Heb jij je mobiel vast tijdens het fietsen, dan kan je een boete van €95 krijgen. Een behoorlijk bedrag, al wordt het telefoongebruik op de fiets minder hoog beboet dan in de auto, daar krijg je een boete van €240. Dat heeft te maken met de gevaren die erbij komen kijken, een afgeleide automobilist kan namelijk meer schade aanrichten. Wat is nog wél toegestaan?
Maar wat mag er dan eigenlijk nog wel? Muziek luisteren op de fiets is toegestaan en ook navigeren terwijl je mobiel in een houdertje zit, mag. Want: de mobiel vasthouden is verboden, ernaar kijken niet. Zodra je deze tijdens het fietsen van het houdertje haalt en in je hand houdt, ben je dus wel strafbaar. Voor een stoplicht is het dan weer helemaal prima om je mobiel te gebruiken, zolang je stil staat is alles toegestaan en kan je zoveel selfies maken als je zelf wilt 😉 Extra handhaving
Moeten we ons nu echt zorgen gaan maken? Het telefoonverbod zou in de eerste weken van juli ‘extra gehandhaafd’ worden, volgens minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De kans dat je in deze periode een boete krijgt bij het overtreden van de regels, is hierdoor mogelijk iets groter. Maar anderzijds wordt er niet grootschalig gecontroleerd, zoals wel het geval is bij verlichting op de fiets. Of er in de praktijk dus veel fietsers een boete ontvangen is nog maar de vraag. Credits headerfoto: Tom Dumoulin (tijdens zijn uit de hand gelopen trainingstocht)
Lees ook

Getest: telefoonhouder van Rokform
25 oktober 2018 - Fietsaccessoires
Er is een reactie
T lijkt me niet dat oom agent er snel een prent voor uitdeelt als je je go pro in je hand hebt. Maar een foto maken is direct informatieverwerking ;). En een wet gaat niet expliciet onderscheid maken tussen een nieuwe go pro, met scherm, een oude go pro zonder scherm, toestellen met bluetooth, een fototoestel met wifi en touch screen etc.
Je kunt de wet altijd in je voordeel uitleggen, maar net zo makkelijk de andere kant uit redeneren. Overigens spreekt rijksoverheid niet over “communicatie en informatieverwerking” maar simpelweg een mobiel electronisch apparaat: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/mag-ik-bellen-en-naar-muziek-luisteren-op-de-fiets
En als je dit artikel leest: https://www.ad.nl/tech/dit-moet-je-weten-over-het-appverbod-dat-vandaag-ingaat~a60a3202/
Zou je ook apparaten als fohn of accuschroevendraaier niet in je hand mogen hebben tijdens het fietsen ;).
Nogmaals, uiteindelijk gaat het erom of oom agent je een bekeuring gaat geven en dan hangt het van hem/haar af of je met een go pro in je hand ook 95 euro lichter bent.. of een waarschuwing geeft of uberhaupt lekker laat gaan ;). Meestal loopt het minder vaart dan het nu lijkt.
Ik kan mij niet voorstellen dat een gopro hieronder valt. Ik heb een oude zonder scherm dus valt ook niets te bekijken wat de aandacht van het verkeer onttrekt.
Aanzetten, druk op de knop, foto. Met de handelingen kijk ik er niet eens naar.
Zeer goede regel in een auto mag je ook niet op je gsm en hier is dat even gevaarlijk
Een Gopro gebruik je niet voor communicatie of informatieverwerking zoals bedoeld in het wetsartikel.
Uiteraard valt de go pro daaronder…, het is toch een electronisch en mobiel apparaat? Alleen zul je dat ding bijna nooit in je hand hebben, maar op je helm, stuur of aan je zadelpen oid. Dus niet zo opportuun.
En net als met de auto, je kan nog van alles wél doen. De regelgeving moet ergens een grens trekken. Het heeft ook geen zin om te zeggen tegen oom agent, “ja maar kijk een reepje eet ik ook zo al fietsend, dat is toch hetzelfde en dat mag wel” 😉
Dit staat in het wetsartikel: Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel
elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of
informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in
elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler. Valt een GoPro niet onder lijkt me.
Idem hier, Gopro, wordt niets over gezegd dus toegestaan?
Niet dat ik aan selfies doe, maar ik maak wel foto’s tijdens het rijden. Niet met een telefoon maar met een robuust onderwatercameraatje dat ik in de achterzak van mijn shirt heb. Is trouwens niets anders dan het even eten van een reepje tijdens het fietsen. Doe je ook niet als de situatie er niet naar is.