
We keren even terug in de tijd. Eerst naar de webtest van 20 september: daarin kwam de Marcelo van de gebroeders Pegoretti aan bod. In de webtest vertelden we al dat Dario Pegoretti een fiets voor Miquel Indurain bouwde. Wat daar niet in stond is dat Pegoretti framebuizen in samenwerking met Dedacciai ontwikkelde. Waaronder de zogenaamde Dynalite stalen buizenset.
En waarvan is deze Pinarello gemaakt?
Juist van Dynalite buizen…. Tekst en foto’s: Menno Grootjans

Voordat je denkt dat deze mooie rode fiets nieuw is heb je het mis. Ja, het frame is wel nagelnieuw, maar het hing al jaren bij de Nederlandse importeur in het rek.
Zonde vonden we en bouwden het frame op.
De Pinarello Dynalite werd tot eind 1997 gevoerd en kostte rond de ƒ 3400,– circa
€ 1500,-. In de Koopgids 1997 stond vermeld ‘officiële ploegfiets Banesto en Telekom’.
Eind van de jaren ’90 van de vorige eeuw deed aluminium zijn intrede in het peloton en zie: de Dynalite verdween van het toneel. Het moest zowel lichter als stijver: en dat lukt niet met staal…. Eerst aluminium en dan met name de Keral Lite –het model waarmee Riis in 1996 de Tour won- en de Paris –de fiets van Ullrich- en later magnesium –de Dogma, de fiets van Petacchi. De buizen werden ‘oversized’ en geovaliseerd uitgevoerd, de lugs verdwenen en de slanke stalen voorvork maakte plaats voor een ‘dikke’ carbon vork…

Niks oversized en niet geovaliseerd.
Nou… dat is ook niet waar.
De Dynalite heeft drie kogelronde hoofdbuizen die licht oversized zijn: de staande buis meet 30 mm Ø, de bovenbuis 28,6 mm Ø en de liggende buis 31.6 mm Ø. De wanddiktes van de H(eat)T(reated) chroommolybdeen buizen bedragen niet meer dan 0,45 mm. De staande en liggende achtervorken zijn wel lichtjes geovaliseerd.
En nergens lugs te bekennen: de Dynalite was een van de eerste stalen frames die TIG gelast was. Maar wel heel klassiek –en mooi- zijn de gegraveerde achterpatten (met stelschroefjes), het gegraveerde bracket en natuurlijk de vorkkroon van de gebogen stalen voorvork.
Het gewicht: 1780 gram voor een 58 cm frame, 630 gram de voorvork.

We hebben alleen de torsiestijfheid gemeten. Die is representatief voor slanke stalen frames uit de jaren ’80 en ’90: 69 Nm/º. Maar deze waarde kom je ook tegen bij frames die 200 tot 300 gram meer wegen. En dat gaf toendertijd de Dynalite dan ook een kleine voorsprong op buizensets als Columbus MAX en EL en Reynolds 531 en 753 en Oria. Net iets lichter en daardoor net wat beter geschikt voor de competitie.
En tja, profrenners konden en kunnen nog steeds sturen als een F1 coureur, dus met de stuurvastheid op de Dynalite zat het wel goed. Compleet met een Campagnolo Record & Chorus groep, handgemaakte wielen met Mavic Open Pro velgen en o.a. Dedaelementi stuurpen en bijpassend Selle Italia ‘Century’ Pinarello zadel komt de Dynalite aan 8,8 kilo. Mooi voor een stalen fiets!
De Dynalite heeft een echte ‘allround’ geometrie met een wielbasis van 1000 mm, een naloop van 57 mm, zitbuishoek van 73,2 º en een balhoofdhoek van 72,3º.

We keren terug in de tijd. Maar dan zeker zo’n tien jaar… De Pinarello is een Echte stalen racefiets. Geluid van de weg komt wel door, maar dat gaat met veel minder herrie gepaard als bij een ‘dikke’ aluminium fiets. En: staal geeft je een levendiger gevoel dan het doffe ‘kunststof’ van carbon. De combinatie van Italiaans staal, Ferrari rood en Campagnolo 10-speed zorgt ervoor dat dit een fiets is waarmee je met plezier rijdt en met evenveel plezier naar kijkt als je op een terrasje een cappuccino drinkt. En wil je hem echt jaren ’90 maken zonder ‘oud’ rond te rijden monteer dan een stel Shamal wielen.

De Dynalite is duidelijk géén fiets voor stoempers of mannen (M/V) die gewoon een racefiets zoeken en geen waarde hechten aan historie. Daarvoor is de Dynalite net te exclusief. En er zijn volop carbon en aluminium frames die veel minder wegen – en die ook nog goedkoper zijn. Dus ben je op zoek naar een koopje: snel ergens anders kijken. En tja, het is helemaal niet zeker of je nog wel aan een Dynalite kan komen. We kwamen er onlangs een tegen op Markplaats en het kan best zijn dat er in Nederland en Vlaanderen nog een paar exemplaren rond rijden… Maar wil je toch een stalen Pinarello: de Stelvio en Sèstriere worden nog regelmatig te koop aangeboden. Ook mooi. Maar toch niet zo mooi als de Dynalite… Kijk eens op www.fiets.nl (forum, Te Koop aangeboden), www.markplaats.nl , www.viavia.nl en www.2dehands.nl .