Batavus is terug: na een korte periode van rust stort Batavus zich weer op de race. Het Friese merk heeft een lange historie als het gaat om de koers. Zo werd de selectie van de KNWU gesponsord, waren er Batavus heren- en damesploegen en de profs van de Bankgiroloterij ploeg reden op Batavus. Dit seizoen zijn het de renners van het P3 Transfer – Batavus Raceteam die op de carbon Batavus Professional X rijden. Speciaal voor raceliefhebbers heeft Batavus een replica van de Professional X van het P3 Transfer – Batavus Raceteam. Deze kost bijna € 3000,-. Maar…Batavus heeft ook de ‘gewone’ Professional. En die staat hier centraal.

Tekst: Menno Grootjans, foto’s en video Edwin Haan

Twee uitvoeringen

De Professional is er in vijf maten en in twee uitvoeringen: met Shimano 105 voor  € 2199,- en met Shimano Ultegra voor € 2499,-. Het modern ogende frame van de Professional is van carbon. De Professional heeft oversized, gebogen geovaliseerde buizen. De rond lopende bovenbuis meet maximaal 38 mm Ø, de onderbuis maximaal 45 mm Ø, waarbij de ‘vierhoek’-vorm van de buis bij het bracket opvalt. De staande buis is rond en 35 mm Ø. De bovenbuis loopt naar achteren af. De achtervork loopt via een soort ‘box’ van de bovenbuis, de rechterachterpat is verwisselbaar, de voorderailleur zit met een losse klem om de staande buis. De carbon voorvork heeft zowel carbon vorkpoten als balhoofdbuis. Het balhoofdstel is van FSA en geïntegreerd met het frame. De nokjes voor de derailleurkabels zijn aan de onderbuis gepopnageld. 

1190 gram

De Professional is licht: een ‘56’ weegt nog geen 1200 gram. De torsiestijfheid – de doorbuiging van de balhoofdbuis- is 78 Nm/º, de bracketstijfheid 54,  de 350 gram lichte voorvork kreeg het cijfer 69 mee. Deze waarden zijn voldoende, zeker als je het lage gewicht in ogenschouw neemt. Compleet weegt de Batavus 7,6 kilo: Shimano Ultegra SL 10-speed groep, Ultegra wielset, carbon stuur, stuurpen en zadelpen, Michelin Pro 2 Light banden en Velo zadel.

Plus

Batavus is terug. Met de Professional slaan ze geen slecht figuur. De Professional is licht, mooi afgemonteerd en voldoende stijf –voor een doorsnee fietser. De rijeigenschappen zijn ruim voldoende: de fiets reageert prima op tempowisselingen, de Shimano onderdelen zijn kwalitatief hoogwaardig en je kunt je als fietser weinig meer wensen. Zware of krachtige rijders hebben wellicht meer behoefte aan een stijver frame. Wie een Professional koopt krijgt een paar SPD-SL pedalen en een gratis Batavus wielershirt.

Min

Met een prijs van meer dan € 2000,- kan Batvaus kan de strijd (nog) niet aan met modellen van Duitse prijsvechters als Cube, Stevens en Red Bull. Die leveren een complete carbon racer van minder dan € 2000,-. Daarnaast doet Batavus er goed in meer in te investeren in het image van haar racers. De racers staan nu nogal verscholen op de website. Info via www.batavus.nl
 

Video