Waar een klein land klein in kan zijn. Zondag vindt de Gravel Fondo Limburg plaats, een gravelrace waar de meeste Nederlandse toppers aan meedoen en waar startbewijzen voor het WK Gravel te verdienen zijn. Leuk, zou je zeggen!

Willekeurige Priority Box

Maar er is iets vreemds aan de hand. De race is ingedeeld in startvakken op leeftijd. Op zich logisch, want tijdens het WK wordt straks ook gestreden in leeftijdsklassen. Zo kun je als amateur dus wereldkampioen gravel worden in de 40+ categorie. Maar dat gaat vooral om de race op amateurniveau. De profs rijden daar gewoon voor de ‘echte’ WK-trui, ongeacht hun leeftijd.

Als ze in Limburg nou echt alleen op leeftijd hadden geselecteerd was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest. Maar helemaal vooraan staan 25 mannen en vrouwen die in een Priority Box zijn ingedeeld. Met bekende namen als David van der Poel, Tessa Neefjes, Eva Buurman, Jasper Ockeloen, Laurens ten Dam, Sep Vanmarcke en Thijs Zonneveld. Oh nee, die laatste staat er juist niet tussen. Maar wel onze redacteur Menno Grootjans, die strijdt in de categorie 65+.

Waarom Thijs Zonneveld niet?

Geen Thijs en wel Menno? Maar dan start Thijs toch minuten later dan de andere kanshebbers voor de titel. En is hij dus kansloos. Dat is toch gek! Ja, dat vindt hij zelf ook, net als zijn ploeg Beat Cycling trouwens. Die hebben dan ook om opheldering gevraagd. Die niet kwam. Via een openbare brief op hun Twitteraccount proberen ze nu duidelijk te krijgen wat er aan de hand is.

De brief van Beat

Menno -> Thijs

Niemand snapt hoe die lijst van 25 tot stand is gekomen. Of waarom iemand als Thijs, die naast dat hij best een beetje kan trappen ook een bekende Nederlander is, er niet op staat. Iemand tegen de schenen getrapt? Zou kunnen, daar is hij niet vies van. Maar dat zou toch geen reden mogen zijn.

Onze Menno snapt het trouwens ook niet. Hij heeft niet om een plekje op die lijst gevraagd en start liever een stukje naar achteren tussen zijn leeftijdsgenoten. Dan komt er dus een plekje beschikbaar, dat we graag afstaan aan Thijs. Dat heeft hij ondertussen ook aan de organisatoren laten weten. Kom op mensen, los dit even op en maak er zondag een mooie wedstrijd van!