
De AMR is de dubbelgeveerde alleskunner in het programma van Ghost. Wij testen nog een 2007 hier op de website. In Fiets nummer 1 – 2008 vind je een test van de AMR 7500 van 2008. Maar die is wel 2 maten groter, daarom hier een indruk van de 48 centimeter-versie.

Niet alleen het vierpuntveersysteem – dus met het scharnierpunt op de liggende achtervork – is door Ghost helemaal doorgerekend. Ook de X-Fusion-achterdemper is speciaal afgestemd op deze fiets. Die afstemming heeft te maken met hoe de achterkant inveert. Je kunt de achtervering progressief maken, wat inhoud dat de achterkant steeds moeilijker inveert als de veerweg toeneemt. (Dit is sowieso de eigenschap van een lucht-veerelement) Of andersom, zodat de achtervering niet snel aanspreekt, maar wel grote klappen eenvoudig wegwerkt. Ghost heeft voor de AMR de ideale tussenweg gekozen door een zeer lineaire achtervering neer te zetten.
In het terrein werkt de 120 millimeter zeer goed. Zonder hulpmiddelen als extra demping (zoals ProPedal van FOX of MotionControl van RockShox) deint de achterkant nauwelijks. Voor zoveel veerweg voelt de bike zeer strak aan. Je kunt er dan ook mee rijden als een zeer sportieve fiets, met als verschil dat je absoluut niet meer op obstakels hoeft te letten: je rijdt er gewoon overheen. Deze achtervering van Ghost kan zich probleemloos meten met de allerbeste achterveringen in mountainbike-land.

In het 2007-model veert aan de voorkant een RockShox Revelation U-Turn Air. Het is een wat minder bekende vork, maar het is eigenlijk een Reba met meer veerweg. En dat betekent topprestaties. De Revelation spreekt zeer soepel aan en verwerkt ook de grootste klappen moeiteloos. Door de U-Turn kun je de veerweg met een paar slagen van de knop drie centimeter inkorten. De hele vork komt hierdoor ook lager, zodat je er ook de geometrie mee verstelt. Hierdoor kun je de AMR sportiever of gemoedelijker maken. In het 2008-model zit een FOX zonder die verstelmogelijkheid, wat toch wel jammer is. Wat prestaties betreft komt de FOX zeer dicht in de buurt van de RockShox.

Zowel het oude als het nieuwe model hebben de complete Shimano Deore XT-groep. Veel kunnen we daar niet meer over vertellen, de naam spreekt al voor zich. Deore XT werkt gewoon overal en altijd en zal dat jaren blijven doen. Zowel voor als achter kun je onder flinke belasting (doortrappen) nog goed schakelen. De Rapidfire Plus-schakelaars staan ook toe dat je de knop die voor je wijsvinger (trekken) bedoeld is, kunt indrukken met je duim. In de praktijk went dat zo snel dat je net als ruim tien jaar geleden bij Shimano en ook bij de huidige SRAM Triggershifters alleen nog maar met je duim schakelt: duw-duw.

De Ghost AMR krijgt voor en achter 180 millimeter Shimano Deore XT-schijfremmen mee. Dat is onder alle omstandigheden meer dan voldoende. De 2007-uitvoering heeft een iets beter drukpunt, maar de nieuwe versie loopt minder aan en heeft meer remkracht. Ten opzichte van concurrerende remmen zijn de Shimano’s iets minder krachtig, maar schijfremmen zijn zo goed tegenwoordig, dat dat verschil te verwaarlozen is. Alleen heel zware rijders of downhillers willen misschien nog een iets betere rem. De betrouwbaarheid van de Shimano schijfremmen heeft zich de laatste jaren wel bewezen: zeer probleemloos.

En Ghost laat nergens steken vallen. Ook bij de wielen krijg je topmateriaal in de vorm van Deore XT-naven, DT-Swiss XR4.2d-velgen en Schwalbe Nobby Nic 2.25-banden. Dit is een lichte en duurzame combinatie waar je alle terrein mee aan kunt. Licht genoeg om te klimmen, degelijk genoeg om naar beneden te knallen en de banden leveren altijd grip, nat en droog.
De stuurpen, zadelpen en het stuur komen van Ritchey en zijn licht, sterk en zien er goed uit.

De Ghost AMR 7500 komt op € 2299,-. Dat is niet weinig geld, maar aan de andere kant krijg je daar wel een fiets voor die helemaal af is. Het frame is top, de vork is top, de onderdelen zijn top en de wielen zijn top. En over de rijeigenschappen hebben we het nog niet gehad, maar die zijn ook top. Je kunt de AMS haarscherp plaatsen en onbehoorlijk hard door de bocht gaan. Door de langere wielbasis gaat de fiets perfect rechtdoor, maar moet je wel iets met je lichaam mee gaan sturen om snel de bocht door te kunnen. De zithouding is een tikje rechtop, wat uitermate geschikt is voor langere tochten en veel controle in technisch terrein. Maar ook op snellere parkoersen in Nederland kun je goed uit de voeten met de Ghost AMR. Het is niet de meest sportieve fiets, maar sportief genoeg voor iedereen die geen wedstrijden rijdt. Op http://www.ghost-bikes.com/2008/typ.php?bid=33 vind je meer over de 2008-AMR.