Ze stopt liever voor een plaspauze dan voor een koffiepauze, klimt liever dan ze daalt en geniet van blokkentrainingen. Deze week sprak ik de wereldkampioen bij de beloften van 2019 in haar aanloop richting het WK veldrijden in Oostende. Inge van der Heijden krijgt na een ijzersterk zomerseizoen misschien niet helemaal de verwachte resultaten, maar is wel degelijk klaar voor de wedstrijd van zondag. “Ik heb er vooral heel erg veel zin in.”

Stel: jij wordt wereldkampioen, wie mag er mee op het podium?
Moeilijke vraag, op dit moment zijn er zoveel vrouwen die goed presteren. Het niveau ligt ongelooflijk dicht bij elkaar. Als ik kijk naar afgelopen weekend, zou Manon Bakker topfavoriet zijn. Maar ook Anna Kay en Marion Norbert Riberolle gaan steeds beter rijden. Maar vergeet niet Aniek van Alphen, Kata Blanka Vas en Fem van Empel.

Je moet kiezen, er zijn tenslotte maar drie plekken…
Manon Bakker en Kata Blanka Vas.

Wie ga jij als eerste videobellen na de wedstrijd?
Simpel: mijn moeder en mijn broer Maik. Een heel jaar zijn ze bij al mijn wedstrijden, maar voor het WK mogen we helaas maar twee mechaniekers meenemen. Dat zal wel raar zijn, want ze staan het hele jaar klaar en dan kunnen ze niet bij een van mijn belangrijkste wedstrijden van het jaar aanwezig zijn.

Inge van der Heijden naast Sanne Cant
Inge van der Heijden naast Belgisch kampioene Sanne Cant.

Wie is jouw knuffelcontact wanneer je de titel op je naam mag schrijven?
Annemarie Worst, mijn ploeggenoot die op zaterdag zal strijden voor de titel bij de elite én een hele goede vriendin is. Nu hoop ik alleen wel dat ik ook haar knuffelcontact mag zijn.

Fietskleding met de strepen van de regenboog is vanzelfsprekend, maar op welk ander item zou jij graag de regenboog terug zien?
Mijn fiets, die heb ik namelijk nooit gehad. Ik heb in het jaar van mijn titel altijd een zwarte fiets gehouden. Wanneer ik nog eens wereldkampioen zou mogen worden, zou ik dat graag anders zien.

Ben je zenuwachtig?
Nee, nu nog niet, maar dat zal nog wel komen. Vorig jaar was dat wel anders. Als uittredend wereldkampioen voelde ik veel meer druk. Toen moest ik mijn trui verdedigen. Op de dag zelf was ik extreem zenuwachtig. Dit jaar ben ik geen topfavoriet, dus dan gaat er al veel druk van af. Ik heb ook niets te verliezen en kan alleen maar winnen. Ik heb er vooral heel veel zin in.

Hoe ziet een winnaarsontbijt er voor jou uit?
We zijn vanaf vrijdag al op locatie en slapen in een hotel. Ik weet niet goed wat we daar krijgen. Ik heb zelfs al gehoord dat we op de kamer moeten eten. Dat zou ergens wel raar zijn. Hoewel, mijn boterhammen met chocopasta hebben ze overal wel en ontbijt op bed krijg ik thuis ook niet elke dag.

Inge van der Heijden 2020
Inge van der Heijden tijdens het EK in Rosmalen.