Wie op sites als 2dehands.nl en markplaats.nl ‘Colnago Master’ intypt krijgt een rijke schakering aan stalen Colnago’s uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw op het scherm. De Master was ooit de officiële fiets van coureurs als Rominger, Fondriest, Museeuw en Boogerd. Volgens ons won Rolf Sörensen de Ronde van Vlaanderen in 1996 nog op een Colnago Master. 

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

B-Stay

Dit seizoen is de Master radicaal opgefrist. De Master X-Light heeft voortaan een B-Stay als carbon achtertrein. Deze achterkant is al bekend van de Colnago-Dream en de C50. De B-Stay is gekoppeld aan het klassieke stalen Master-frame met stervormige buizen en lugs. De buizen zijn slechts licht oversized: de onderbuis heeft een diameter van maximaal 32 mm, de staande buis en de liggende buis maximaal 29 mm. Nieuw is het lassen van de horizontale en verticale buis met behulp van de TIG-techniek, waardoor de B-Stay achtertrein kan worden bevestigd.
De Master wordt geleverd met een carbon Street-voorvork, maat 1 inch. De aanpassingen hebben voor een verlaging in gewicht gezorgd: een 58-centimeterframe weegt 1630 gram, een compleet stalen Master-frame uit 2002 1800 gram.

Gilberto Colombo

De buizen dragen de naam ‘Gilco Design’. Gilco staat voor Gilberto Colombo, een telg van de Italiaanse familie Colombo die haar naam gaf aan de Columbus-framebuizen. De driehoekige buizen, of beter gezegd, de buizen in de vorm van een klavertje-drie, zijn al jaren het kenmerk geweest voor Colnago. Het klavertje-drie verscheen op de frames vanaf 1970, het jaar waarin de Italiaanse coureur Dancelli Milaan-Sanremo won op een Colnago. Toen werd het logo van een adelaar vervangen door de ‘Asso di Fiori’, het klavertje-drie.

Representatief

De stijfheid dan. De torsiestijfheid – de doorbuiging van de balhoofdbuis – is 72,2 Nm/º, de bracketstijfheid 41,2 Nm/º en de voorvorkstijfheid 54,3 Nm/º. Deze waarden zijn representatief voor slanke stalen frames.
De fiets heeft een zogenoemde allroundgeometrie met een naloop van 58 mm, zitbuishoek van 73,3º en een balhoofdhoek van 73,1º.
Compleet met een Campagnolo Chorus 10-speedgroep, Mavic Ksyrium Elite-wielen, carbon FSA-crankstel en Deda-stuur, -zadelpen en -stuurpen weegt de Colnago 8,7 kilogram.

Plus

De Master X-Light is een pure liefhebbersfiets. Je moet vallen op de verchroomde lugs, de gegraveerde en met de hand gelakte klavertjes-drie. de typisch driehoekige buizen en het ravissante Italiaanse design.
De Colnago rijdt heerlijk: geen gebonk zoals bij oversized aluminium, een redelijk laag gewicht en een zeer uitgewogen geometrie.
Er zijn veel fietsers die zweren bij een Colnago Master. Prima, dan kunnen ze voortaan de Master X-Light kiezen en kunnen ze weer jaren vooruit.

Min

Staal betaalbaar? Helaas, goedkoop is de Colnago Master X-Light niet: € 1749,- voor het frame. En de carbon B-Stay is natuurlijk lekker modern, maar voegt relatief weinig comfort toe aan het al comfortabele staal. Bij de testfiets bepaalden de gemonteerde Ksyrium-wielen meer het rijgedrag en rijgevoel dan de B-Stay.
De montage van het normale, niet-geïntegreerde 1-inchbalhoofdstel is slim – zo kun je zelf kiezen welk merk en kwaliteit balhoofdstel je monteert – maar het is anno 2005 steeds moeilijker om nog een exemplaar te vinden.
Voor topcoureurs is de Master niet de eerste keuze; daarvoor kun je beter de lichtere en stijvere Dream B-Stay (€ 1850,-) of C50 (€ 3547,-) laten opbouwen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.codagex.com.