Net nu de Giro d’Italia begint zijn we op pad gegaan met de 928 Carbon 105 van Bianchi, het merk van renners als Danilo Di Luca, Franco Pellizotti en Alessandro Spezialetti.

 Tekst en foto’s: Menno Grootjans
 

928

Het frame van de 928 is geen nagelnieuw model, aangezien het ‘full carbon’ frame al in 2003 werd geïntroduceerd. Toen onder de naam XL Carbon, daarna onder andere als Bianchi L’una (een zilvergrijs/ wit carbon frame met vrijwel alle onderdelen in dezelfde zilvergrijze teint) en ook nog als rood-celeste team-uitvoering van de Allessio-wielerploeg. In 2006 draagt het carbon frame de titel 928. Honderd twintig jaar jong was Bianchi in 2005. Om dat vieren bracht het merk uit Treviglio een uitgebreide collectie racefietsen die allemaal aangeduid werden met een toevoeging. Zo duidde ‘1885’ op het jaar van ontstaan, Via Nirone op de straat in Milaan waar de eerste Bianchi gemaakt werd en ‘928’ slaat op de jaren waarin de Giro en de Tour – 1949, 1952, 1998- met een Bianchi werden gewonnen. Het frame is los te koop en compleet in diverse uitvoeringen. Deze 928 Carbon 105 is een speciaal gebouwde carbon fiets met Shimano 105 10-speed voor een mooie prijs net onder de €2000,-. Bianchi kijkt ook naar de concurrentie en kan met deze prijs mee met merken als Giant, Isaac, Red Bull en Cube die ook carbon fietsen met 10-speed voor net geen € 2000,- aanbieden

Monocoque

Los weegt een 58 centimeter frame 1335 gram, de carbon voorvork met aluminium balhoofdbuis 520 gram. De 928 heeft een aflopende bovenbuis, monobox bracket met doorvoer van de derailleurkabel en monostay achtervork en fraai gevormde, deels ronde, deels drie- en vierhoekige buizen. Het frame is een monocoque; dat wil zeggen dat het frame als het ware uit een stuk in een mal wordt gemaakt. De buizen zijn dus niet met elkaar verlijmd. De rechterachterpat is vervangbaar, de voorderailleur zit met een losse klem vast. Prima is de meegeleverde speciale zadelpenklem van Miche die ook geschikt is voor carbon zadelpennen. De afwerking van het frame staat op een hoog peil: de hoofdkleur is het zo voor Bianchi kenmerkende ‘celeste’ wat een soort zeegroen is. Vrijwel het complete frame is in deze kleur gespoten, maar op de bovenbuis zijn een vijftal ‘strepen’ open gelaten zodat je precies kan zien waarvan het frame gemaakt is: 3 D carbon.

Shimano 105

De basis van de onderdelengroep is de nieuwe 105 groep van Shimano. Op het achterwiel tien kransjes tussen 12 en 25. De ‘Dual Control’ shifters, de voor- en achterderailleur en de remmen zijn van de 105 groep. Het crankstel is een FSA Gossamer met drie kettingbladen: 30, 39 en 50-tands. De cranks rusten in twee buiten het frame geplaatste lagers. Aan de rechtercrank is een soort ‘steekas’ verbonden die je door de lagers en het bracket schuift. De linkercrank past op de steekas, het borgen gebeurt met twee M5 inbusbouten. De wielen dragen het logo van Bianchi en hebben halfhoge velgen en gepaarde spaken: 3 spaken bij elkaar. In het achterwiel zijn 27 spaken, vóór 24 stuks. Om de wielen Continental UltraSport banden. Verder een ‘Wing’ stuur van ITM, Bianchi stuurpen en aluminium zadelpen en een Selle Italia XR zadel. Compleet weegt de 928 9 kilo (zonder pedalen).

Toeren

Op de weg blijk je met de 928 heerlijk ontspannen te kunnen toeren, vooral door de gematigde geometrie. De balhoofdhoek van een maat 58 meet 72,6 º, de zitbuishoek 73,2 º, de wielbasis is 998 millimeter, de vorksprong 42 en de naloop 61. De stabiliteitsindex bedraagt zo -2,45. Als je meer wilt weten over wat dit inhoudt lees dan de extra informatie onder het kopje Nieuws naar aanleiding van de ingezonden brief in FIETS nummer 5. Het carbon dempt veel schokken onderweg, en doordat de zadelpen een stukje uit het frame steekt geeft deze voor het gevoel ook mee. Het redelijk simpel ogende Selle Italia zadel zit verrassend goed.

Min

De torsiestijfheid van de 928 Carbon is 61 Nm/º, de bracketstijfheid 58 Nm/º en de stijfheid van de voorvork is 56. Stijf is dat dus zeker niet, maar het kan nog ‘net’. Tenminste als je een zelf niet al teveel kilo’s meeneemt (zeg maar tot 90 kilo). Wel zijn de wielen zeer zwaar en robuust waardoor je niet snel uit koers zal raken. Problemen hadden we met een in eerste instantie zakkende zadelpen, hoe hard we de zadelpen ook aandraaiden. Goed de binnenkant van de carbon staande buis ontvetten en de pen wat opruwen was de oplossing.

Plus

Een mooi frame, typische Bianchi kleur, een genot om naar de fiets te kijken. Daarnaast werkt Shimano 105 10-speed prima en met het triple crankstel heb je veel schakelmogelijkheden. Samenvattend: de 928 Carbon is een heerlijk rijdende fiets die als het ware op rails loopt. En de fiets rijdt alsof die op rails loopt! Heerlijk rechtdoor en als je eenmaal aan het goedmoedige karakter gewend bent kun je de 928 ook makkelijk een bochtje insturen. 928 CARBON Monocoque, maten: 50-53-55-58-61. Prijs €1995,- Info via www.bianchi.nl