Sportkoepel NOC*NSF stelt bij monde van voorzitter André Bolhuis teleurgesteld te zijn in de wielersport. De bewindsman doet die uitspraak naar aanleiding van de bevindingen van de commissie-Sorgdrager. “Er wordt een sportpraktijk beschreven waarvan ik geschrokken ben”, aldus Bolhuis.
Hoewel de commissie geen waardeoordeel velt over het wielrennen, doet NOC*NSF dat wel. Op de conclusie dat bijna elke wielrenner eind jaren 90 aan de doping zat, is de reactie duidelijk: “onvoorstelbaar en teleurstellend.”
Bolhuis, die het onderzoek van de commissie roemt, vervolgt: “Dat het gebruik zo’n omvang had en zo in de cultuur en structuur van deze sport was opgenomen, daar keek ik toch nog van op. Wij vinden dat dit niet nog eens mag gebeuren, niet bij het wielrennen en niet bij andere sporten. Daar zullen we alert op moeten zijn.”
De sportkoepel stelt dat er drie essentiële redenen zijn waarom dopinggebruik in de toekomst bestreden moet worden. “Het gaat ons om eerlijke sport, met respect voor elkaar en geen competitievervalsing; om de integriteit van de sport, het naleven van regels en de waarheid spreken, en om de gezondheid van de sporter. Wij zijn deze strijd tegen doping aan onze sporters verplicht.”
Pessimisme
Voorzitter Bolhuis deelt het optimisme van de commissie over de toekomst vooralsnog niet. “Om de sport zo veel mogelijk dopingvrij te houden, maar ook om andere uitwassen te voorkomen zoals seksuele intimidatie of match fixing, hebben we sterke landelijke sportorganisaties nodig die handelen in het belang van alle sporters”, aldus Bolhuis.
“En daar komt mijn pessimisme vandaan. Het kabinet heeft kort geleden bekend gemaakt dat ze de kansspelmarkt wil liberaliseren. Wat verdiend wordt aan sportweddenschappen hoeft in de toekomst niet meer naar de sport terug te vloeien. Daarmee legt het kabinet de bijl aan de wortel van het Nederlandse sportsysteem.”
“Immers, de huidige afgedragen kansspelmiddelen worden nu juist gebruikt om te zorgen voor verantwoorde sportbeoefening, voor het tuchtrecht, voor de dopingcontroles, voor de organisatie van de competitie en voor nog veel meer.”
Marketeer aan de macht
“Al die werkzaamheden zijn op zichzelf niet interessant genoeg voor een sponsor. En als deze activiteiten door de sporters in Nederland zelf betaald moeten worden, dan valt de sport snel terug naar de elitaire bezigheid die het vroeger was, alleen nu met de televisiegenieke sporten als elite en met de marketeers van de nieuwe kansspelen aan het stuur!”, besluit de voorzitter van NOC*NSF.
Overigens is de Lotto momenteel de grootste geldschieter van NOC*NSF. Het door de staat gerunde gokbedrijf heeft nagenoeg een monopoliepositie op de Nederlandse markt, die onder druk komt te staan bij liberalisatie.
© NUsport