De temperaturen gaan deze week flink dalen en komen steeds dichter bij het vriespunt te liggen. Maar dat betekent uiteraard niet dat er niet meer gefietst kan worden! Met deze tips blijf je namelijk heerlijk warm en zijn je wekelijkse ritjes nog steeds aangenaam.  

Heb jij zelf nog een geweldige tip die niet aan dit rijtje mag ontbreken? Reageer dan onder dit artikel, zodat we je advies kunnen toevoegen. Zo ontstaat dé ultieme lijst met tips voor fietsen in de kou!

1 (Gevoels)temperatuur
Het lijkt een open deur, maar bekijk voordat je vertrekt altijd de weersvoorspellingen. Vergeet ook vooral de temperatuur en (misschien nog wel belangrijker) de gevoelstemperatuur niet. Als het buiten 10 graden is en er staat een stevige wind, dan kan de gevoelstemperatuur namelijk opeens ijzig koud zijn. Iets om op te letten tijdens het aankleden!

2 Laagjes
Laagjes, laagjes, laagjes, we kunnen er tijdens de wintermaanden geen genoeg van krijgen. Het dragen van meerdere dunne laagjes is de ideale methode om je lichaam goed warm te houden.

Drie lagen principe: Begin met een dunne, goed ademende en sneldrogende basislaag, dit is de laag die je tegen de huid draagt. Dan volgt de isolatielaag met als doel verwarmen. Maar let op: ook deze laag moet goed ademen én snel drogen zodat zweet afgevoerd kan worden. Tot slot is er de buitenlaag. Deze beschermt je tegen de weerelementen, zoals wind, regen of zelfs sneeuw. Kies voor een waterdichte én winddichte jas die lekker zit en… je raadt het al… die ook ademt en het zweet snel afvoert. 

3 Luchtig
Zorg dat je kleding niet té strak zit. Juist de laag lucht tussen de verschillende laagjes kleding zorgt voor extra warmte.

4 Kort maar krachtig
Maak geen lange ritten als dit niet nodig is. Kies liever voor korte ritjes met een hoge intensiteit, zodat je lichaam niet afkoelt.

5 Rondjes
Wil je alsnog flink wat kilometers maken? Rij dan meerdere keren een korter rondje. Zo ben je ook altijd dichtbij huis en kan je als het nodig is altijd snel terugkeren. Maak onderweg geen onnodige stops, juist door te stoppen koelt je lichaam snel af.

6 Hoofd
Een helm alleen is vaak niet voldoende om je hoofd écht goed warm te houden. Kies tijdens de koude dagen dus voor een muts, haarband of sjaal die onder de helm gedragen kan worden.

7 Helmcover
Regent het? Gebruik dan een helmcover om je hoofd droog (en warm) te houden.

8 Sjaaltje
Last van de ijzige kou bij het inademen? Kies voor een sjaaltje/kol/buff en draag deze over je mond. Dit beschermt ook meteen je hals, nek en wangen tegen de koude wind en zorgt voor extra warmte.

9 Blijf eten en drinken
In de koudere maanden heb je vaak minder snel de behoefte om te drinken op de fiets. Toch is dit ontzettend belangrijk. Juist door te blijven drinken en eten, blijft je lichaam warm en bovendien heb je hierdoor voldoende energie om door te kunnen rijden.

10 Bidon
Heb je moeite met de ijskoude slokken uit je bidon? Kies dan voor een geïsoleerde bidon, zo blijft je sportdrank/water langer op een aangename temperatuur.

11 Overschoenen
Koude voeten? Let op: het dragen van extra dikke sokken is dan geen oplossing. Wanneer je dikke sokken draagt, worden je voeten in je schoenen afgekneld. Het draagcomfort is daardoor niet alleen een stuk minder prettig, je bloedsomloop vindt het ook niet erg leuk. Gebruik daarom overschoenen, deze blokkeren de wind en houden je voeten en enkels écht warm.

11  Aluminiumfolie
Niet alleen handig om je lunch mee in te pakken, maar ook je voeten. Trek eerst je fietssokken aan en wikkel je voeten vervolgens in met aluminiumfolie voordat je je schoenen aantrekt. De folie houdt je voeten heerlijk warm.

12 Afplakken
Nog steeds frisse voeten? Plak dan ook de gaten onder je schoen af met tape, zo kan er geen koude wind of vocht binnenkomen!

13. Handen
Niets zo vervelend als (ijs)koude handen en vingers. Schaf daarom waterdichte handschoenen aan die niet alleen je handen warm houden, maar ook voldoende bewegingsvrijheid én grip bieden. En ook hier geldt weer: kies voor handschoenen die goed ademen. Zo voorkom je dat je handen gaan zweten en ze alsnog klam en koud worden.

14. Warmers
Als het écht koud is kan je gebruik maken van chemische of elektrische warmers. Je hebt diverse soorten voor in je handschoenen en er bestaan ook elektrische overschoenen en verwarmde binnenzolen.

15 Zichtbaar
Erg belangrijk: wees altijd zichtbaar! Niet alleen met goede fietslampjes, maar ook met reflecterende kleding en accessoires. Safety first!

16 Noodsetje
Ga altijd goed voorbereid van huis weg. Controleer je banden en denk ook aan de reserveband, plakset, pompje, eventueel gereedschap, reservebatterij voor de verlichting etc.

17 Locatie delen 
Deze tip kan je het hele jaar door gebruiken: laat het altijd iemand weten als je op pad gaat en ook hoelang je weg denkt te blijven. Just to be sure! Dit kan heel handig via Whatsapp. Klik op het + teken links onderaan, tik op locatie en vervolgens op ‘Deel live locatie’. Zo kan de door jou gekozen persoon altijd zien waar je op dat moment fietst.

18 Douche
Na een tocht in de kou mag je jezelf uiteraard belonen met een heerlijke warme douche. Maar let op: vergeet je fiets niet! Maak ‘m goed schoon en vergeet ook niet de banden te controleren op steentjes. En als er al gestrooid is, spoel pekel zo snel mogelijk van je fiets af.