Fietsen in Slovenië, het lijkt misschien niet direct een voor de hand liggende keuze. Toch is Slovenië wel degelijk een aanrader! Het is een prachtig land, met geweldige natuur én heel veel mooie fietsroutes.  

Toen ik in mijn omgeving aangaf naar Slovenië te reizen, werd duidelijk dat lang niet iedereen een juist beeld heeft van het land. ‘Slovenië? Wat moet je daar nou?’, was een reactie die vaak voorbij kwam. Zelf wist ik eerlijk gezegd ook niet wat ik moest verwachten. Een kleine zoektocht via Google maakte één ding direct duidelijk, Slovenië is verrassend mooi!

Fietsen in Slovenië
En dit is nog een understatement, want wat is het een prachtig en groen land! Wij verblijven in de regio Green Karst, in de omgeving van Postonja. Het is hier een oase van rust met overweldigende natuur, gigantische bossen, grotten en meren. En dat op slechts 12 uur rijden of 2 uur vliegen. Aanrader is om per auto te komen, dan kan je niet alleen je eigen mountainbike meenemen, maar ook meerdere locaties bezoeken. Kom je met het vliegtuig? Dan kan je per gebied een fiets huren. De kwaliteit van de fietsen wisselt natuurlijk per stad, maar via BimBimBikes zoek je heel eenvoudig of er in de buurt van jouw vakantiebestemming goede mountainbikes te huur zijn.

Een racefiets is trouwens ook een optie, al belemmer je jezelf dan wel qua fietsroutes. Het echte avontuur begint immers pas als je de verharde wegen af gaat en in dit land wil je juíst de bossen en meren ontdekken!

Eén met de natuur
En als je dan door die bossen rijdt, begrijp je meteen waarom mensen verliefd worden op het land. De rust, de schoonheid, de kalmte, je bent echt even één met de natuur. Er zijn tientallen fietsroutes om uit te kiezen, zowel voor de beginnende mountainbiker als voor de echte daredevils. Direct een tip: neem echt voldoende drinken en eten mee als je een tocht gaat maken in deze omgeving. Het is behoorlijk stil en een aantal gebieden zijn compleet afgelegen. Het gebied rondom Snežnik behoort zelfs tot een van de grootste onbevolkte gebieden van Europa. Dit deel van Slovenië (Snežnik-Ždrocle) staat trouwens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker de moeite waard!

Soms is het dus even zoeken naar de bewoonde wereld, een gids is dan ook geen overbodige luxe 😉 Maar als je dan eindelijk een restaurantje tegenkomt moet je ook echt even stoppen. Het Sloveense eten is top, ze weten als geen ander wat een goede lunch is. Zo krijg je standaard een drie gangen lunch mét nagerecht, iets waar wij fietsers maar al te blij van worden!

Lunchen aan het prachtige Bloke Lake, een geweldige omgeving voor lange tocht

Dan nog een tip: ook het berenfluitje is geen overbodige luxe. In mijn vorige blog kan je hier meer over lezen, maar wees dus gewaarschuwd. Tijdens je tocht door de Sloveense bossen kan je zomaar een beer tegenkomen en dan kan dat ene fluitje héél goed van pas komen.

Sightseeing
Zoals gezegd hebben wij het gebied rondom Postonja per fiets ontdekt en dat is ook zeker een aanrader. Als je het fietsen even zat bent of ook nog de (sportieve) toerist wilt uithangen, zijn er hier namelijk genoeg extra opties. Zo combineren wij het fietsen met een bezoek aan een van de vele grotten van Slovenië: de Postonja Cave. Een belachelijk grote en waanzinnig mooie grot waar je met een treintje (!) in wordt gereden om vervolgens in 1,5 á 2 uur de dieper gelegen grotten per voet te ontdekken. Verder rijden we langs eeuwenoude kastelen, zoals het bijzondere Predjama kasteel. Deze is volledig ín de rotsen gebouwd, erg indrukwekkend om te zien en zeer interessant om van binnen te kijken. Vergeet ook vooral de gratis audiotour niet om erachter te komen hoe dit ‘onverslaanbare fort’ door een flinke portie verraad alsnog verslagen werd…

Fietsen door de bossen naar het indrukwekkende Predjama Castle

Dan zijn er nog de gigantische meren, het meer van de seizoenen (Seasonal Lake, deze verdwijnt 2x per jaar volledig) en de geweldige uitzichtpunten. Cliché maar waar, in Slovenië kijk je non stop je ogen uit. Wat een prachtig land!

Zelf Slovenië ontdekken?
Staat Slovenië al op je bucketlist en ga je liever zonder gids op pad, maar wel met de zekerheid dat je een leuke route volgt? Dan heb ik 2 routes voor je, waarbij je ook bovengenoemde bezienswaardigheden tegenkomt. De eerste route loopt van Podcerkev naar Postonja. Hierbij kom je langs o.a. de Križna Cave, het prachtige Bloke Lake en via Lake Cerknica en Rakov Škocjan naar uiteindelijk Postonja. Bekijk de route hier. De tweede route loopt van Postonja naar het Park Vojaske Zgodovine. Hierbij kom je o.a. langs Pivka (met het beroemde Seasonal lake of Pivka), het Snežnik Kasteel én je fietst door het UNESCO gebied. Bekijk de route hier.

Uiteraard is er nog veel meer moois te ontdekken, dus ga vooral ook zelf op avontuur uit!