modellen kregen een hoofdframe van carbon. Niet alleen de duurdere uitvoeringen dus, maar gewoon alle drie de modellen. Wij kregen de kans een weekend met een voorserie exemplaar van de Focus First Expert van € 2999,- te rijden. De kleurstelling en de afmontage waren nog niet helemaal op orde, maar dat is nu in de winkels wel voor elkaar.

Tekst en foto’s: Lars van der Wansem

 

Frame

Het hoofdframe is dus van carbon. Het zwarte kunststof heeft enkele voordelen ten opzichte van aluminium. Zo zijn afwijkende vormen eenvoudig te maken, je kunt de stijfheid veel beter bepalen en het gewicht zou lager kunnen. Om met dat laatste te beginnen: dat is niet echt gelukt – daar komen we verderop nog op terug. Daarbij moet wel gezegd worden dat we een prototype getest hebben, bij de definitieve versie gaat er nog zo’n 200 gram af.
Focus heeft gekozen voor een monocoque-constructie, dus een hoofdframe uit één stuk. De uitsparing voor de demper is daar mooi in meegenomen. De FOX-demper ligt mooi uit het zicht en heel handig onder handbereik. Handig in zoverre dat je eenvoudig de lockout bedient en eventueel de demping onder het rijden aan kunt passen. En de kabelgeleiding gaat strak binnendoor, waardoor het geheel er netjes uit ziet.

Achtervering

De FOX Float RP23-demper ligt dus mooi in het frame. Als leek moet je twee keer kijken om te zien dat je hier met een dubbelgeveerde mountainbike te maken hebt. Focus heeft bij de carbon First opnieuw gekozen voor een vierpuntveersysteem, dus met een draaipunt op de liggende vork. Hiermee is de karakteristiek – dus hoe de vering zich gedraagt – het beste te bepalen. De FOX-demper is helaas iets aan de stugge kant, waardoor je zeker niet het perfecte comfort van een 120 millimeter-bike ervaart. Maar de controle die de achterkant levert is prima in orde. Op snelheid slokt de achterkant iedere obstakel onopvallend weg. Bij lage snelheid krijg je dus helaas nog wel wat informatie door die je voor het comfort liever niet zou voelen. Een FOX met een andere afstelling zou wenselijk zijn, of eventueel een andere demper zoals een Manitou Swinger.

Vork

Voorin veert een FOX F32 RLC 120-voorvork. De benaming RLC geeft aan dat de demping zowel ingaand als uitgaand af te stellen is. Hierdoor kun je de vork heel precies op persoonlijke rijstijl, voorkeur en gewicht afstemmen. En je krijgt er dan ook de juiste prestaties voor terug. Deze FOX behoort tot de allerbeste vorken op de markt en je kunt er werkelijk ieder terrein mee aan. De voorkant is echter soepeler dan de achterkant, waardoor je de neiging hebt de voorvork harder af te stellen. Niet doen, want daarmee doe je jezelf te kort, de vork gaat dan gewoon minder presteren. Hoewel je wel het gevoel hebt harder te gaan, ga je in werkelijkheid langzamer dan mogelijk is.

Onderdelen

De afmontage is voor de prijs ‘zuinigjes’. Je krijgt dus wel een super hoogwaardig frame en een topvork, maar ook ‘maar’ Shimano Deore XT. Van Focus waren we meer gewend. Nu is er met Deore XT absoluut niets mis. Je bent een goede als je het verschil met XTR kunt voelen wat schakelen betreft en de remmen zijn door het servo-wave mechanisme zelfs beter dan de duurdere uitvoering van Shimano. Maar de groep is wel iets zwaarder. Samen met de andere minder lichte onderdelen en het al zwaardere frame gaat deze First Expert over de twaalf kilogram. En dat is best veel voor een prijzige carbon-bike. Ben je stevig aan het doorrijden – gewoon sportief zeg maar – dan voel je het gewicht duidelijk. Voor een fiets die Focus zelf onder de marathon-categorie inschaalt is dat niet een wenselijk effect.
Het definitieve model zal net onder de 12kg komen, dat is nog steeds behoorlijk aan de maat.
 

Zithouding

De First Expert heeft mooie, maar hier minder bekende Syncros onderdelen. Deze van oorsprong Canadese onderdelen zijn vooral stevig en meer bedoelt om mee te freeriden. Of in ieder geval voor steviger gebruik. Het stuur is ook breed en hoog genoeg om meer afdalingsgericht te zijn, dan dat het voor marathons bedoeld is. Je moet dan ook wel even spelen met de hoogte aan de voorkant voordat je een sportievere zithouding gevonden hebt. Het is aan te raden gewoon een vlak stuur te laten monteren als je andere dingen gaat doen dat lange afdalingen in de bergen. En dat geldt dus voor vrijwel iedere Nederlandse of Vlaamse koper van deze Focus.
Je hebt echter wel goede controle over de fiets. De First is goed wendbaar en blijft ook lekker rechtuit rijden tot op zeer hoge snelheid. Wat dat betreft is toeren het ultieme inzetgebied voor deze ´Duitser´. Het vreemde is wel dat de aluminium First van verleden jaar wel een echte knaller was voor marathons en zelfs crosscountry-wedstrijden. Deze nieuwe carbon-uitvoering dus niet meer.

Conclusie

De Focus First Expert is een moeilijk in te delen bike. Vergeet in ieder geval de term marathon die het merk er zelf aan hangt. Daarvoor is de fiets te zwaar en de zithouding gewoon te gemoedelijk. Het hogere gewicht zou je voor een carbon-bike zeker niet verwachten, helemaal niet als je de prijs in ogenschouw neemt.
Maar koop de First wel als je een heerlijke alleskunner zoekt. Het gewicht is overheen te komen als je wat minder haast hebt. De vering zelf levert goede prestaties en is helemaal in zijn element als je de bergen op gaat zoeken. Alpen-passages zijn het terrein van deze fiets. En daarbij is de Focus First Expert zeker wat uiterlijk betreft één van de mooiere fietsen op de markt. En dat vergoed ook een hoop. (op de afbeelding boven dit stukje tekst overigens de afbeelding van de definitieve uitvoering zoals deze eind maart bij de dealers staat).