Met 100 kilometer en bijna 2000 hoogtemeters is de Bart Brentjens Challenge dit jaar zwaarder geworden dan in de allereerste editie, vorig jaar. Meer off-road wegen, meer onbekend onverhard terrein en meer steilere beklimmingen. Op zondag 15 oktober vindt de Challenge plaats met start en finish in het Zuid-Limburgse Eijsden.

Waren vorig jaar de afstanden voor de Bart Brentjens Challenge nog 80, 60 en 40 km, dit jaar is dit verlengd tot 100, 70 en 45 km. Om tien uur ’s ochtends wordt het startschot gegeven. Vooraan staan de wedstrijdrijders van de 100-kilometertocht. Iedereen start gezamenlijk, ook de deelnemers aan de toertochten van 100, 70 en 45 kilometer. Aan de wedstrijd over 100 km doen de Nederlandse mountainbiketoppers en diverse buitenlanders mee. Zowel de wedstrijdrijders als de deelnemers aan de toertochten rijden met een tijdregistratiechip zodat van iedereen de tijden worden geregistreerd.
“Door het parcours meer richting Valkenburg en Gulpen te leggen is de Challenge een ware uitdaging geworden”, stelt Bart Brentjens op de website van zijn tocht (www.bartbrentjenschallenge.com). “Vlak voor Gulpen liggen vier steile beklimmingen bij elkaar. Waarbij vooral de beklimming van de Keutenberg heel steil is. Ook voorbij Teuven is een nieuwe lastige klim in het traject opgenomen. De finale van de laatste dertig kilometer gaat opnieuw door de Voerstreek en werd vorig jaar door iedereen al als loodzwaar betiteld.”
Het nieuwe traject van de Bart Brentjens Challenge, die deel uitmaakt van de T-Mobile Tour en de UCI MTB Marathon Club, moet niet alleen de wedstrijdrijders, maar iedereen meer bieden. Zo is er meer afwisseling in het parcours. Ook in de toertochten van 70 kilometer en 45 kilometer is dat terug te vinden. Daarnaast heeft de organisatie er bewust voor gekozen dat in de aanloop vanaf de start meer bredere en geasfalteerde wegen zijn, zodat het deelnemersveld enigszins uit elkaar ligt voordat de fietsers het veld ingaat.
In de training reed Brentjens ongeveer vier uur en twintig minuten over de 100 kilometer. Hij verwacht er tijdens de echte Challenge circa vier uur over doen.

Inschrijven voor de Bart Brentjens Challenge kan nog via www.bartbrentjenschallenge.com. De inschrijving wordt eerder gesloten indien het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Er zal geen daginschrijving zijn.


(bij de foto) Vorig jaar maakte de zuigende modder de Bart Brentjens Challenge erg zwaar.