Hoewel de Merida Mission Lite een 2006-model is, wijzigt de vering op zich niet en kun je het commentaar daarover meenemen naar het 2007-model. En dat wordt dan weer de Mission 2000 Disc die € 2299,- gaat kosten in de winkel. Ten opzichte van de € 1999,- kostende Mission Lite krijg je wel andere onderdelen. Het meest opvallend zijn daarbij de schijfremmen in plaats van V-brakes. Wij legden ruim duizend kilometer met de Mission Lite af in voornamelijk zwaar terrein en onder zeer zware omstandigheden.
 

Tekst: Lars van der Wansem/ foto’s: Edwin Haan

Frame & vering

Het aluminium-hoofdframe van de Mission Lite is mooi hydroformed voor extra stijfheid en een uniek uiterlijk. Als één van de grootste fabrikanten van sportieve fietsen heeft Merida dit proces perfect onder de knie. De Low Ratio Suspension (LRS) achtervering heeft zich inmiddels wel bewezen. Op de Mission Lite biedt het systeem tien centimeter veerweg en de vering en demping wordt gedaan door een DT-Swiss-demper. Het LRS-systeem werkt soepel en past goed bij de op zich matig gedempte DT-Swiss-demper. De vering van zichzelf deint al nauwelijks en dat is een sterk punt van het systeem. Daarbij zorgt de DT-Swiss-demper voor een zeer actief – dus soepel – veergedrag. De tien centimeters vlakken werkelijk iedere oneffenheid weg. Niet iedereen zal dat gevoel echter kunnen waarderen, het vraagt zeker gewenning, het voelt niet aan als bijvoorbeeld een Giant NRS. Maar de vering pakt wel meer oneffenheden, waardoor je in het terrein beter kunt klimmen en dalen. De RockShox Reba-voorvork past goed bij de achterkant. Ook de vork is soepel en biedt tien centimeter veerweg. De voor- en achtervering heeft zich tijdens de test uitstekend gehouden. Aan de basis is de Merida Mission Lite dus top.

Onderdelen

De schakelonderdelen komen van SRAM en zijn vooral van X-7. Met de schakelaars hadden we wat problemen in de vorm van vast zittende knoppen. Maar die problemen moeten volgens SRAM inmiddels de wereld uit zijn. De Avid V-brakes remmen in Nederland op zich redelijk. In het buitenland en zeker in steil terrein schieten V-brakes echter te kort. De remkracht is zeer beperkt als het regent. En door de voor- en achtervering haal je naar beneden toe hogere snelheden en dat vraagt ook weer om goede remmen. Op de Mission Lite is het gebrek aan schijfremmen een misser. Wel zijn de wielen voorbereid op remschijfopname, dus een opwaardering is eenvoudig gemaakt. Je hoeft alleen maar een remmenset te kopen, geen nieuwe wielen. De wielen zijn met DT-Swiss-velgen en naven ook prima in orde. Ze zijn stijf, licht en sterk. De Maxxis Flyweight-banden zijn zeer licht en rollen redelijk. Daar is echter al het positieve wel gezegd. Vervang ze dus meteen bij aankoop.
Verder komt de Merida met eigen merk zadelpen, stuur, stuurpen en heel compleet, barends. Gewoon goede onderdelen zoals je in deze prijsklasse mag verwachten.

Vergelijking

Voor € 1999,- krijg je veel mountainbike voor je geld. Het frame en de vering is absoluut top. Het gewicht zou weliswaar iets omlaag kunnen, maar dan kun je bij Merida terecht bij de carbon Mission. De onderdelen zijn op zich niet slecht, maar wij hebben wat pech gehad met de SRAM-schakeldelen. Ook de V-brakes passen niet meer op een moderne volgeveerde mountainbike.
Merida heeft 2007 dus aangegrepen om verbeteringen aan de Mission door te voeren. Het hoofdframe is vooral optisch aangepast en ziet er nu stoerder uit en weegt volgens Merida iets minder. Opvallend zijn dus de schijfremmen die nu standaard geleverd worden. Dat zie je dus wel terug in de prijs van € 2299,-. Maar het maakt de Mission wel af. Qua veersysteem veranderd er niets, alleen de veerelementen veranderen. De Manitou-demper zal de achtervering een tikje stugger maken. Dat zal waarschijnlijk meer mensen aanspreken, hoewel stuggerevering niet nodig is qua prestaties. De Manitou R7-vork is ook stugger de Reba en zal mooi aansluiten bij de Manitou-demper aan de achterkant.
De nieuwe Merida Mission 2000 Disc is dus precies de fiets die we zouden wensen na het testen van de 2006-uitvoering. In deze prijsklasse is het zeker één van de beste aankopen die je kunt doen.