De beste baanwielrenners van de wereld zien we de komende weken in actie tijdens de UCI Track Champions League, een toernooi dat vorig jaar in het leven werd geroepen en een vliegende start kende. Wij blikken met Harrie Lavreysen vooruit op de eerste manche op Mallorca. Alles is live te zien op Eurosport en discovery+.

Lavreysen behoeft nauwelijks nog introductie. De 25-jarige Harrie uit Luyksgestel is een beest op de fiets, maar oogt als een gewone jongen naast de fiets. Met bovenbenen van beton en kuiten om ‘u’ tegen te zeggen verzamelde hij de afgelopen jaren de ene na de andere titel. Inmiddels staat de teller op zes Europese titels, twee gouden olympische medailles (plus een bronzen plak) en maar liefst elf wereldtitels.

Drie weken geleden op de WK nabij Parijs kroonde Lavreysen zich voor het vierde jaar op rij tot sprintkeizer op het koningsonderdeel. Ook op de keirin was de Brabander de sterkste. De teamsprint werd dan weer verrassend verloren: Australië voorkwam een vijfde zege op rij voor Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland.  

De baanrenner die ooit op een BMX-fietsje begon blies op vakantie in New York stoom af om zich op te laden voor een nieuw doel. Komend weekend gaat namelijk de UCI Track Champions League van start, een baantoernooi waarbij het gezegde ‘kort maar krachtig’ wel van toepassing is. De 72 beste baanrenners ter wereld gaan op vier verschillende banen en in vier verschillende categorieën de strijd met elkaar aan. Lavreysen schreef vorig jaar bij de sprinters (M) de eerste editie op zijn naam. Gavin Hoover (endurance, M), Emma Hinze (sprint, V) en Katie Archibald (endurance, V) wonnen de andere onderdelen.

UCI Track Champions League

Amper drie weken na hét doel van het seizoen wacht voor Lavreysen en zijn collega’s een loodzware periode. Niet per se door de zware wedstrijden, wel omdat er wekelijks in het weekend een manche van de UCI Track Champions League plaatsvindt. Zaterdag wordt het bal op Mallorca geopend, vervolgens komen de renners een week later in actie in Berlijn, daarna op de baan nabij Parijs waar Lavreysen twee wereldtitels veroverde en waar over twee jaar de Spelen worden gehouden, en als afsluiter doet de competitie op vrijdag 2 en zaterdag 3 december Londen aan.

“Natuurlijk lag de focus op de WK”, zegt Lavreysen als hij kort vooruitblikt op het innovatieve baantoernooi. “Maar we wisten al aan het begin van het seizoen dat er na de WK de UCI Track Champions League zou volgen, met daarna ook nog de Zesdaagse van Rotterdam. We hebben dus niet alleen gefocust op het WK en dan van: “O, wat gaan we nu doen?” Ik heb me voor heel de winter voorbereid. De piek lag op de WK, dat klopt, maar nu is het een kwestie van de vorm vasthouden en iedere week zo goed mogelijk zijn.”

Lavreysen bindt de strijd aan met onder anderen Jeffrey Hoogland, een van de andere grote namen op de deelnemerslijst. “Vorig jaar was het voor het eerst sinds de coronaperiode dat we weer wedstrijden reden. Vier keer was het stadion helemaal uitverkocht, dat was echt iets vets. Het mooie aan de Champions League is dat het op één avond is en je alleen maar finales ziet of rijdt. Vorig jaar kwam ik daar aan en hoopte ik dat ik in een gemakkelijke rit zou zitten, maar er zijn helemaal geen gemakkelijke ritten. Daar kwam ik al snel achter, haha. Ik ben er nu beter op voorbereid. Je weet gewoon vanaf het begin dat je een finale moet rijden. Het is voor het publiek het mooist om te zien, maar ook voor renners: finales rijden, daar doe je het voor.”

Het gevaar komt voor Lavreysen niet alleen uit de hoek met concurrenten, maar zit ‘m ook in het vele reizen. Elke week vindt op een andere locatie dus een wedstrijd plaats, vier weken lang. “Je hebt gewoon twee tot drie dagen aan herstel nodig, zeker na zo’n zware avond. Als je dan ook nog veel moet reizen en voorbereiden op de volgende wedstrijd, zit je week al vol. Echt goed trainen zit er de komende periode dus niet in. Het worden lange, zware weken, maar daar bereid ik me ook echt op voor. Gelukkig kunnen we zelf naar Berlijn en Parijs rijden, dus hoef je niet de hele dag op een vliegveld te zitten.”

Door de komst van de UCI Track Champions League bestaat de baankalender niet alleen uit kampioenschappen, maar ook uit een serieus ander toernooi. “Voordat de Champions League er was reed ik niet heel veel wedstrijden in een jaar en focuste ik me vooral op Europese- en wereldkampioenschappen. Nu is dit een heel mooi bijkomstigheid”, aldus Lavreysen, die uiteraard als favoriet aan het toernooi begint.

“Van die druk heb ik geen last. Veel mensen gaan er altijd maar vanuit dat ik overal en nergens de titel pak, maar dat is ook míjn eigen doel. Ik maak me niet druk om wat anderen verwachten. Ik moet mijn eigen ding doen en mezelf goed voorbereiden, dan maakt het mij echt niet uit wie er op de tribune zit of wie er komt kijken. Ik ben volledig met mijn eigen wedstrijd bezig.”

In de volgende editie van Fiets lees je meer over het gesprek met Harrie Lavreysen.

De UCI Track Champions League is elk weekend live te zien op Eurosport en reclamevrij te streamen via discovery+. Lees hier meer over het evenement.

Kalender UCI Track Champions League:

12 november: Mallorca, Velòdrom Illes Balears
19 november: Berlijn, Berlin Velodrom
26 november: St-Quentin-En-Yvelines, Velodrome National de St-Quentin-En-Yvelines
2 december: Londen, Lee Valley VeloPark
3 december: Londen, Lee Valley VeloPark