De 20-jarige Lorena Wiebes heeft vandaag met behulp van geweldig teamwerk het NK op de weg in Ede op haar naam geschreven. De renster van Parkhotel-Valkenburg pareerde alle aanvallen, waarna ze in de sprint met o.a. Marianne Vos en Amy Pieters de aller snelste bleek te zijn! 

De vrouwen moesten vijf ronden van 25,2 kilometer afwerken door Ede, Bennekom en Wageningen. Dat Lorena Wiebes vandaag ging winnen, was tot vlak voor de finish niet te verwachten. Haar team, Parkhotel kon namelijk halfkoers niet mee komen met de kopgroep van o.a. Ellen van Dijk, Chantal Blaak en Floortje Mackaij. Deze groep, waarin alle grote ploegen, behalve Parkhotel vertegenwoordigd waren, pakte vervolgens ruim 40 seconde voorsprong. Maar het team bleef volhouden en wist in de laatste ronde alsnog de achtervolging succesvol in te zetten. Met nog tien kilometer tot de finishlijn overbrugde Annemiek van Vleuten het gat naar de koplopers. Zij nam Wiebes en Lucinda Brand in haar kielzog mee.

En toen was het tijd om te sprinten, heel hard sprinten. Iets wat Lorena ontzettend goed kan, want vorige week won ze daarmee ook al goud op de Europese Spelen. Toch het was Lucinda Brand die op 5km voor de finish als eerste weg wist te komen. Tot ze 800m voor de finish werd terug gepakt en Wiebes in de eindsprint oppermachtig bleek te zijn!

© Cor Vos

Tegen Wielerflits zegt ze vlak na de wedstrijd: “Het klinkt supertof om de beste van Nederland genoemd te mogen worden. Het komt eigenlijk door de ploeg, die meiden hebben super hard gewerkt om het gat dicht te rijden. Ik heb ze gezegd dat we elkaar moesten blijven motiveren en dat we in elkaar moesten geloven om het dicht te rijden. En daarna moest ik het afmaken!’

Uitslag:

Marianne Vos, Lorena Wiebes en Amy Pieters. © ANP