Shimano heeft een tipje van de sluier opgelicht van het 2007-programma. Het grote nieuws op het gebied van weg-onderdelen zijn nieuwe wielen – waarover later meer – en een nieuwe Tiagra-groep.


Opvallend is dat de Shimano Tiagra 2007-groep niet over gaat naar 10-speed, zoals de duurdere drie groepen van Shimano. De achterderailleur is stijver voor een betere werking onder belasting en net als de voorderailleur is het uiterlijk sterk gebaseerd op de luxere groepen. Het verschil tussen 9-speed en 10-speed zul je niet merken in de werking, wat dat betreft zit de 2007-Tiagra-groep heel dicht tegen de huidige 105-groep aan.


De nieuwe Tiagra-groep neemt wel veel van de overige technieken over van 105. Het crankstel heeft het moderne uiterlijk en de holle as, maar de crankarmen zelf zijn niet hol. De cranks worden in drie uitvoeringen geleverd; dubbel, triple en compact.

In de Dual-Control-rem/schakelgrepen is een indicator verwerkt die aangeeft in welke versnelling je rijdt. De goedkope indicator die je eventueel in je versnellingskabel kon plaatsen vervalt dus. De Dual-Control-grepen zijn nu geschikt voor zowel een dubbel als een triple-crank.

Met de lage prijzen die momenteel voor de Shimano 105-groep gaan is het onwaarschijnlijk dat de nieuwe Tiagra-groep veel los verkocht gaat worden. Maar ben je in de markt voor een goedkopere racefiets, dan is Tiagra zeker een groep waar je je niet voor hoeft te schamen en je gerust zware cyclo’s mee kunt gaan rijden.