Van alle soorten racefiets groeit de gravelbike qua populariteit het snelst. Aanvankelijk waren dat omgebouwde cyclocrossers of racefietsen. Nu zijn er gravelbikes in alle soorten en maten. Bij de snelste gravelbikes moet je echt goed kijken om te zien of het nu een racefiets of een offroadmodel is (zoals bij de Ridley Kanzo). En dat terwijl dit soort fietsen toch is uitgevoerd met de nodige heavy stuff, waaronder brede banden, nokjes om tassen en spatborden te monteren, en soms zelfs vering of demping.

We krijgen van het Nederlandse Gilbertson de Crawler mee. Het is een titanium gravelbike met een carbon voorvork en een Shimano GRX-groepset. Waarom titanium, zul je misschien denken? Nou, ten eerste omdat het heel gaaf is om te zien, maar dat is mijn persoonlijke mening. Verder heeft titanium het hoogste kracht-gewichtratio van alle metalen. Er is dus minder materiaal nodig om een sterk frame te maken. Daarnaast is het duurzaam, het corrodeert niet en kent geen metaalmoeheid. Een valpartij zal een titanium frame eerder overleven dan een exemplaar van carbon. En krasjes kun je zo wegpoetsen met wat Scotch-Brite.

Bombproof bike

Waarom we het materiaal dan niet vaker zien? Omdat het productieproces van een ‘tita’ frame ingewikkeld en dus flink duur is. De Crawler oogt heel clean en klassiek, en tegelijk robuust en stoer. Het titanium frame is strak afgewerkt en de ‘lasrupsen’ zien er prachtig uit, zonder overtollig materiaal bij de diverse aansluitingen. De balhoofdbuis en bracketbuis zijn een lust voor het oog: slanke buizen van prachtig gefreesd titanium.

De Crawler is ruim voorzien van nokjes voor tassen, spatborden en extra bidons. Een fietsvakantie of een langeafstandsrit is er dan ook zeker mee mogelijk. Houd er rekening mee dat je dan wel tien kilo moet meetorsen. Nee, in deze afmontage is de Crawler niet echt licht, maar bij dit soort fietsen is dat ook niet van belang.

Het rijgedrag van de Crawler is degelijk en soepel, met een kortere houding dan je wellicht op een gravelbike verwacht. Het gemonteerde stuur pakt met name bovenop erg prettig vast en geeft wat extra comfort. Net als de brede 44 millimeter-bandjes, die prima passen bij de Crawler. Het gevoel dat onderweg overheerst is dat je op zo’n titanium fiets maar weinig kan overkomen.

Fiets testrapport

Meer info over de Crawler: gilbertson.nl/bikes/crawler