Normaal gesproken zou in juli de Tour de France plaatsvinden, maar zoals bekend is de grootste wielerkoers ter wereld van 27 juni naar 29 augustus verplaatst. Om in juli toch in Franse sferen te komen hebben de ASO en Zwift de handen ineen geslagen.

Maar liefst 23 mannen- en 17 vrouwenploegen doen mee aan de Virtual Tour de France. De Ineos-kopmannen Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas hebben zelfs hun deelname aan het event toegezegd en krijgen bijval van onder andere Olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Bij de vrouwen staan onder anderen Marianne Vos, Anna van der Breggen en Kirsten Wild aan het virtuele vertrek.

Mont Ventoux

De virtuele Tour de France bestaat uit zes etappes. Op zaterdag 4 juli staat de eerste gepland, een dag later gevolgd door de tweede. De twee daaropvolgende weekeinden staan de andere vier etappes op het programma. Vooral de voorlaatste etappe ziet er tof uit, want dan wordt de Mont Ventoux beklommen. De ‘Tour de Zwift’ eindigt met zes keer een lokale ronde door het hartje van Parijs, net als de ‘echte’ ronde.

Ploegen kunnen renners tussen wedstrijden door wisselen en zelf een drager van de leiderstrui aanwijzen. Door punten scoren voor hun team ontstaat er na elke etappe een klassement. Via de NOS, VRT, RTBF en Eurosport is de virtuele editie van La Grande Boucle te volgen. De exacte starttijden zijn nog niet bekend, al weten we wel dat de vrouwen een uur eerder in actie komen dan de mannen.

Programma Virtuele Tour de France:
– 4 juli (1ste etappe): 36,4 kilometer rondom Nice
– 5 juli (2de etappe): 29,5 kilometer rondom Nice
– 11 juli (3de etappe): 48 kilometer in het noorden van Frankrijk
– 12 juli (4de etappe): 45,8 kilometer in het zuiden van Frankrijk
– 18 juli (5de etappe): 22,9 kilometer op de Mont Ventoux
– 19 juli (6de etappe): 42,8 kilometer op Champs-Élysées

Ook voor niet-profs is het mogelijk om op ‘hetzelfde’ parcours te rijden. Op 4 en 5, 11 en 12, en 18 en 19 juli krijgen de deelnemers drie dezelfde etappes voorgeschoteld.