Gebruik jij al apps vóór of tijdens je fietstocht? Of het nu gaat om een sportieve MTB rit, een wielrentraining of een recreatief blokje om. Voor elk type fietser zijn er handige apps te vinden, de appstores staan er inmiddels zelfs vol mee. Maar wat zijn nou de écht nuttige fiets apps? Wij zetten er 10 op een rij! 

Voor de sportieve fietser:

1. MTB Project

Deze app is voor alle mountainbikers onder ons die op vakantie wel eens de ’toeristische route’ nemen. Zeker in het buitenland weet je soms echt niet waar je moet fietsen én waar je uitkomt als je zomaar een pad neemt. Speciaal daarvoor is MTB Project ontwikkeld. De app laat je de mooiste trails ter wereld zien en geeft je de mogelijkheid om complete routes te downloaden, zodat je deze offline ook kunt bekijken. MTB project geeft je bovendien alle informatie die je nodig hebt over de routes. Zoals afstand, moeilijksheidgraad en tips van andere MTB’ers die de route al een keer geprobeerd hebben.
Zelfs als je geen wereldreiziger bent is het leuk om de app tijdens vakanties of weekendjes weg te bekijken. Er kan zomaar een pareltje van een track in de buurt liggen!

Geschikt voor: iOS and Android
Prijs: gratis
Info: mtbproject.com

2. KlimApp – powered by FIETS

De KlimApp is onmisbaar tijdens een (fiets)vakantie. Met deze handige app kun je de 500 belangrijkste beklimmingen in o.a. Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitersland gemakkelijk terugvinden in je broekzak.  Binnen de KlimApp vind je alle hoogteprofielen van iedere berg, per kilometer vertelt de app je wat je te wachten staat. Daarnaast vind je uiteraard de lengte, hoogte(stijging) en het (maximale)stijgingspercentage per berg terug. Uiteraard worden ook alle Strava routes van de beklimmingen aangeboden. Upload ze naar je GPS en je bent klaar om de berg te bedwingen!

Standaard zitten er al 5 bergen per land in de KlimApp, gratis en voor niks. Je kunt de verschillende landengidsen (100 bergen per land) compleet aanschaffen voor €2,29 per land. Wil je ze liever alle 500 in één keer? Dat kost je slechts €6,99.Geschikt voor: iOS and Android
Prijs: gratis (5 bergen per land), uit te breiden voor €2,29 per 100 bergen
Info: fiets.nl/klimapp

3. Cyclemeter

Cyclemeter is één van de meeste geavanceerde apps op het gebied van wielrennen. Op basis van de GPS functie worden diverse gegevens gemeten, zoals de fietssnelheid, de duur van je rit en de afstand van de rit. Daarnaast biedt de app je ook nog extra fietstrainingen aan, waarmee je jouw vaardigheden kunt verbeteren en optimaliseren.

Je hoeft overigens niet op je telefoon te kijken hoe het gaat. Door de app te verbinden met bijvoorbeeld Strava krijg je tussentijdse tijden en afstanden door via een headset.

Geschikt voor: iOS en Android
Prijs: gratis
Info: abvio.com/cyclemeter/

4. Strava

Strava is natuurlijk een van de bekendste apps onder wielrenners en mountainbikers. De app heeft een ontzettend grote gemeenschap van gebruikers, die met elkaar concurreren op verschillende routes. De app toont je verschillende statistieken tijdens het wielrennen, zoals de snelheid, de afstand en tijd die je hebt gereden. Na jouw rit kun je al de statistieken bekijken en vergelijken met de overige ritten die je hebt gereden. Het grote voordeel van de app is dat jouw ritten zichtbaar zijn voor jouw ‘vrienden’ en dat je ook kunt reageren op elkaars ritten. De app is trouwens ook geschikt voor hardlopers!

Enige minpuntje is dat sommige functies alleen beschikbaar zijn in de Premium versie. Deze kan je downloaden voor €4,90 per maand.

Geschikt voor: iOS en Android
Prijs: gratis
Info: strava.com

5. Bikemap

Wil jij meer wielrenroutes ontdekken in jouw woonplaats of omgeving? Dan is Bikemap de ideale app. In de app zijn verschillende fietsroutes (in ruim 80 landen) terug te vinden. Deze routes zijn door wielrenners zelf gecreëerd, waardoor je een overzicht krijgt met talloze fietsroutes in jouw omgeving.

