Dario & Luigi
Allemaal leuk hoor die carbon fietsen uit Amerika, Frankrijk, Duitsland of Taiwan. Vaak knap gebouwd, technisch in orde, licht en ook nog eens goed betaalbaar.
Maar ze lijken allemaal zo ontzettend op elkaar…
Wil je iets anders, iets speciaal, alleen voor jou: dan is een frame van de Italiaanse gebroeders Pegoretti wellicht een optie.

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

Fatti con le mani

Pegoretti leerde het vak bij de bekende bouwer Gino Milani waar hij vooral hoogwaardige frames voor wielrenners bouwden. Pegoretti was een van de eersten in Europa die frames TIG gingen lassen in plaats van solderen met lugs. Het verhaal gaat dat Miquel Indurain op een door Dario Pegoretti gebouwde Pinarello een van zijn vijf Tours won. In 1997 begonnen de gebroeders Pegoretti voor zich zelf. Geen grote getallen of uitgebreide marketing-strategie, maar wel handgebouwde –Fatti con le mani- frames voorzien van opvallende technische snufjes en voorzien van spectaculaire namen en zeer opvallende kleurenschema’s.

In de naam van de vader ….

Pegoretti bouwt frames van staal en aluminium. Bijvoorbeeld de Marcelo –de vader van Dario & Luigi-, van Italiaans ‘Custom’- staal. Wel oversized, niet geovaliseerd. Dat is helemaal niet nodig om een stabiel frame te maken, redeneren ze bij Pegoretti. En gelijk hebben ze!
De boven- en staande buis meten maximaal 31,7 mm Ø, de liggende buis 38 mm Ø. De staande en liggende achtervorken zijn wel licht geovaliseerd. Typisch Pegoretti zijn de flinke achterpatten, waar de ‘quick relase’ keurig invalt en de flink doorgetrokken balhoofdbuis. Prima, zo heb je minder opvulringen nodig en dat maakt de fiets aan de voorzijde stabieler! Het frame is niet licht: 1990 gram voor een maat 60 is ‘klassiek’ te noemen.

Stijf

Ligt het gewicht aan de ‘ouderwets’ hoge kant, de stijfheid is wel helemaal ‘up to date’: De torsiestijfheid – de doorbuiging van de balhoofdbuis – is 100 Nm/º, de bracketstijfheid 50 Nm/º en de voorvorkstijfheid 92 Nm/º. Pegoretti monteert carbon voorvorken van Reynolds, een merk dat je bijna nooit (meer) ziet. Deze ‘full carbon’ voorvork weegt krap 440 gram, dus het totale gewicht van het frame + vork ligt onder de 2500 gram. Compleet met een Campagnolo Record groep, hangemaakte wielen met Ambrosio velgen, Vittoria CX banden en carbon zadelpen, carbon Easton EC 90 stuur en Look Keo pedalen komt de Marcelo aan 8,8 kilo.
Mooi voor een stalen fiets!
De Marcelo heeft een echte ‘allround’geometrie met een naloop van 54 mm, zitbuishoek van 72,5 º en een balhoofdhoek van 73,1º met het comfort van het carbon zorgen voor een aangenaam gevoel.

Plus

Stabiel, stijf, zeker: dat voel je als je op de Marcelo rijdt. Geluid van de weg komt wel door, maar dat gaat met veel minder herrie gepaard als bij een ‘dikke’ aluminium fiets.
En: staal geeft je een levendiger gevoel dan het doffe ‘kunststof’ van carbon.
Als je een Pegoretti bestelt ben je een van de weinigen die op zo’n fiets rondrijden. Je ziet meer Colnago C 50, Trek Madone of Seven Cielo-fietsen rondrijden dan Pegoretti’s… Voor wie echt iets anders wil is een Pegoretti de juiste fiets. En hij is wel heel mooi gebouwd… Je kunt ook aangeven in welk design je de fiets gespoten wil hebben. Wil je een Pegoretti, maar geen stalen: de Duente of Fina Estampa zijn van oversized Columbus aluminium gemaakt zijn. Die zijn een stukje lichter.
Wil je helemáál iets speciaals: er is ook de Luigino, gemaakt met microfusie lugs en voorzien van een voorvork met verchroomde platte vork kroon.

Min

Er is niks ‘slechts’ over de Marcelo te melden. Als je een Pegoretti bestelt moet je geduld hebben; de frames worden per stuk besteld in Italië. Er zijn slechts een handjevol dealers in Nederland.
En daarnaast moet je behoorlijk wat euro’s op zak hebben: de Marcelo kost €1999,-, zo compleet – je monteert natuurlijk geen Campagnolo Veloce of Shimano 105…- komt de fiets op ruim € 5000,-…. Dat is veel geld voor een racefiets die weliswaar technisch prima is, maar eigenlijk niet meer ‘van deze tijd’ is.
Er zijn carbon en aluminium frames die veel minder wegen – en die ook nog goedkoper zijn. Dus ben je op zoek naar een koopje: snel ergens anders kijken. Ben je echter op zoek naar de equivalent van pakweg een Spijker automobiel –maar dan op twee wielen – ja dan….
Kijk voor info bij www.pegoretti.nl