Slecht nieuws voor alle Hammerhead Karoo 2 bezitters. Vanaf volgende week donderdag (2 juni) werkt die fietscomputer namelijk niet meer samen met Shimano’s Di2 systeem. Tenminste, als je de nieuwste firmware update installeert. Dit op ‘bevel’ van Shimano, die de Karoo fietscomputers kennelijk als concurrent zien nu het merk is overgenomen door SRAM.

Streep erdoor na 3 jaar gebruik

Als je als Hammerhead gebruiker een firmware update doet, wordt de Di2 functionaliteit automatisch verwijderd. Dat betekent dat je de Di2 batterijstatus niet meer op je scherm kunt zien, net als in welke versnelling je rijdt. Ook het tussen de pagina’s scrollen via de kleine zijknopjes op de shifters werkt dan niet meer.

Het is best een heftige stap, waarmee Shimano veel fietsers tegen zich in het harnas jaagt. Want je zal maar net een paar maanden geleden zo’n 400 euro hebben afgetikt om zo’n Karoo aan te schaffen om er nu mee geconfronteerd te worden dat een mooi deel van de functionaliteit eruit gestript wordt. Op social media is het geklaag dan ook niet van de lucht en wordt volop gedreigd over te stappen op groepsets van SRAM.

Persoonlijk begrijp ik de stap van Shimano ook niet. Het lijkt me juist heel prettig als je concurrent (SRAM in dit geval) een fietscomputer verkoopt die ook met jouw groepset gebruikt kan worden. Het effect van deze beslissing zal toch altijd negatief voor Shimao zijn? Gebruikers stappen over naar SRAM of Campagnolo, dus negatief voor Shimano. Of gebruikers stappen over op een andere fietscomputer, en daar heeft Shimano ook geen enkel voordeel aan. Op het totaalplaatje zal de omzet aan Hammerhead computers voor SRAM niet veel meer zijn dan een druppel op een gloeiende plaat, dus die zien de imagoschade die Shimano hiermee oploopt misschien zelfs wel als winst.

En nu?

Overstappen op SRAM of Campagnolo dan maar? Dat is pas een dure hobby! Een hele nieuwe elektronische groepset kost zomaar tweeduizend euro. We zien ook veel berichten van gebruikers die aangeven dat het goedkoper is om een andere fietscomputer te kopen dan een andere groepset. Bij Garmin, Wahoo en andere merken zullen ze ongetwijfeld wél blij zijn met deze stap van Shimano.

Geen standaard

Had je dit als gebruiker aan moeten zien komen? Natuurlijk niet. Je kunt tegenwoordig tenslotte ook iedere willekeurige hartslagmeter, cadanssensor, vermogensmeter en indoortrainer met je fietscomputer verbinden. Dat is al jaren zo (overigens wel na heel veel overleg tussen veel verschillende partijen), waarom is dat in dat geval dan anders? Nou, omdat Shimano geen standaard ANT+ verbinding gebruikt, maar een ‘eigen’ Private Ant protocol. Daarmee kunnen ze dus ook zelf bepalen wie ze wel en geen toegang willen geven tot hun systemen.

Slim? Of schot in eigen voet?

Wat moeten we hier nu van vinden? Uiteraard staat Shimano in zijn recht om het gebruikscontract op te zeggen. Maar is dit commercieel een slimme zet? Op de lange duur heeft de concurrent hier misschien wel last van, maar op dit moment zijn vooral alle tevreden gebruikers van de Hammerhead/Di2 combi de sjaak. Shimano maakt hier duidelijk geen nieuwe vrienden mee. Daarnaast hebben we in de fietsbranche al genoeg problemen met gebrek aan standaardisatie. Ik noem bottombrackets, achterpats, inbouwbreedtes, de lijst is lang. Het leek in de ‘elektronicahoek’ nu juist eens wel lekker te lopen met een redelijk probleemloze integratie van ANT+ en Bluetooth Smart.

Laten we hopen dat ze er onderling toch nog uitkomen op korte termijn. Aan Hammerhead ligt het niet, die hebben aangegeven open te staan voor een oplossing om Shimano Di2 gebruikers in de toekomst toch te kunnen blijven bedienen. En tot die tijd zou je er voor kunnen kiezen om even geen firmware updates te doen. Dan mis je alleen ook alle verbeteringen die je misschien wel graag zou willen hebben.