Dokkeren over kasseien, blaren op je handen en met stof op je gezicht de wielerbaan oprijden. Dat is in het kort Parijs-Roubaix. Niet voor niets heeft Parijs-Roubaix als bijnaam ‘De Hel van het Noorden’. Wij blikken vooruit op Parijs-Roubaix 2019!

Parijs-Roubaix 2019

De 117de editie is 257 kilometer lang. De start wordt om 11:00 uur gegeven in Compiègne, waarna de renners in noordelijke richting naar Roubaix fietsen. Onderweg staan er maar liefst 29 kasseistroken met een totale lengte van 54,5 kilometer op het menu, variërend van ‘makkelijk’ (1 ster) tot extreem zwaar (5 sterren). Dat hangt allemaal af van hoe slecht de stroken erbij liggen en hoe lang ze zijn.

Paris - Roubaix 2018
Sagan en Dillier dokkeren over de kasseien.

Na een aanvangsfase van 96,5 kilometer doemt de eerste strook op. Het is vooral uitkijken naar de drie zwaarste stroken: het Bos van Wallers (officiële benaming: Trouée d’Arenberg, 12de strook), Mons-èn-Pévele (19de strook) en Carrefour de l’Arbre (26ste strook). Daar liggen de steentjes zó slecht, dat bij de renners spontaan de tranen in de ogen springen.

Rond een uurtje of 15:00 uur wordt er met hoge snelheid door ‘het bos’ gereden. Daarna breekt de ene na de andere kasseistrook aan en blijft het tot Mons-èn-Pévele sterren regenen. Als de grens van 200 kilometer is gepasseerd, moeten er nog 13 stroken afgewerkt worden. Het venijn zit ‘m dus in de staart. Rond een uurtje of 17:00 wordt op de wielerbaan van Roubaix de finish verwacht.


Het parcours van Parijs-Roubaix 2019.

Alle Kasseistroken (met sterren):

29: Troisvilles naar Inchy (km 96.5 — 0.9 km) **
28: Briastre naar Viesly (km 105.5 — 3 km) ****
27: Viesly naar Quiévy (km 110 — 1.8 km) ***
26: Quiévy naar Saint-Python (km 112.5 – 3.7 km) ****
25: Saint-Python (km 117 — 1.5 km) **
24: Vertain naar Saint-Martin-sur-Écaillon (km 125 — 2.3 km) ***
23: Verchain-Maugré to Quérénaing (km 135 — 1.6 km) ***
22: Quérénaing naar Maing (km 138 — 2.5 km) ***
21: Maing naar Monchaux-sur-Ecaillon (km 141 — 1.6 km) ***
20: Haveluy naar Wallers (km 155 — 2.5 km) ****
19: Trouée d’Arenberg (km 162.5 — 2.3 km) *****
18: Wallers naar Hélesmes (km 168.5 – 1.6 km) ***
17: Hornaing naar Wandignies (km 175 – 3.7 km) ****
16: Warlaing naar Brillon (km 182.5 – 2.4 km) ***
15: Tilloy naar Sars-et-Rosières (km 186 — 2.4 km) ****
14: Beuvry naar Orchies (km 192.5 — 1.4 km) ***
13: Orchies (km 197.5 — 1.7 km) ***
12: Auchy naar Bersée (km 203.5 — 2.7 km) ****
11: Mons-en-Pévèle (km 209 – 3 km) *****
10: Mérignies naar Avelin (km 215 – 0.7 km) **
9: Pont-Thibault naar Ennevelin (km 218.5 – 1.4 km) ***
8: Templeuve — L’Épinette (km 224 – 0.2 km) *
8: Templeuve — Moulin-de-Vertain (km 224.5 – 0.5 km) **
7: Cysoing naar Bourghelles (km 231 – 1.3 km) ***
6: Bourghelles naar Wannehain (km 233.5 – 1.1 km) ***
5: Camphin-en-Pévèle (km 238 – 1.8 km) ****
4: Carrefour de l’Arbre (km 240.5 – 2.1 km) *****
3: Gruson (km 243 — 1.1 km) **
2: Willems naar Hem (km 249.5 — 1.4 km) ***
1: Roubaix (km 255.5 — 0.3 km) *

Vorig jaar

Het was een gewone Parijs-Roubaix, tot plots Michael Goolaerts (Veranda’s Willems-Crelan) ten val kwam. Dat het geen gewone valpartij was had ploegleider Michiel Elijzen direct in de gaten. Goolaerts bleef op de kasseistrook van Viesly liggen. De Belg was getroffen door een hartstilstand en werd ter plaatse gereanimeerd, maar de hulp mocht niet meer baten: de 23-jarige Belg overleed later op de avond in het ziekenhuis.

Opvallend genoeg ging de wedstrijd gewoon door. Tijdens de koers was de ernst van de situatie nog niet bekend, dus was bijna heel de (wieler)wereld bezig met de sprint tussen Silvain Dillier en Peter Sagan, die samen de wielerbaan van Roubaix opreden. Sagan won de sprint en kwam juichend over de meet. Niet veel later sloeg de feeststemming op en rond de wielerbaan om in verslagenheid en verdriet. De 116de editie zal voor altijd de boeken ingaan als een editie waarin een jonge Belg die midden in het leven stond de finish niet haalde.