Daarnaast zijn er verschillende officiële wielrenroutes in de app opgenomen, bijvoorbeeld routes die tijdens wielrenwedstrijden worden gereden. Qua statistieken kun je hoogteverschillen bijhouden, realtime je locatie tracken en jouw gereden routes delen met vrienden

Geschikt voor: iOS en Android
Prijs: gratis
Info: bikemap.com

Nog een optie voor alle renners die van heuvelachtige of bergachtige gebieden houden! In deze app kun je namelijk routes plannen, terwijl je door middel van een 3D weergave de hoogteverschillen ziet. Zo zie je precies hoe hoog je straks moet klimmen, en waar je weer lekker kunt afdalen. Ook is de app toegerust met een goede navigatiefunctie, waarbij je precies kunt zien hoe snel je rijdt en hoe veel kilometers je nog te gaan hebt tot je bestemming. Leuk, bijkomend voordeel: de app is ook geschikt voor wandelaars en zelfs skiërs!

Geschikt voor: iOS
Prijs: €4,95
Info: maps3d.com

7. Fietstijden.nl

Fietstijden.nl is een app voor wielrenners van eigen bodem en geheel Nederlandstalig. De kernwoorden van de app zijn: simpel, snel en online. Zo kun je al jouw wielren prestaties in zien met één druk op de knop en kun je eenvoudig een profiel bij houden. Hierdoor kun je simpel jouw voortgang bijhouden en blijf je gemotiveerd.

Met de app kun je diverse statistieken bijhouden zoals de tijd dat je op de racefiets zit, de afgelegde afstand, je gemiddelde snelheid, hoogteverschillen en het aantal verbrande calorieën. Via GPS en Google Maps wordt de route berekend en gemeten, en de route kun je na afloop nog eens rustig doorkijken.

Daarnaast geeft de app je de mogelijkheid om vooraf geplande routes in te laden zodat je van te voren je eigen route kunt samenstellen.

Voor de recreatie fietser:

8. Fietsknoop

De app Fietsknoop biedt alle fietsknooppunten in Nederland en Vlaanderen. Je ziet op basis van je locatie alle knooppunten in je directe omgeving om zo een eigen fietsroute te plannen en fietsen. Geplande routes kun je in een knooppuntenlijst zien, je kunt de route mailen en bewaren om later nog eens terug te halen. Met een gratis Fietsknoop registratie zijn je bewaarde fietsroutes op meerdere apparaten te beheren en gebruiken.

Na download van je route is deze altijd en overal offline te gebruiken. De app biedt daarnaast ook spraakondersteuning, gekoppeld aan het GPS volgsysteem. Heel handig: de app vertelt je welk knooppunt je nadert en wat het volgende knooppunt van je fietsroute is.

Geschikt voor: iOS en Android
Prijs: gratis
Info: fietsknoop.nl

9. ANWB Fietsen

Zin om ‘zomaar’ een stukje te gaan fietsen, maar weet je niet precies waar? In de ANWB Fietsen app vind je meer dan 170 gecontroleerde routes door heel Nederland. Zoek een mooie route door via de filters aan te geven waar, hoe ver en of hoe lang je wilt fietsen. Geef ook aan welke omgeving je wilt zien. Met de ANWB Fietsen app heb je onderweg een handig overzicht van de knooppunten. Deze corresponderen met de bordjes langs fietsknooppunten op het fietspad, zodat je zonder te verdwalen de weg kunt vinden.

Extra leuk: de app toont je ook meteen waar de leukste fietscaféetjes en terrassen zitten waar je als ANWB-fietspaslid ook nog eens korting krijgt. Deze zogenoemde ‘ANWB Gastvrij Plus punten’ hebben ook altijd een bandenplaksetje klaar liggen voor pechvogels op de (elektrische) fiets én racefiets.

Geschikt voor: iOS en Android
Prijs: gratis
Info: anwb.nl/fietsapp

10. RouteNL

Het grote voordeel van de app Route.nl is dat je kiezen uit een indrukwekkend aanbod van routes door Nederland, België en Duitsland. In totaal staan er meer dan 70.000 routes, variërend van lange fietstochten tot kleine, bescheiden routes. De app is dus zowel te gebruiken voor intensieve wielrentrainingen als ontspannende fietstochtjes.

De routes kun je vinden door te kiezen voor ‘routes in de buurt’ of juist te gaan zoeken op routes op andere plekken in Nederland. Deze routes zijn samengesteld door de makers van Route.nl, wat betekent dat ze goed hebben nagedacht over de beste en mooiste routes. Uiteraard kun je ook je eigen routes samenstellen. Tijdens het fietsen heeft de app een ingebouwde navigatiefunctie, waarbij je ook de routes offline kunt downloaden.

Geschikt voor: iOS en Android
Prijs: gratis (premium voor €7,99 per jaar)
Info: route.nl