De Belg Jelle Vanendert finishte knap als tweede. Samen met Sanchez reed hij lang vooraan op de slotklim. Van de favorieten deed Frank Schleck de beste zaken.
De Luxemburger passeerde als derde de streep. Alberto Contador moest in de laatste kilometer ook Andy Schleck, Ivan Basso en Cadel Evans laten gaan. Thomas Voeckler behoudt de gele trui. De Fransman van Europcar reed zelfs lang in de groep der favorieten.
Johnny Hoogerland probeerde zijn bolletjestrui te verdedigen, maar de Zeeuw had bij zijn valpartij van afgelopen zondag te veel averij opgelopen. Zijn poging strandde op de eerste berg.
Zwarte dag
Voor Rabobank werd het een zwarte dag. Laurens ten Dam kon zich wel van voren laten zien, maar klassementsrenners Robert Gesink en Luis Leon Sanchez verloren veel tijd. Ook Carlos Barredo verloor veel terrein.
De ambitieuze bankformatie speelt daardoor niet langer een rol van betekenis in het klassement. Vancansoleil-debutant Rob Ruijgh wist wel lang stand te houden, maar moest op de laatste klim van de dag toch lossen. Hij finishte op zes minuten van Sanchez.
Vlakke aanloop
De twaalfde rit was opgedeeld in een vlakke aanloop en een zeer zware, met beklimmingen doorspekte, tweede helft.
Al na enkele kilometers ontstond een zes man sterke kopgroep. Laurent Mangel (Saur-Sojasun), Blel Kadri (AG2R) en Jérémy Roy (La Française des Jeux) zorgden voor de Franse vertegenwoordiging op de nationale feestdag. Zij kregen het gezelschap van de Spanjaarden Ruben Perez (Euskaltel) en José Ivan Gutierrez (Movistar) en de Brit Geraint Thomas (Sky).
Het peloton liet begaan, maar onder aanvoering van Europcar, dat met Voeckler het geel in handen had, hield het de voorsprong van de vluchters onder controle. Meer dan negen minuten kregen de vrijbuiters niet.
Poging Hoogerland
Zodra de weg omhoog begon te lopen, zette Johnny Hoogerland de aanval in vanuit het peloton. Sylvain Chavanel en Roman Kreuziger sprongen mee met De Zeeuw.
Vlak voor de top van de Hourquette d’Ancizan moest Hoogerland lossen bij zijn medevluchters, waarna hij weer werd ingelopen door het peloton.
Op de Tourmalet kon Chavanel het wiel van Kreuziger niet meer houden. De Tsjech van Astana wist echter nooit de aansluiting te vinden met de kopgroep, waar inmiddels het kaf van het koren werd gescheiden. Thomas schudde zijn medevluchters op Roy na van zich af.
Aanval Ten Dam
In het uitgedunde peloton onderscheidde Laurens ten Dam zich met een aanval op de Tourmalet, nadat hij zijn kopman Gesink zag lossen.
Op de eerste stroken van de slotklim belandde Ten Dam in een achtervolgend groepje met onder anderen Samuel Sanchez, Jelle Vanendert en Philippe Gilbert, die sterk daalden van de Tourmalet.
De meeste vluchters, inclusief Ten Dam, werden op tien kilometer van de finish opgeslokt door het groepje met daarin de favorieten. De verrassende Vanendert en Sanchez hielden wel stand, zij het nipt.
Vuurwerk
De topfavorieten bewaarden het vuurwerk voor de laatste vier kilometer. Nadat Contador een aantal aanvallen van de gebroeders Schleck pareerde, bleef hij een antwoord schuldig op een derde poging van Frank Schleck.
De renner van Leopard kwam net tekort om Vanendert en Sanchez te achterhalen. In de laatste honderden meters reed de Bask weg van Vanendert voor zijn eerste ritzege in de Tour.
Frank Schleck finishte met een voorsprong van enkele seconden op z’n concurrenten en stijgt naar de tweede plaats in de rangschikking. Contador verloor terrein in de slotfase: hij moest in de laatste kilometer Andy Schleck, Ivan Basso en Cadel Evans laten gaan.
De rit van vrijdag is minder zwaar, hoewel de renners wel de Aubisque moeten beklimmen. De top van deze zware col ligt op ruim veertig kilometer van de aankomst. Zaterdag ligt de finish weer bergop, dan op Plateau de Beille.
Bekijk alle klassementen© NUsport