Uitslag Parijs-Roubaix 2018:
1. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 5:54:06 uur
2. Silvain Dillier (BMC) ,,
3. Niki Terpstra (Quick-Step) + 57 seconden
4. Greg Van Avermaet (BMC) + 1:34 minuut
5. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
6. Sep Vanmarcke (EF Education First)
7. Nils Politt (Katusha-Alpecin) + 2:31 minuten
8. Taylor Phinney (EF Education First)
9. Zdenek Stybar (Quick-Step)
10. Jens Debusschere (Lotto-Soudal)

Favorieten

De reacties na afloop van de Ronde van Vlaanderen logen er niet om. Er heerste teleurstelling, want sommige wielerliefhebbers zien nou eenmaal graag een ‘grote naam’ een grote koers als de Ronde van Vlaanderen winnen. Alberto Bettiol, wie? De Italiaan won voor De Ronde nog nooit een profkoers. Toch verdiende hij de overwinning. Op het juiste moment reed hij weg (Oude Kwaremont) en had niemand een antwoord op zijn versnelling. Misschien was er één iemand sterker (of zijn we dan erg chauvinistisch?), maar Mathieu van der Poel had zijn kruit al verschoten voor de finale echt losbrak.

Zdenek Stybar 2019
Zdenek Stybar was in De Ronde niet op zijn best, zondag wel?

Daarover gesproken: Van der Poel is er niet bij. De Nederlands kampioen rijdt zich na zijn overwinning in Dwars door Vlaanderen en vierde plek in De Ronde via de Sarthe warm voor de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race. Die beslissing had hij al ruim van tevoren genomen, maar de organisatie zou zijn ploeg Corendon-Circus volgend jaar maar al te graag verwelkomen in De Hel.

Wie zijn de topfavorieten? Zdenek Stybar was voor de Ronde van Vlaanderen een absolute kanshebber, maar hij kwam in de finale simpelweg tekort. Stybar heeft een haat-liefdeverhouding met het Vlaamse monument, want nog nooit deed hij het beter dan een achtste plek. In Parijs-Roubaix finishte hij al twee keer als tweede, maar won hij nog nooit. Brengt hij daar zondag verandering in? Gesteund door Yves Lampaert, Philippe Gilbert en Kasper Asgreen (verrassend tweede in Vlaanderen) beschikt hij opnieuw over een sterke ploeg.

Zijn grootste concurrenten komen uit België. Wout van Aert, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen beschikken over goede papieren om de 117de Hel te winnen. Van Aert werd vorig jaar dertiende in zijn allereerste deelname en finishte zondag een plekje lager in de Ronde van Vlaanderen. Desalniettemin maakte hij wel een sterke indruk, net als Van Avermaet. Ze lieten zich van voren zien, maar slaagden er niet in om de grote groep uit te dunnen. Met een beetje geluk zitten ze zondag als de finale begint vooraan.

Ronde van Vlaanderen 2019
Van Aert in actie op de Muur.

Dan is er ook nog Peter Sagan. In januari won hij een ritje in de Tour Down Under, maar sindsdien mocht hij geen enkele keer juichen. Pech? Uit vorm? Wat het ook is: op het podium stond hij dit voorjaar nog niet. Zondag kan hij zijn voorjaar redden door net als vorig jaar Parijs-Roubaix te winnen.

Outsiders zijn er ook. Op basis van de afgelopen wedstrijd verdienen Bettiol, Asgreen, Politt, Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld een eervolle vermelding.

Nederlanders
De twee grootste Nederlandse kanshebbers zijn er niet bij. Van der Poel slaat Roubaix vrijwillig over, terwijl Terpstra noodgedwongen aan de kant moet staan. De kopman van Direct Energie liep tijdens de Ronde van Vlaanderen een hersenschudding op en moet rust houden. Vorig jaar finishte hij nog knap als derde.

Langeveld en Van Baarle zijn daarom vanuit Nederlands oogpunt de mannen om in de gaten te houden. Binnen hun ploeg hebben ze een vrije rol, en allebei verkeren ze in uitstekende vorm. Van Baarle reed in de Ronde van Vlaanderen zelfs even aan de leiding met Asgreen en Sep Vanmarcke, toen Bettiol ze op de Oude Kwaremont voorbijsnelde. Mede door het succesvolle afstopwerk van Langeveld mocht Bettiol het zegegebaar maken.

Ronde van Vlaanderen 2019
Sebastian Langeveld omhelst Alberto Bettiol.

Zondag telt voor Langeveld niets minder dan de overwinning. “Of ik tevreden ben met een plek in de top tien? Nee. Ik ga zondag gewoon voor de overwinning”, liet hij optekenen. Andere mini-kanshebbers zijn Mike Teunissen, Danny van Poppel en Lars Boom. Al is het bij Boom maar zeer de vraag of hij zijn huzarenstukje uit de Tour kan herhalen..

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Zdenek Stybar
*** Wout van Aert, Greg Van Avermaet
** Peter Sagan, Oliver Naesen, Sebastian Langeveld
* Dylan van Baarle, Sep Vanmarcke, Alberto Bettiol, Alexander Kristoff, Nills Politt

Wat zeggen de bookmakers?
Volgens de bookmakers is Sagan de topfavoriet. Met een quotering van 6.0 levert een gokje op de Slowaak het minst op. Kristoff, Degenkolb, Van Aert, Stybar, Naesen en Van Avermaet volgen daarna.

TV
Vanaf 11:00 uur is Parijs-Roubaix live te zien op Sporza.

Paris - Roubaix 2018