De Achterhoek en Overijssel zijn de beste fietsgebieden van Nederland. Dat zegt het Fietsplatform in een rapport. Noord-Holland, Groningen en Zuid-Holland zijn voor fietsers het minst aantrekkelijk.

Het fietsplatform onderzocht de diverse regio’s in ons land op verschillende punten. Niet alleen is gekeken naar de kwaliteit van fietspaden, de aantrekkelijkheid van het landschap en de bewegwijzering, ook de aanwezigheid van fietsvriendelijke horeca en campings is meegewogen. Zowel een vakinhoudelijk onderzoek als de mening van fietsers zijn in het rapport meegenomen. Het fietsplatform is een organisatie waarin ondermeer de ANWB, de Fietsersbond en de Nederlandse Tourfiets Unie (NTFU) vertegenwoordigd zijn.

Het is niet zo dat de Achterhoek en Overijssel met kop en schouders boven de rest van Nederland uitsteken. De helft van het aantal onderzochte regio’s krijgt vier van de maximaal vijf sterren. Geen enkele regio krijgt het maximaal aantal sterren. Overijssel en de Achterhoek scoren vooral goed als het gaat om de de fietsvriendelijkheid van horeca, hotels en campings. Ook wordt de bewegwijzering er goed onderhouden en zijn de regio’s aantrekkelijk vanwege het uitgestrekte landelijke gebied. Alleen Noord-Holland, Groningen en Zuid-Holland scoren beduidend lager dan de rest van Nederland. Deze regio’s krijgen slechts twee sterren. In Groningen komt dat ondermeer door het ontbreken van een bewegwijzerd fietsroute netwerk.

De kwaliteitsmonitor moet regio’s prikkelen om het recreatieve fietsen in Nederland naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. “Het Fietsplatform wil dit onderzoek jaarlijks gaan houden”, zegt voorzitter Jan Dijkema.