HOOFDDORP – Het plan van aanpak dat de Nederlandse wielrenunie KNWU heeft opgesteld met de nationale profploegen in de strijd tegen doping blijft voor discussie zorgen. De rennersbelangenorganisatie VVBW roept de coureurs op het akkoord voorlopig te negeren.

De Vereniging van Beroeps Wielrenners meldt donderdag in een persverklaring dat er wat hen betreft nog te veel onduidelijk is over het akkoord, waar behalve de ploegen en de KNWU ook de Dopingautoriteit aan meewerkte.

De VVBW is niet blij met het feit dat ze niet betrokken is bij de totstandkoming van het plan en stelt daarnaast dat het eerst de internationale belangenorganisatie CPA en de wielerunie UCI wil raadplegen over de inhoud van het Nederlandse akkoord.

”Onze leden kunnen daarnaast niet goed de gevolgen inschatten wanneer de bijbehorende verklaring wordt ondertekend”, aldus secretaris John van den Akker namens de VVBW.

”Via de media moesten we vernemen dat er gesprekken gaande waren over een gezamenlijke aanpak van de dopingproblematiek van renners en teams. Voor ons voldoende reden de coureurs te adviseren voorlopig geen verklaring te tekenen.”

Argos-Shimano

De VVBW heeft intussen van de wielrenunie de stukken over het akkoord ontvangen en zal die ‘bestuderen en op juridische en morele gronden toetsen’.

Eerder reageerde Argos-Shimano, naast Blanco Pro Cycling en Vacansoleil-DCM één van de betrokken teams, al verbolgen op het akkoord. Volgens hen is het plan te veel gericht op het verleden en te weinig op de vraag hoe in het toekomst te voorkomen is wat in het verleden is gebeurd. Argos-Shimano had daarom nog enkele aanbevelingen die het graag in het plan opgenomen zou zien.

In het akkoord staat onder meer dat wielrenners die bekennen voor 1 januari 2008 verboden middelen te hebben gebruikt, er met een lichte straf van afkomen. Renners die zich na 1 januari 2008 schuldig hebben gemaakt aan doping, worden per direct ontslagen.

© NUsport