Door Nando Boers

“Ik herken het beeld niet dat er structureel gedoogd werd in de ploeg als het om dopinggebruik ging door renners”, zei Boogerd.

De Volkskrant publiceerde zaterdag een onthullend verhaal over het dopinggebruik in de Raboploeg van 1996 tot en met 2007. Dat laatste jaar – 2007 – werd kopman Michael Rasmussen door zijn eigen ploeg in leidende positie uit de Tour de France gehaald.

Boogerd reed van 1996 tot en met 2007 voor Rabobank.

Rabobank liet in een reactie weten dat er sinds 2008 een ‘zero-tolerance-beleid’ heerst in de ploeg als het gaat om het gebruik van prestatiebevorderde middelen.

“Ik voel me niet door de woorden van Theo aangesproken”, zei Boogerd na de presentatie. “Ik ontkende toen dat ik in Wenen ben geweest en dat doe ik nu weer.”

Humanplasma

In Wenen was Humanplasma gevestigd, een medisch bedrijf waar sporters (voornamelijk wielrenners) bloed lieten afnemen.

Boogerds naam is door de door de Volkskrant ondervraagde arts Stefan Matschiner bevestigd. De in 2008 na de Tour op dopinggebruik betrapte Bernard Kohl was één van de klanten van Humanplasma.

Boogerd liet weten het ‘vervelend’ te vinden dat hij telkens degene is die zich moet verweren als er weer nieuwe details naar buiten komen over het besmeurde verleden van de wielerploeg.

“Er hebben denk ik 35 Nederlanders voor de ploeg gereden”, reageerde Boogerd. “En ook al ben ik jaren gestopt, nog moet ik dat uitleggen. Dat vind ik vervelend. Ik ben toch niet de enige renner die heeft gepresteerd voor Rabobank?”

Infuusje

Boogerd: “Theo heeft me er nooit op aangesproken, de UCI (de internationale wielerbond, red) niet en ik heb altijd mijn briefjes op tijd ingevuld.”

Boogerd liet wel weten af en toe ‘een infuusje’ gehad te hebben, maar dat zoiets in die tijd heel normaal was en niet verboden.

Boogerd: “Natuurlijk heb ik wel eens spuiten gekregen in de Tour de France, maar niet met spullen erin die verboden waren.”

© NUsport/Nando Boers