FullPro Oval, GranRacer en RoadSpeed: wie deze namen voorbij ziet komen en een beetje thuis is in de wielerwereld zal direct aan Koga-Miyata racefietsen denken. Deze GentsRacer maakt ook deel uit van de Koga stal en hoewel het een overjarig model is glimt het nog steeds een mooi fietsje. Misschien nog wel mooier dan de huidige modellen…

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

 

Laatste der….

Stalen frames hebben altijd deel uitgemaakt van de collectie van Koga-Miyata. Tenminste, tot voor twee jaar terug. In 2004 werd deze fiets o.a. als complete GentsRacer met Shimano 105 9-speed aangeboden voor €1495,-, in 2005 was er nog een stalen FullPro-Chromo frame met carbon achterbrug die ook al compleet met Shimano 105 groep te koop was. In FIETS nummer 12 van 2004 werd dit model in een test met vier andere nieuwe 2006 modellen behandeld. Nu bleek dat deze bijna €3000,- kostende fiets niet echt een hardloper was. Tenminste, de beschikbare modellen zijn wel verkocht, maar van een opvolger was geen sprake. Vooral omdat Koga haar focus richt op carbon als framemateriaal waardoor staal als basis voor de racefietsen uitgestorven lijkt. Deze GentsRacer is dan ook de laatste der Mohanikanen.

 

 

 

 

Chromo-Oval

Los weegt een 58 centimeter frame 2090 gram, de gemonteerde carbon voorvork met aluminium balhoofdbuis 475 gram. Standaard heeft de GentsRacer een eigen 650 gram wegende carbon voorvork met stalen balhoofdbuis en klassiek schroefdraad, maar om het rijwielgedeelte wat te upgraden en te verlichten is deze fiets voorzien van een AHead model van Pro. De vorm van de framebuizen van de GentsRacer is gebaseerd op een model uit het begin van de jaren ’90 en dat van Columbus Max buizen was gemaakt. Een jaar heeft Koga deze Italiaanse buzen gebruikt, daarna zijn er eigen FM-1 chroommolybdeen buizen toegepast bij de stalen frames. De GentsRacer heeft licht oversized en geovaliseerde Chromo-Oval framebuizen vooral bij de verbindingsstukken: de bovenbuis is maximaal 36 mm van doorsnede, de schuine buis net een millimeter meer, 37 mm. De staande buis is maximaal 32 mm van doorsnede. Goed te zien is dat Koga speciale lugs en een bracketpot heeft gebruikt waar de framebuizen in gesoldeerd zijn. Dat is iets wat nu opvalt  maar tien jaar terug heel gewoon was.

 

Het zijn de details…

Nog even over de lugs: zowel zadelpenlug, als de balhoofdlug en de bracketpot zijn mooi gegraveerd met ‘Koga’. Daarnaast zijn de staande en liggende achtervork gewoon rond, heeft het frame een fotofinishnokje, een mannetje achter het bracket en lopen de derailleurkabels door twee, op de balhoofdbuis gesoldeerde nokjes. De voorderailleur is met een losse klem op de staande buis bevestigd, terwijl de zadelpenklem wel gewoon aan het frame ‘vast’ zit. In de zadelpenklem past een eigen Koga bout die je niet zomaar even door een gewone inbusbout kunt vervangen. Het valt trouwens ook niet mee om een voorderalleurklem met een diameter van 28,6 mm te vinden anno 2007. Moderne frames hebben allemaal een oversized staande buis waar een 32 mm klem oppast. Deze GentsRacer was afgemonteerd met Shimano Ultegra 10-speed onderdelengroep. De wielen: Shimano WH-R600. Om de wielen Continental GP 4000 banden. Verder een oversized Pro XLT stuur en stuurpen en aluminium zadelpen en een Fi:z’ik Arione zadel. Compleet zonder pedalen weegt de GentsRacer net geen 9 kilo. Daarmee kan deze Koga met gemak de concurrentie aan.

 

 

Plus

Op de weg blijk je met de GentsRacer heerlijk ontspannen te kunnen toeren, vooral door de allround, bijna gematigde geometrie. De balhoofdhoek van een maat 58 meet 72,9 º, de zitbuishoek 73,5 º, de wielbasis is 999 millimeter, de vorksprong 45 en de naloop 56. De framematen: 50 tot en met 63 cm. De torsiestijfheid van de GentsRacer is hoog: 102 Nm/º, de bracketstijfheid 56 Nm/º en de stijfheid van de voorvork is 55. Prima dus en dat ondanks het feit dat de doorsnede van de balhoofdbuis nog klassiek 1 inch is. Maar de geovaliseerde buizen in combinatie met het hoge gewicht zorgen ervoor dat de GentsRacer goed scoort. En daarnaast is het een zeer mooi en duidelijk met liefde voor het vak gemaakt frame!

Min

Ondanks het redelijk lage gewicht voelt de GentsRacer in het begin wat sloom aan. Het is net alsof je hard moet weken dan op een lichte fiets. Eenmaal gewend gooi je net zo makkelijk met deze Koga als met een ‘full carbon’ racer. Al zal die zeker in bergachtige omgeving en tijdens acceleraties net wat sneller reageren. Daarnaast zal het lastig zijn om nog een GentsRacer te pakken te krijgen. Als je goed zoekt via internet en via Koga dealers stuit je nog wel een nieuw of nauwelijks gebruikt exemplaar die voor weinig geld van eigenaar verwisseld worden. Maar echt populair zijn de stalen Koga’s niet meer. Een oproep voor een tweedehands of nieuwe 2005 FullPro-Chromo leverde slechts een reactie op.