Het goudhaantje van Van Tuyl is Marianne Vos: zij werd begin 2006 wereldkampioen cyclocross op een V(an)T(uyl) en in oktober ook nog eens wereldkampioene op de weg. Speciaal om de resultaten te vieren heeft Van Tuyl twee replica’s samengesteld.

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

 

 

 

 

 

7005 Aluminium

In FIETS nummer 11 staat de VT 340 in de test van de acht cyclocross fietsen. Qua basis wijkt deze replica niet af van de ‘gewone’ 340. De VT 340 heeft oversized en geovaliseerde buizen, gemaakt van ‘triple butted’ 7005 aluminium. De schuine buis is deels vierhoekig –bij het balhoofdbuis-, deels ovaal –bij het bracket. Maximale doorsnede 47 mm. De bovenbuis is aan de onderzijde afgeplat, wat makkelijker draagt. Het frame is licht: 1600 gram. De Quasar voorvork met carbon vorkpoten en aluminium balhoofdbuis weegt 650 gram. Frame en voorvork wegen samen dus niet meer dan 2250 gram. Het VT 340 frame kost € 395,-, de voorvork €199,-. Het € 1695,- kostende TiCa frame waar Vos haar wedstrijden mee rijdt weegt slechts 150 gram minder.

 

100 procent Cross

De VT 340 is een echt cyclocross frame. Zo heeft het frame geen nokjes voor de montage voor bidonhouders. Wel nokjes zijn er op de bovenbuis; de rem –en derailleurkabels lopen bovenlangs. De voorderailleurkabel loopt via een nokje naar beneden naar een katrolletje waar de kabel een bocht maakt naar de voorderailleur –zie de foto. De achterderailleurpat is verwisselbaar. Doordat de achterremnok aan de zadelpenklem is gekoppeld, is deze stelbaar en maakt de kabel altijd een mooie bocht. De voorremkabel loopt door een speciale beugel die tussen twee opvulringen van het AHead-balhoofdstel gemonteerd is. De goed afgedichte kabels zijn voorzien van beschermrubbertjes, dáár waar ze het frame raken.

 

Afmontage

De stijfheid van de VT 340. De torsiestijfheid – de doorbuiging van de balhoofdbuis- is 113 Nm/º, de bracketstijfheid 38 Nm/º en de voorvorkstijfheid 103 Nm/º. Deze waarden zijn uitstekend. De VT 340 heeft een moderne cross geometrie met een naloop van 67 mm, zitbuishoek 75º en balhoofdhoek 71º, wielbasis van 101,4 cm en een achtervork van 41,9 centimeter. Compleet weegt de VT 340 9,0 kilo. Deze 340 is afgemonteerd met 10-speed Campagnolo: Veloce achterderailleur, ketting, voorderailleur, 11-23 freewheel en Ergopower shifters. Het crankstel is een aangepast Veloce UTS-model met 42 en 39-tands kettingbladen van TA. Remmen gebeurt met de Radius zij-optrekremmen. De wielset is van Quasar met 34 mm cyclecross tubes van Gommitalia. De overige onderdelen: Quasar Wing en Quasar OS stuurpen en Quasar zadelpen en San Marco Era zadel.

Bewust

Van Tuyl heeft bewust gekozen voor twee betaalbare modellen. Zo is de VT 730 Compact de replica voor op het asfalt. De 730 compleet met SRAM Rival 10-speed en Quasar-wielset kost nog geen € 2000,- en is herkenbaar aan de regenboog kleurtjes op een witte ondergrond.. Voor in het bos en om de zandpaden ‘onveilig’ te maken is er VT 340 UCI 2007 –dat duidt op het design –zie foto. Wie de laatste weken een cross heeft bezocht of goed naar de VRT heeft gekeken –bij de NOS komt de cross er dus echt bekaaid van af, maar dit terzijde..- zal hebben gezien dat Vos dit nieuwe seizoen met SRAM Force rijdt in plaats van Campagnolo vorig jaar. De reden: zij rijdt met de Rotor-cranks en is daar heel tevreden over. Met dit systeem is ze ook wereldkampioen op de weg geworden. Maar materiaalsponsor Shimano wilde niet hebben dat zij met andere cranks dan Shimano rijdt en dus switchte Vos en haar DSB-team over naar SRAM. En mede daarom is de wegfiets ‘replica’ met SRAM uitgerust; de crossfiets heeft nog Campagnolo, maar kan ook geleverd worden met SRAM of Shimano.
 

 

Plus

Het is een rasechte crosser, niets meer en zeker niets minder. En de opvallend witte kleur valt lekker op, al moeten we wel zeggen dat de VT niet de eerste fiets is in een WK-design: ook Empella en Ridley cross- fietsen hebben we al met WK-striping gezien. Daarnaast schakelt de Campa Veloce snel en trefzeker. Wel kun je nog maar één tandje tegelijk afschakelen, iets dat voor toerders prima is, maar voor wedstrijdrijders even wennen zal zijn. De Campa schakel ‘klik’ is nog steeds goed hoor- en voelbaar. De 42/39 overbrenging is een echte crossoverbrenging waardoor je, in combinatie met een korte slag achterderailleur en 11/23 alle mogelijkheden hebt voor vlak en glooiend terrein. 10-speed is anno 2006 de maat voor een cross-fiets al zal je een snellere slijtage van de ketting en tandwieltjes wel moeten incalculeren. Gelukkig kun je betaalbare 10-speed vervangingsonderdelen monteren en veel onderdelen zijn uitwisselbaar met die van je wegfiets. De VT 340 is er in maat 50 t/m 61 cm.

Min

De complete fiets kost zoals getest € 1994,- (inclusief meerprijs UCI-design van €145,-). Dat is behoorlijk wat geld als je ‘gewoon’ een crosser zoekt. In dat bedrag zitten wel de wielen met tubes; monteer je een stel wielen met draadbanden dan ben je snel € 150,- goedkoper uit. En: het is en blijft een echte wedstrijdfiets, redelijk nerveus ook. Verwacht geen comfort, zeker niet als je een (vol)geveerde mountainbike gewend bent. En de techniek is nog steeds ‘basic’, met name de remkracht. Afremmen is geen probleem, maar een noodstop wordt heikel, vooral met de achterrem. Als je voor krachtig remt begint de voorvork behoorlijk te schudden. Tot slot: wij hopen het niet, maar…. het UCI-design op deze fiets is inderdaad echt 2007, dus de kans bestaat dat er volgend jaar een andere WK-fiets op de markt verschijnt is aanwezig… Kijk voor info bij www.vantuyl.nl of bel (NL) 0418-643056