Ga jij binnenkort ook voor het eerst met klikpedalen fietsen? Vind je het nog een beetje spannend en weet je niet goed wat je moet verwachten? Met deze tips, zorg je voor een zo fijn mogelijke eerste fietstocht mét klikpedalen! 

1. Kies vooraf je ‘uitklik-voet’
Wanneer je bij een stoplicht of kruispunt aankomt zet je vaak (ook met je gewone stadsfiets) één voet op de grond. Vaak weet je al welke voet hierbij je voorkeur heeft, dit zal ook zo zijn op je racefiets.  Zo niet, dan kan je dit tijdens het oefenen met het in- en uitklikken bepalen. De voet waar jij los mee wilt staan, wordt dus de voet waarmee je standaard uitklikt. In mijn geval moet ik steeds denken aan ‘rechtervoet los’.

2. Oefen ‘op het droge’
Leun tegen de muur, het tuinhek, garage of keukentafel en klik met één voet in en uit, totdat je het gevoel hebt dat je er handig in bent. Herhaal dit vervolgens met je andere voet.

3. Controleer je pedalen
Als je pedalen te ‘strak’ voelen, is het slim om naar de instellingen te kijken. De Shimano SPD SL pedalen kan je bijvoorbeeld aan de achterkant met een inbussleutel verstellen door naar – of + draaien. Door naar – te draaien, stel je het pedaal losser in. Je kan dit zelf doen, maar zeker voor de eerste keer is het fijn om je door iemand met ervaring te laten helpen.

De + en – duidelijk zichtbaar

4. Kies een geschikte oefenlocatie
Woon je net als ik in het centrum van een drukke stad? Zoek dan eerst een rustige weg op waar je kunt oefenen, zonder dat je omvergereden wordt door 10 studenten, 2 scooters en een bakfiets. Desnoods fiets je op je sneakers heen (rugzakje om met fietsschoenen erin) om vervolgens op een rustige plek te oefenen.

5. Ga niet alleen
Voor je eerste fietstocht met klikpedalen is het aan te raden om samen met iemand te gaan. Voornamelijk om je bij de eerste stoplichten en kruispunten te herinneren aan je vastzittende voeten. En mocht het toch ergens mis gaan, dan heb je de nodige support bij je.

6. Maak een noodstop
Heb je wat km’s gemaakt een aantal keer in- en uitgeklikt? Ga dan een stapje verder en doe net alsof je een noodstop moet maken. Maak wat extra vaart en knijp vervolgens hard in je remmen. Zo leer je om ook in noodsituaties snel je voeten uit de klikpedalen te halen. Herhaal dit gerust een paar keer, tot het als een reflex aanvoelt.

7. Geniet
Mijn eerste ervaring met klikpedalen was: wat rijdt dit heerlijk! Geniet dus ook vooral van je eerste rit, waarbij alles ‘extra snel’ voelt. Cliché maar waar: eenmaal aan klikpedalen gewend wil je nooit meer anders!

Meer lezen over mijn eerste ervaring met klikpedalen? Dat kan hier!