Met het mooie weer voor de deur, zie je steeds meer mensen op hun racefiets. Groot gelijk! Er zijn veel mooie gebieden in Nederland en Europa. Verder is er tenslotte nog weinig te doen. Dus racefiets achter op de auto en ga er lekker op uit. Maar wat als er iemand tegen de racefiets en fietsendrager aanrijdt? Of je racefiets wordt vanaf de fietsendrager gestolen? Hoe zit het dan met je verzekering?

Dit heb je aan je autoverzekering 
Rijd je naar een mooi natuurgebied om een stuk te fietsen met je racefiets? Dat is niet altijd zonder risico. Het kan zomaar gebeuren dat de auto achter jou bovenop jouw auto knalt en dit je fietsendrager en/of racefiets flink beschadigt. Dit is natuurlijk behoorlijk vervelend. Gelukkig kun je deze schade dan verhalen op de tegenpartij. Vul wel samen het schadeformulier in.

Rijd jij nou tegen iemand aan? Dan geen zorgen. Iedereen in Nederland is verplicht een WA-verzekering voor zijn auto af te sluiten. Of dit nou een goedkope autoverzekering is of niet, schade aan een andere auto valt hier altijd onder.

Racen inclusief overnachting? Verzeker ‘m via je reisverzekering 
Ben je op vakantie of weekendje weg en heb je je racefiets mee? Dan heb je bij schade of diefstal wellicht ook wat aan je reisverzekering. Je bagage is met een reisverzekering meestal verzekerd tegen schade en/of diefstal. Wel tegen een bepaald bedrag, dus check van tevoren de polisvoorwaarden hoe dit met jouw reisverzekering is geregeld. Ook omdat een racefiets niet altijd standaard gedekt is, maar je hier een aparte dekking voor kunt afsluiten. Goed dus om dit ook van tevoren uit te zoeken. Dit kun je naast je autoverzekering afsluiten ook gemakkelijk online doen.

Denk aan een fietsverzekering
Ook racefietsen heb je in verschillende soorten en maten. Dit kun je dus zo kostbaar maken als je zelf wilt. Heb je een duurdere racefiets? Dan doe je er goed aan om hier een fietsverzekering voor af te sluiten. Racefietsen zijn vaak populair bij dieven, omdat ze veel opleveren. Je kunt ervoor kiezen om je racefiets alleen te verzekeren tegen schade of je breidt dit uit door hem ook te verzekeren tegen diefstal.

Voorkom een ongeluk 
Je kent de uitspraak vast wel: voorkomen is beter dan genezen. Bereid je dus goed voor op het moment dat je je fietsendrager gebruikt en je racefiets erop vastmaakt. Hieronder een aantal tips:

  • Zet ook de wielen van de racefiets vast op de fietsendrager. En better safe than sorry: dubbelcheck voordat je wegrijdt of de racefiets echt goed vast zit.  
  • Zorg dat je achterlichten nog goed te zien zijn. 
  • Laat de racefiets niet meer dan 20 cm uitsteken aan de kanten van de auto.

Eerste racefiets kopen