De Giant XTC is een ware klassieker in mountainbikeland. Het is één van de eerste vol-carbon mountainbikes en jarenlang dé mountainbike van het mountainbiketeam van Giant. Vooral Bart Brentjens heeft jarenlang meegeholpen de XTC Composite fijn te slijpen. Want de ontwikkeling staat niet stil, ook al moet je twee keer kijken voor je ziet dat het 2007-model geheel nieuw is.

Tekst: Lars van der Wansem, foto’s Edwin Haan
 

Frame

Als je carbon optimaal wilt gebruiken in een standaard diamantframe-vorm, heb je niet zo heel veel keuze in uiterlijk. Het carbon bepaald de vorm. Het XTC-frame is uit één stuk, het zogenaamde monocoque-principe. De overgangen tussen de buizen zijn vloeiend om het krachtverloop van de ene naar de andere buis zo goed mogelijk te verdelen. Giant is één van de weinige fabrikanten die het carbon helemaal in eigen huis maakt. Hierdoor heeft de Taiwanese fabrikant de kwaliteit optimaal onder controle.

Geometrie

De Giant XTC Composite is altijd een afwijkende fiets geweest in het wedstrijdpeleton. De bovenbuis is relatief kort, waardoor je geen extreem voorover gebogen zithouding hebt. Zo vinden ook fanatieke toerders een goede zithouding op deze Giant. Het blijft echter wel een sportieve mountainbike.
De XTC Composite is steil gebouwd. Dat levert een agressieve houding op. Je zit namelijk wat verder naar voren, waardoor je het idee hebt constant door te moeten trappen. De Giant wil gewoon vooruit. En iedere trap is raak, je knalt vooruit. Het stuurgedrag is messcherp. Echter zonder dat de fiets nerveus wordt. Je kunt echt spelen met de Giant in de bochten.

Vork en demping

Verwacht van het carbon frame geen comfort. Dat is nog een verhaaltje uit de tijd dat oversized aluminium frames meer dan twee kilogram wogen. Die waren zo hard dat andere frames comfortabel leken. Op een mountainbike maakt de bandenspanning een groter verschil dan dat carbon op kan leveren. Wel is het zo dat lichtgewicht frames dus levendiger aanvoelen dan zwaardere frames. Maar aluminium doet daarin niet onder voor carbon. De Giant lijkt in ieder geval over oneffenheden te zweven in plaats van te stuiteren.
De FOX F80 RL is een echte wedstrijdgerichte voorvork. Zowel vering als demping is absoluut top en daardoor voelt de vork al beter aan met acht centimeter veerweg dan veel andere voorvorken met tien centimeter. De geometrie van de Giant XTC is gemaakt voor acht centimeter veerweg en de FOX combineert perfect in het carbon frame.

Remmen en schakelen

De Giant XTC Composite 1 kost € 2999,-. De afmontage is daarvoor op niveau. Je krijgt Shimano Deore XT-schakeling met de superieur werkende Rapidfire Plus-schakelaars. De achterderailleur is de nieuwe XTR. De remmen zijn de Avid Juicy 7 en bieden meer dan voldoende remkracht voor een sportieve hardtail. Wel zijn de Juicy’s een beetje sponzig, wat we de laatste tijd vaker merken met de Avid-schijfremmen. Voor de dosering is dit wat minder. De Mavic 819-velgen zijn tubeless, met bijpassende Hutchinson Piranha-banden. Voor Nederlandse en Vlaamse omstandigheden zijn het niet de beste banden. Op droge, steenachtige ondergrond komen de franse banden beter tot hun recht.

Onderdelen

De XTC Composite 1 is afgemonteerd met Race Face Evolve-onderdelen. Dit zijn niet de meest lichte onderdelen, maar ze zijn hoogwaardig en duurzaam. En het staat gewoon luxe op de Giant. Op onze testfiets zit nog een extra comfortabel WTB-zadel, wat op zich heel lekker zat. Het misstaat alleen een beetje op zo een sportieve fiets. Daarom monteert Giant ook een ‘snellere’ uitvoering van een WTB-zadel.

Referentie

Wat betreft de rijeigenschappen is de Giant XTC Composite 1 de referentie op het gebied van sportieve hardtails. Maar weinig fietsen voelen zo snel aan, laten zich zo lekker sturen en zitten zo perfect. Wat dat betreft kun je merken dat Giant de XTC Composite perfect heeft doorontwikkeld. Voor € 2999,- krijg je een zeer hoogwaardige fiets, die zowel geschikt is voor wedstrijdrijders als voor fanatieke toerders.
Kijk voor meer info op www.giant-bicycles.com