Merida in Taiwan is één van de grootste fabrikanten van frames en fietsen, maar vooral voor andere merken. Het eigen merk Merida is een stuk kleiner en heeft nog niet een status als veel van de merken die de fabriek produceert. Met de carbon Scultura-racefiets wil de Taiwanese fabrikant dit recht zetten.

Tekst : Lars van Wansem
Foto’s: Menno Grootjans

Doorontwikkeling

Het frame van de Scultura 907 carbon komt wat uiterlijk betreft overeen met zijn voorganger, de Theorema. Merida wekt de indruk dat er met lugs gewerkt is. Het tegendeel is echter waar, het hoofdframe van de Scultura bestaat uit één stuk, wat theoretisch een lichter frame kan opleveren. De liggende achtervork heeft een verdunning in het horizontale vlak, is dus plat. Dit moet het meegeven van de achterkant verbeteren, zonder dat dit ten koste van de stijfheid zou gaan. De kabels zijn netjes door de onderbuis heen geleid. Het frame weegt 1200 gram ten opzichte van 1330 gram van zijn voorganger. De volledig carbon vork is lekker licht met 350 gram, waar de versie van de Theorema nog 380 gram woog.

Op zeker

Merida monteert op de Scultura 907-20 een Shimano Ultegra 10 speed-groep, met een compact van FSA. Over de schakel- en remwerking van de Ultegra-groep kunnen we alleen maar positief zijn: alles lijkt vanzelf te gaan. De wielen zijn Mavic Ksyrium Elite, dus de versie met stalen spaken. Deze zijn niet zo hard als de uitvoeringen met aluminium spaken, zijn meer dan voldoende stijf en zeer sterk. Maar helaas ook niet al te licht, wat vooral in de velgen gezocht moet worden, dus de roterende massa. De Maxxis Xenith-bandjes zijn een B-keuze in een markt met zeer veel goede banden. Gelukkig zijn banden eenvoudig te vervangen voor je eigen favoriete set. De cockpit wordt afgerond met een FSA stuurpen met oversized en 44 centimeter breed stuur.

Stijfheid en de geometrie

Het gewonnen gewicht ten opzichte van de Theorema is ten koste gegaan van de stijfheid. Het lagere gewicht is dus verkregen door nuttig materiaal weg te laten. De stijfheid van de Scultura is nu teruggevallen naar waardes die doorgaan als slap. Kijk maar naar de torsiestijfheid – de stijfheid van voor naar achter – die met 75,1 Nm/º echt laag is. De bracketstijfheid valt met 36,8 Nm/º tegen en de voorvorkstijfheid scoort met 62,1 Nm/º aan de lage kant. Deze waarden samen met het carbon geven wel aan dat de Merida erg comfortabel is, maar minder geschikt voor zware rijders. Met de geometrie kun je alle kanten op. De zitbuishoek is 72,7º en balhoofdhoek scoort dezelfde waarde: 72,7º. De naloop is 57 mm en de wielbasis is een lange 100,8 centimeter voor dit 56 centimeter frame. En dat betekent dat de Merida vooral erg makkelijk rechtdoor wil. Het gewicht van de totale fiets is slechts 7,8 kilogram

Plus

Insturen is door de beperkte stijfheid een gok, je eindigt al snel tien centimeter meer naar buiten dan de bedoeling was. Vooral op hogere snelheid speelt dit probleem. Het went, waardoor je iets anders gaat insturen, maar het komt nooit helemaal in orde. In het vlakke Nederland en Vlaanderen zou je beter de kettingwielen vervangen. De binnenste 34 is onbruikbaar, de 50 is voor toeren net te zwaar. De ketting ligt daardoor de hele tijd schuin en zal naast sneller slijten ook meer weerstand leveren (tot wel 5%!). De grote stap die de ketting bij de compact moet maken zorgt voor een verminderde werking, maar dat kunnen we Shimano niet aanrekenen. Bij de ISIS-trapas zetten we ook vraagtekens. In deze prijsklasse zijn buitenliggende lagers al gemeengoed en ISIS heeft ons in het verleden vaker in de steek gelaten.

MIn

De minpunten geven al aan dat de Merida Scultura niet geschikt is voor het echte doorrij-werk. Dat laat de toerder over voor deze Merida. En juist die toerder krijgt een heel geschikte fiets aan de Scultura. De zithouding is niet supersportief en zeker met een kortere stuurpen kun je een aangename zithouding vinden voor langere tochten. De balhoofdbuis is hoog aan de voorkant, wat optisch het voordeel oplevert dat je niet heel veel vulringen hoeft te gebruiken. En je zit als gevolg daarvan van voren niet al te diep. De geometrie is goed genoeg om scherp te kunnen sturen, maar de lange wielbasis zorgt voor een gemoedelijke rechtuit-loop. Kortom, kun je met de beperkte stijfheid leven, dan krijg je voor € 2999,- een lichte, prijzige en aangename toerfiets. Het losse frame en vork zijn voor € 1399,- te koop. Kijk voor info bij www.merida.nl