Neuf-point-une
De tijd dat je alleen bij de rijwielspecialist terecht kon voor een echte racefiets is voorbij.
Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Bijvoorbeeld via Decathlon, de van oorsprong Franse keten van mega-sportzaken.
Naast voetballen, kampeerspullen en outdoor-outfits kun je er ook terecht voor de 9.1, een echte racefiets.

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

In samenwerking met…

Decathlon brengt ‘niet zomaar’ fietsen. Ze sponsort o.a. de Franse formatie AG2R en heeft een onderzoekscentrum in de Franse Alpen waar veel informatie wordt verzameld. Daarnaast werkt de fietsafdeling nauw samen met de leveranciers. Zo levert het Italiaanse Dedacciai een groot deel van de framebuizen voor de fietsen uit de zogenaamde ‘Competitie-serie’. De 9.1 is de meest betaalbare Competitie fiets: €1199,-. De 9.1 heeft oversized en driehoekig geovaliseerde 7003 aluminium buizen, een iets aflopende bovenbuis en een monobox bracket. De complete achtertrein is van carbon en ook de voorvork is van carbon.
Leuk detail: in plaats van gewoon zwart heeft het carbon een blauw laagje gekregen. Een 59 centimeter frame weegt 1650 gram, de voorvork 590 gram. Campa en….

Campa en …….

Decathlon fietsen bestaan vrijwel altijd uit een mix van onderdelen. Dat wil zeggen: geen complete onderdelengroepen, maar veel verschillende delen.
De belangrijkste reden is de prijs: bij de betaalbare 9.1 is gekozen voor 10-speed onderdelen van Campagnolo Veloce, maar dan alleen de Ergopower-rem-schakelhendels en voor- en achterderailleur.
Daarnaast prijkt er op de 9.1 een Truvativ GXP Rouleur crankstel met buiten het frame gemonteerde ‘Gigapipe’ lagers, KMC X10 ketting, Miche cassette, Decathlon remmenset en Decathlon Twin 28-spaaks wielenset, Michelin Pro banden en Look pedalen.

Stijf en…

De stijfheid van de 9.1. De torsiestijfheid – de doorbuiging van de balhoofdbuis- is 95,4 Nm/º, de bracketstijfheid 42,2 Nm/º en de voorvorkstijfheid 66,2 Nm/º. Deze waarden zijn uitstekend.
Grappig: bijna alle frames gebouwd van 7003 aluminium scoren vrijwel deze waarden en wegen vrijwel altijd rond de 1550/1650 gram.
De van de lichtere Deda SC 61.10A gebouwde frames wegen circa 200 tot 300 gram minder ( zie ook FIETS 2005/3, de test van de Decathlon Penta Composite).
De 9.1 heeft een zogenaamde ‘allround’ geometrie met een naloop van 56 mm, zitbuishoek 72,7º en balhoofdhoek 72,8º.
Compleet weegt de 9.1 net zoveel als de aanduiding van deze Decathlon: 9,1 kilo.

Plus

Het frame. Dat is super, zeker voor een fiets in deze prijsklasse. Redelijk licht, mooi gebouwd, stabiel.
Daarnaast schakelt de 9.1 als een zonnetje en ligt het ITM-stuur prettig in de hand. Op het 59-centimeter model is wel standaard een 130 mm lang model gemonteerd.
De lengte van de cranks is wat ongewis en je moet bij de bestelling dan ook precies doorgeven welke lengte je wenst.
De 9.1 is er in maat 53, 55, 57, 59 en 61 en in een maat 51, maar dan heeft de fiets 26 inch wielen.
De 9.1 is er in een dubbel- en triple uitvoering.

Min

De 9.1 is zijn geld dubbel en dwars waard. Dat eerst maar even.
Twee zaken vielen negatief op. De wielen zijn op zich OK, strak gespaakt maar de voornaaf loopt erg korrelig en dat mag toch echt niet voor een fiets van bijna €1100,-. Probeer op den duur een ander stel wielen te bemachtigen!
Daarnaast zijn de Decathlon remmen ondermaats. Niet alleen moet je behoorlijk knijpen voordat er echt wat gebeurt, de remblokken geven ook vervelend veel remgruis op. Oplossing: andere remblokken –Shimano bijvoorbeeld- of een setje Campa Veloce remmen kopen.
Kijk voor info bij www.decathloncycle.com