De eerste editie van de Strade Bianche (voorheen Monte Paschi Eroica) vond in 2007 plaats. Alexandr Kolobnev schreef de eerste uitvoering op zijn naam, waarna grote renners als Fabian Cancellara (recordhouder met drie overwinningen), Michal Kwiatkowski en Philippe Gilbert volgden. Alhoewel de Strade Bianche inmiddels een van de bekendste wedstrijden is, bestaat de koers pas elf jaar. Sinds 2017 staat de wedstrijd op de WorldTour-kalender en zijn alle grote ploegen verplicht om in Toscane aan de start te verschijnen.

De Strade Bianche staat bekend om haar grindwegen. Vanaf de start in Siena is het eigenlijk geen meter vlak en volgen de grindwegen elkaar in rap tempo op. Waar in andere klassiekers de aanloop rustig en vlak is, daar komt het peloton na amper zeventien kilometer al de eerste ‘witte wegen’ tegen. Vanaf dat moment barst de koers los en ligt pas na 184 kilometer de verlossende finishstreep op de stadsmuur van Siena.

In de Omloop Het Nieuwsblad werd al veel duidelijk over de vormpeil van de klassieke renners, maar in de Strade Bianche zal nog veel meer duidelijk worden. Waarom? Hier staan in tegenstelling tot De Omloop veel meer buitenlandse toprenners aan het vertrek. De bekendste renner is Peter Sagan, die na de Tour Down Under een rustperiode inlaste om te genieten van zijn pasgeboren zoon. In de Strade Bianche is hij terug, vervult hij de favorietenrol en gaat hij voor zijn eerste zege in de Italiaanse koers.

**** Michal Kwiatkowski
*** Peter Sagan, Greg Van Avermaet
** Zdenek Stybar, Philippe Gilbert, Sonny Colbrelli
* Alejandro Valverde, Michal Matthews, Gianni Moscon, Wout Van Aert, Jasper Stuyven TV
Mooi nieuws: de Strade Bianche is (in tegenstelling tot vorig jaar) live te zien op Sporza. Op één doet Sporza vanaf 13:50 uur live verslag.