

D Due
In thuisland Italië rijden er al volop rijders met deze crossfietsen en soms zie je ze nog wel eens in de grotere, internationale crosswedstrijden in Nederland en Vlaanderen. En nu is er dan ook een tweetal modellen leverbaar de D2 met Scandium hoofdframe en carbon achtervork en voorvork en deze D2 met een 7000 aluminium frame. Hydroform staat te lezen op de onderbuis en dat houdt in dat middels een speciale techniek: vloeibaar materiaal wordt onder hoge druk in een mal geperst. Daardoor zijn andere buizenprofielen mogelijk. De staande buis is gewoon rond, de liggende en bovenbuis geovaliseerd ( maximaal 56 mm Ø). De onderkant van de bovenbuis is plat; wel zo gemakkelijk als je de fiets op je schouder moet gooien! De torsiestijfheid van de D2 is 101 Nm/º, de bracketstijfheid 38 Nm/º en de stijfheid van de voorvork is 62. Stijf dus! De lage bracketstijfheid is te wijten aan de langere achtervork van een crosser.

Hydroform
De D2 is er in vijf maten: van maat 49 tot en met 61 centimeter. Los weegt een 55 centimeter frame 1700 gram, de carbon voorvork met aluminium balhoofdbuis 710 gram. De D2 heeft een licht aflopende bovenbuis, een stevig bracket met de derailleurkabel en gewone rechte achtervork. Opvallend is dat zowel bij de patjes van de voorvork als de achterpatjes oogjes zitten; voor de montage van een spatbordje of dragertje. Want deze D2 is niet alleen een crosser: het is een snel karretje voor woon-werkverkeer. Bij navraag bleek dat de D2 het heel goed doet in de USA; en niet alleen off-road. Keurig: de D2 heeft nokjes op de bovenbuis; de rem –en derailleurkabels lopen bovenlangs. De voorderailleurkabel loopt via een nokje naar beneden naar een katrolletje waar de kabel een bocht maakt naar de voorderailleur –zie de foto. De achterderailleurpat is verwisselbaar. De voorremkabel loopt door een speciale beugel die tussen twee opvulringen van het AHead-balhoofdstel gemonteerd is.

Andersom
De ‘Dual Control’ shifters -met versnellingaanduiding!- en de voorderailleur zijn van de de Shimano Tiagra groep. Op het achterwiel negen ‘SRAM’ kransjes tussen 11 en 32. Het crankstel is een Prowheel Ounce met twee kettingbladen: 36 en 50-tands. Het is een klassiek type crankstel: de trapas is een model met gewone vierkante as. De achterderailleur is verassend een Shimano LX-model. Geen verkeerde keuze als je veel in het terrein vertoeft! Echter, het is een model dat andersom schakelt… Dus de veerspanning is het hoogst op de ‘11’ en het op- en afschakelen werkt net andersom. Dat houdt in dat de opschakelhendel van de Tiagra shifter nu afschakelt en… je begrijpt het al. Het werkt prima, al is het stevig wennen!

Toeren
De D2 heeft Avid zij-optrekremmen. De wielset is een mix van Tiagra naven en Mavic CXP velgen met 32 mm cyclecross banden van WTB. De overige onderdelen: FSA Wing en alu OS stuurpen en Truvativ zadelpen en Bianchi zadel. Op en naast de weg blijk je met de D2 heerlijk ontspannen te kunnen ‘toeren’, vooral door de gematigde geometrie. De balhoofdhoek van een maat 55 meet 71,6 º, de zitbuishoek 74,2 º, de wielbasis is 1014 millimeter, de vorksprong 45 en de naloop 64. De stabiliteitsindex bedraagt zo -2,54. Prima, voor een crosser. Wel is de D2 zwaar –voor een crosser. 9,9 Kilo zonder pedalen. Echter, als je dit gewicht vergelijkt met een mountainbike is het weer licht…

Min
De D2 heeft geen echte crossoverbrenging: de ‘50’ is te groot. Beter een ‘46’ of ‘48’ monteren. De wielen zijn behoorlijk zwaar en robuust waardoor je niet snel uit koers zal raken -maar ook af en toe moet werken als je snel wilt slalommen. Het is zeker geen wedstrijdfiets; daarvoor is de D2 te zwaar en te ‘recreatief’ afgemonteerd. De prijs: € 1195,- kost de D2. Net iets te veel voor wat je krijgt. Je koopt voor dit bedrag al snel een MTB met XT…met meer versnellingen en vering. Net onder de € 1000,- zou mooi zijn.

Plus
Keurig afgewerkt, compleet en alles zit op de juiste plaats voor een cyclocrossfiets! Daarnaast is het een prima rijdende crosser die het volgens ons uitstekend doet in toertochten (de D 2 heeft nokjes voor een bidonhouder). En Shimano 9-speed werkt prima en is net iets minder ‘bevattelijk’ voor modder dan 10-speed… Info via www.bianchi.nl