Maar liefst drie expedities gaan volgende maand op jacht naar een fietsrecord. Wie is de eerste mens die fietsend de Zuidpool weet te bereiken? Een Spanjaard, Amerikaan en een Britse doen los van elkaar een poging.

Begin december vertrekt Maria Leijerstam voor haar 800 kilometer lange tocht. Ze moet daarbij diverse gletsjers, ijsschotsen en windstoten tot wel 100 kilometer per uur zien te overwinnen. En dan natuurlijk ook nog de ijzige kou van ongeveer – 20 graden onder nul.

Leijerstam heeft speciaal voor haar tocht een driewieler laten bouwen met 12 centimeter brede banden. Ter voorbereiding heeft ze urenlang getraind in een koelcel van -20 graden. Ook trainde ze op een ijsmeer in Siberië, en gletsjers op Ijsland en in Noorwegen. ”Om sterker te worden heb ik veel in de duinen gereden. Zand voelt bijna hetzelfde aan als sneeuw. Mijn bovenbenen zijn een stuk sterker geworden”, zegt Leijerstam. Zij vertrekt op 8 december, en hoopt op 7 januari op de Zuidpool aan te komen.

1385557061697-qx01lizrflsf-670-80Ongeveer tegelijkertijd proberen ook twee mannen naar de Zuidpool te fietsen. Zij doen dat op speciaal geprepareerde zogeheten ‘fat-bikes’. De mannen kiezen allebei voor een andere route. Juan Menendez Granados neemt een langere route zijn Britse concurrente. De Spanjaard heeft 1200 kilometer voor de boeg en vertrekt zes dagen eerder, en als het kan nog wat eerder. Hij  zegt ruim twee en half jaar getraind te hebben voor zijn poging. Hij reed eerder in Groenland van kust naar kust.

Dan Burton is de derde avonturier die het record op de Zuidpool probeert te pakken. ”Ik geef niet op als ik dat eigenlijk wel zou moeten doen. Dat geeft me een grote kans om mijn doel te bereiken”, zegt hij tegen de Amerikaanse TV zender KSL. Hij wil zaterdag 30 november vertrekken voor zijn poging. Hij verwacht tussen de 50 en 75 kilometer per dag af te kunnen leggen.

Vorig jaar deed avonturier Eric Larsen ook een poging om op de fiets het zuidelijkste punt op aarde te bereiken. Hij moest zijn poging staken vanwege slecht weer. Een filmpje van zijn poging:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3D5onKm8Oz8[/youtube]