”Ik heb altijd gezegd: je bent een klassementsrenner. Nu weet hij het zelf ook”, zegt ‘personal coach’ Ronald van Roeden. ”Hij heeft op een gegeven moment de knop omgezet”, herinnert zijn oud-ploegleider Merijn Zeeman zich.

De ontknoping volgen op tv kostte Van Roeden zondag naar eigen zeggen vijf jaar van zijn leven.

”Mijn dochters zagen dat ik amper een kopje thee kon vasthouden. Dit moet hij niet te vaak doen”, kijkt Van Roeden terug op een hectische middag waarop Westra uiteindelijk acht tellen tekortkwam om in de voetsporen van Michael Boogerd (winnaar in 1999) te treden.

Stratenmaker

Het verhaal is bekend. Ooit was Westra (29) een talent, maar de verlokkingen van het leven leidden hem naar een bestaan als ‘party-animal’ en stratenmaker om die hobby te bekostigen.

”Hij kwam bij mij met klachten”, vertelt Van Roeden, sportfysiotherapeut en eigenaar van Health Center Wapenveld-Hattem. ”Zijn knieën waren door zijn werk de vernieling in geholpen.”

Westra fietste alweer maar Merijn Zeeman, ploegleider bij Krolstone, wist niet goed wat hij met hem aan moest.

”In mijn eerste koers, de Ronde van Noord-Holland, lag hij drie keer op de grond. Ik kon me geen beeld vormen. Toen we op trainingskamp gingen voor Olympia’s Tour, kon hij vanwege zijn werk niet mee. Daarom selecteerde ik hem niet, waarop Lieuwe ‘superpissed’ was. Hij was heel boos. Dat heeft-ie me ook laten weten.”

Zeeman zag Westra zich ontwikkelen. ”In 2007 reed hij in waaierklassiekers al in de eerste waaier mee. Hij was gestopt met werken en had alles op het wielrennen gezet.”

Van Roeden: ”Ik heb hem gevraagd: wil je prof worden? Dan moet je er zeven dagen in de week, 24 uur per dag voor leven. Zijn verleden was een voordeel. Stratenmakers zijn gewend onder druk te werken. Een straat moet op een bepaalde dag af zijn. Lieuwe werkt bloedserieus.”

Harde werker

De wegen van Zeeman en Westra scheidden na 2008 toen de eerste ploegleider werd bij Skil en Westra prof bij Vacansoleil.

”Sindsdien is het ‘hallo’ en ‘doei’. Ik weet niet wat hij ervoor doet, maar zie wel dat hij bergop het hele spul naar huis rijdt. Lieuwe was altijd een harde werker. Ik heb hem wel geleerd meer te doseren.”

Van Roeden staat dagelijks in contact met de renner die deze winter doorbracht in Spanje.

”Daar kan hij goed trainen, vooral ook bergop. Lieuwe is nog lang niet op zijn top. Zijn probleem was dat hij zijn grenzen niet durfde opzoeken en moeilijk met druk kon omgaan. Dat heeft hij overwonnen.”

Doelen

De Driedaagse De Panne-Koksijde is het volgende ‘piekmoment’ van Westra. Samen met Van Roeden heeft de Fries zijn doelen gesteld.

”Ik ga niet alles noemen maar De Panne is zo’n wedstrijd waar Lieuwe er al een paar keer dicht tegenaan zat”, aldus Van Roeden.

”Ervan uitgaande dat hij vormbehoud toont, mag hij bij de Olympische Spelen de tijdrit rijden en ook het WK in eigen land is een wedstrijd die er uitspringt.”

Westra rijdt in principe komende weekeinde de Classic Loire-Atlantique, een wedstrijd die hij vorig jaar won.

© ANP