

Het nieuwe logo van Merida geeft samen met de matzwarte lak een hoogwaardig uiterlijk aan de Lava. Maar het frame is ook gewoon hoogwaardig. Het aluminium frame is goed afgewerkt en bevat duidelijk elementen die vorig jaar nog op de duurdere modellen zaten. Kijk bijvoorbeeld naar de vorm van de hydroform-onderbuis en de liggende achtervork-buizen. Met iets meer dan 1600 gram is het frame niet zwaar en zou het niet misstaan in een dubbel zo duur model mountainbike.
De zithouding is sportief, mede door de lange stuurpen. En de geometrie is ook meer gericht op de snelle rijder. Merida heeft een goede combinatie gevonden tussen goed rechtuit rijden – ook op hoge snelheid – en lekkere wendbaarheid op smalle paadjes. Je komt niet snel voor verrassingen te staan met de Lava, de fiets doet wat jij wilt.

De gemonteerde RockShox J3 is niet de meest hoogwaardige voorvork uit het programma van het Amerikaanse merk. Maar dat moet je vooral zoeken in het gewicht van ruim twee kilogram. Aan de werking is het afgelopen jaar veel gesleuteld en de huidige J3 levert in het terrein goede prestaties. De vork veert soepel genoeg om op ieder terrein comfort te leveren. En ook grote klappen verwerkt de vork goed. Normaal is deze combinatie van eigenschappen voorbehouden aan duurdere vorken. Pas bij echt grote obstakels of bij een hogere snelheid vindt de RockShox het welletjes en laat hij merken dat je beter een duurdere vork zou kunnen kopen. In deze prijsklasse is het echter moeilijk een betere vork te vinden.

De Magura HS11 hydraulische velgremmen doen de ogen van de doorgewinterde toertochtrijder oplichten. In de modder zijn dit dé remmen die je moet hebben. En Merida heeft dus met de remmen van de Lava een goede zet gedaan. Onder alle omstandigheden zullen de Magura-remmen betrouwbaar blijven werken. En de remblokjes zijn in een paar tellen te vervangen. Het nadeel van de laatste versie van de Magura HS11, de Evo2, is dat er iets meer vuil aan kan blijven hangen en dat ze ronduit zwaar zijn. Maar dat is Merida niet te verwijten en de voordelen hebben de overhand.

Het schakelen gebeurt met Shimano Alivio Rapidfire-schakelaars. In 8-speeduitvoering, dus met in totaal 24 versnellingen. Dit zijn er in de praktijk ruim voldoende, alleen worden er geen hoogwaardige 8-speedonderdelen meer geleverd. Zo moet de cassette het met een maximaal 30 tanden groot tandwiel doen, wat juist voor toeren net iets te zwaar kan zijn. En dat Merida een Shimano Deore XT-achterderailleur monteert, voegt maar heel weinig toe aan het schakelen. Het gaat wat hakerig en met weinig gevoel. Onder belasting zelfs met enige vertraging. Maar het schakelt wel altijd en ook precies genoeg, zonder dat het veel kracht kost. Het Shimano-crankstel komt niet uit een onderdelengroep en is vooral zwaar. De prestaties wat schakelen betreft zijn middelmatig, maar met de levensduur zal het door de stalen kettingbladen wel goed zitten.
Stuur, stuurpen en zadelpen komen uit eigen huis en zijn nette onderdelen. Ze doen geen afbreuk aan het luxe uiterlijk en functioneren goed.

Grote nadelen kent de Merida Lava niet. Je zou kritiek kunnen hebben op de zitpositie, die voor de prijsklasse wat sportief is. Maar anderen doen daar juist hun voordeel mee. Je zou de langere stuurpen kunnen vervangen als je rechter wilt zitten.
De banden zijn nauwelijks geschikt om het terrein mee in te gaan, maar die zijn zo vervangen. Onderdelen die moeilijker te vervangen zijn, zijn de 8-speedschakelonderdelen. Je wisselt ze gewoon niet zo snel, maar voor de fanatiekere mountainbiker zou dat wel de moeite zijn. Het enige onderdeel dat echt laagwaardig is vergeleken met de rest van de fiets is het crankstel. Dit is te zwaar, ziet er minder mooi uit en schakelt slecht als je belasting op de pedalen zet.
Mede door het crankstel is het gewicht van de Lava met 13,1 kilogram aan de hoge kant. Dit merk je in het terrein wel, zelfs als het vlak is. Dat maakt de Lava vooral geschikt voor rijders die minder haast hebben.

In de linker uivalpat achter zitten twee gaten waaraan een zijstandaard gemonteerd kan worden. Dit valt nauwelijks op als deze niet gemonteerd zit en is zeer netjes van Merida. De Lava wordt geleverd met de bijpassende standaard. Het idee van een zijstandaard past misschien niet bij een mountainbike, maar het hoort een beetje bij deze prijsklasse. Niet iedereen zal de Lava als echte mountainbike gebruiken. En zelfs bij gebruik als echte mountainbike heeft een standaard zo zijn voordelen.
Koop je een Lava, dan krijg je er een strak Biemme-wielershirt bij. Een passende wielerbroek kan de Merida-dealer ook leveren. Het is een mooi setje en de kleding zit goed.
Maar waar het om draait is dat je veel mountainbike voor je geld krijgt. Niet alles is even perfect, maar dat heeft meer met de prijsklasse te maken. De basis is prima in orde en je kunt het frame altijd van betere onderdelen voorzien als je fanatieker wordt. Daarmee zou de Lava ook wat lichter kunnen worden. De rjieigenschappen zijn meer dan in orde, de Lava geeft veel vertrouwen in het terrein. En dat doet niet iedere duurdere mountainbike. Een aanrader voor als je vooral voor de wintertoertochten een heel betaalbare en betrouwbare mountainbike zoekt.