De KNWU organiseert op donderdag 1 december het NK E-racing. Het kampioenschap wordt verreden op Zwift Watopia – Hilly Route, met zoals verwacht finish op de “Hilly KOM Forward.” De vrouwen starten om 18.30 uur voor 31 kilometer afzien. De mannen mogen 39 kilometer en worden om 20.00 uur losgelaten. De inschrijving is geopend tot en met 29 november, wel onder een aantal voorwaarden, zoals het bezit van een geldige (dag)licentie.

Keuze parcours

Volgens KNWU-Bondscoach Adriaan Helmantel is voor dit parcours gekozen omdat het lastig is, maar niet extreem zwaar. “Naast het slotklimmetje zitter er verder in het rondje ook nog twee kleine klimmetjes en enkele stukken vals plat. Dit biedt kansen voor de aanvallers die liever niet wachten op een sprint bergop. Ik hoop dan ook attractieve wedstrijden te zien”. Naast dat er een Nederlandse titel te verdienen valt, plaatsen de winnaar en winnares zich ook automatisch voor het WK E-racing in februari 2023.

Afbeelding: KNWU – Zwift Hub

Startplekken WK E-Racing

Bij de vrouwen zijn er door de UCI vier startplekken toegewezen en drie startplekken bij de mannen voor het WK E-racing. De eerste renster/renner in de definitieve uitslag van het NK E-Racing plaatst zich direct voor het WK. De overige startplekken worden door de selectiecommissie van de KNWU ingevuld en op 20 december bekend gemaakt.

Voorwaarden deelname

De voorwaarden om deel te mogen nemen aan het NK E-Racing zijn:

  • Een geldige KNWU-licentie, daglicentie is mogelijk.
  • Het insturen van een weegvideo.
  • Het gebruik van een hartslag, cadans en powermeter zijn verplicht.
  • Het gebruik van een direct drive trainer.
  • Een koppeling met Zwiftpower.
  • Een openbaar Strava profiel met Zwift-koppeling.

De volledige voorwaarden en toelichting van de KNWU kan je hier lezen

Afbeelding: KNWU

Op de weegschaal

Gewicht is een belangrijke factor tijdens online races. Om valsspelen te voorkomen moet je een inweegvideo maken. Nog nooit een inweegvideo gemaakt? Bekijk dan deze deze video van eRacingTV waar Jasper Ockeloen dit piekfijn uitlegt. Je inweegvideo moet op 1-12-2022 (de wedstrijddag) tussen 09:00 en 18:00 ingestuurd zijn. Deelnemers die niet de juiste procedure hebben gevolgd worden geschrapt uit de uitslag.

Aan de start

We zijn benieuwd wie er aan de start verschijnen van het NK E-Racing 2022. Ik heb mij inmiddels ingeschreven. Natuurlijk niet voor een ereplaats, maar het is altijd leuk om te mogen starten op een NK. Ik mag mijn online koers afleggen op de Tacx Neo 2T inclusief de ‘Motion Plates’ voor wat extra beweging onderweg. Mocht je nog op zoek zijn naar een direct drive trainer? Lees dan dit artikel. Veel succes met trainen en wellicht treffen we elkaar ‘online’ op 1 december.