Ze zitten helaas (bijna) overal. Langs populaire wielrenroutes en bekende fietspaden zie je de laatste tijd tientallen bomen met rood-witte lintjes staan. Allemaal besmet door de processierups. En als je daar dus langs fietst, krijg je razendsnel spijt. De flinterdunne brandhaartjes van de rups vliegen namelijk overal heen én gaan dwars door je wielrenkleding heen.

Het gevolg? Ontiegelijk veel rode bultjes die twee weken lang zo erg jeuken dat je er echt gek van wordt. Een muggenbult stelt niks voor in vergelijking met deze plekjes, ik praat helaas uit ervaring. Maar wat kan je er tegen doen? Jammer genoeg niet veel, maar je fietsroute aanpassen (waar mogelijk) is een goed begin. Vermijd bijvoorbeeld bosrijke omgevingen en plekken waar veel eikenbomen staan. Maar er zijn natuurlijk ook locaties waar je de bomen simpelweg niet kunt ontwijken. Wat doe je dan? Helaas zijn de haartjes van de rups zo hardnekkig, dat ze dwars door je kleding heen ‘prikken’. Moet je écht langs een aantal besmette bomen fietsen, dan is de kans heel groot dat je niet ontkomt aan de rode bultjes. Je herkent de bomen aan de rood-witte waarschuwingslinten, maar lang niet alle bomen waar de rupsen in zitten zijn gemerkt.

Tips tegen de jeuk

Voorkomen is beter dan genezen, maar met de processierups is dat dus een lastig verhaal. Het enige wat je wél kunt doen is de jeuk verlichten. Heeft de processierups jou te pakken gekregen, dan zijn dit een aantal tips om de ‘pijn’ te verzachten:

 1. Verwijder de haartjes
  Klinkt misschien gek, maar de haartjes zijn zo hardnekkig dat ze zelfs na een douche op je huid kunnen blijven plakken. Gebruik daarom plakband of bijvoorbeeld kleefpleisters om ze te verwijderen. Plak een stukje op de bultjes en trek het er vervolgens weer vanaf, zo trek je de haartjes mee en is de huid ‘schoon’. Lezers geven de tip om een kledingroller te gebruiken, ook een slimme manier.
 2. Gebruik ‘after bite’ gel
  Gel voor beten van insecten en kwallen bevatten o.a. eucalyptus, limoengras en echinacea en het werkt daardoor verkoelend en rustgevend.
 3. Gebruik after sun
  Geen gel in huis? Gebruik dan aftersun, Aloë Vera geeft namelijk ook verlichting tegen de jeuk. Andere cremes met menthol, calendula of Aloë Vera kunnen ook helpen.
 4. Was je kleding direct
  Ben je tijdens je fietstocht eikenbomen tegen gekomen? Of heb je direct last van rode bultjes? Dan zitten de brandharen ook op je kleding. Trek deze bij thuiskomst meteen uit (liefst uit de buurt van andere kleding) en was ze direct om de brandharen te verwijderen. Het advies is om kleding op 60 graden te wassen, maar dit is helaas bij wielrenkleding niet mogelijk. Als extra maatregel kan je daarom je kleding nog ‘afrollen’ met een kledingroller of plakband om op die manier overgebleven haartjes weg te krijgen.
 5. Fiets niet na de regen
  Het ziet er niet naar uit dat het binnenkort gaat regenen, maar als dat het wél het geval is moet je al helemaal de eikenbomen ontwijken. De haartjes op de weg spatten dan namelijk op en blijven nog beter aan je lichaam en kleding plakken. Als je toch wilt fietsen na een bui, gebruik dan een ass-saver om te voorkomen dat de haartjes op je achterwerk belanden.
 6. Bezoek de huisarts
  Is de jeuk echt ondragelijk? Of krijg je last van allergische klachten, zoals dikke lippen, een opgezwollen tong of problemen met de luchtwegen? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Je kan je huisarts vragen om een ontstekingsremmende zalf, zoals een corticosteroïd zalf en bij ernstige klachten kunnen hooikoortstabletten helpen.
 7. Insmeren
  Onze lezers geven aan dat ze veel minder last hebben als ze zich insmeren met een vettige zonnebrandcrème. Sowieso goed om je in te smeren, maar bijkomend voordeel zou zijn dat de brandhaartjes blijven plakken en niet in de huid gaan zitten.

De processierupsen zijn trouwens uitsluitend gedurende de lente- en zomermaanden te vinden met als piekmaanden de maanden mei, juni en juli. Het is dus nog even aftellen tot we geen last meer van ze hebben. Wil je trouwens weten waar ze precies voorkomen? Bekijk dan deze site met een kaartje met een overzicht van waar ze gespot zijn.