Het zat er al even aan te komen, maar vanaf vandaag is het dan officieel strafbaar om ’tijdens het fietsen je mobiel vast te houden’. Dat betekent dat appen, bellen én het nemen van foto’s vanaf de fiets verboden zijn. De boete is niet mis, word je betrapt dan kost één foto of appje vanaf je racefiets je al 95 euro.

Veel (bekende) wielrenners zijn niet vies van een selfie op de fiets of een filmpje van de omgeving. Allemaal genomen tijdens het fietsen. Ontzettend leuk, maar dat kan je vanaf vandaag dus een flinke boete opleveren. En let op, zelfs het vast houden van je mobiel is verboden, dus ook als je je mobiel alleen in je hand houdt, (zonder te appen/bellen/navigeren) kan je al een boete krijgen. Volgens het kabinet was er een ‘groot maatschappelijk draagvlak’ voor deze nieuwe regel, die vooral veiligheid in het verkeer moet stimuleren.

Boete van €95
Heb jij je mobiel vast tijdens het fietsen, dan kan je een boete van €95 krijgen. Een behoorlijk bedrag, al wordt het telefoongebruik op de fiets minder hoog beboet dan in de auto, daar krijg je een boete van €240. Dat heeft te maken met de gevaren die erbij komen kijken, een afgeleide automobilist kan namelijk meer schade aanrichten.

Wat is nog wél toegestaan?
Maar wat mag er dan eigenlijk nog wel? Muziek luisteren op de fiets is toegestaan en ook navigeren terwijl je mobiel in een houdertje zit, mag. Want: de mobiel vasthouden is verboden, ernaar kijken niet. Zodra je deze tijdens het fietsen van het houdertje haalt en in je hand houdt, ben je dus wel strafbaar. Voor een stoplicht is het dan weer helemaal prima om je mobiel te gebruiken, zolang je stil staat is alles toegestaan en kan je zoveel selfies maken als je zelf wilt 😉

Extra handhaving
Moeten we ons nu echt zorgen gaan maken? Het telefoonverbod zou in de eerste weken van juli ‘extra gehandhaafd’ worden, volgens minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De kans dat je in deze periode een boete krijgt bij het overtreden van de regels, is hierdoor mogelijk iets groter. Maar anderzijds wordt er niet grootschalig gecontroleerd, zoals wel het geval is bij verlichting op de fiets. Of er in de praktijk dus veel fietsers een boete ontvangen is nog maar de vraag.

Credits headerfoto: Tom Dumoulin (tijdens zijn uit de hand gelopen trainingstocht)