Shimano, Continental, XLC, SKS, Sidi en QO Bike staan deze week in de schijnwerpers! In de rubriek Gezien & Getest van Fiets Magazine duiken we in de nieuwste fietsitems: van onderdelen en accessoires tot kleding en andere opvallende gadgets. Welke producten vielen op en wat hebben onze redacteuren getest?
Nieuw glaswerk, Shimano S-Phyre SL, Pulsar en Equinox
Shimano komt dit jaar met drie nieuwe fietsbrillen. De S-Phyre SL is een krasbestendig, lichtgewicht model in verschillende uitvoeringen en lenskleuren zoals zwart, groen, geel, kristal, roze en paars. Hij kost zo’n 160 euro en weegt slechts 23.7 gram.
De Pulsar 3 is er voor offroaders, met een montuur waarvan je de onderste helft kunt weglaten. Deze bril kost 99,99 euro en verkrijgbaar in de kleuren zwart, ivoor, groen, rood, lila en grijs. De fotochromatische variant kost twee tientjes extra.
De Equinox 5 tot slot is een ‘half-montuurbril’ van 129,99 euro. De fotochromatische uitvoering is drie tientjes duurder, daarnaast is de bril beschikbaar in de kleuren zwart, wit, groen, grijs en roze.



Meer info vind je op de site van Shimano.
Betaalbaar tubeless?, Continental Grand Prix TR
Continental heeft de Grand Prix TR geïntroduceerd, een tubeless-ready band die volgens het Duitse merk een betaalbare en hoogwaardige optie is en geïnspireerd is op de Grand Prix 5000-serie. De Grand Prix TR beschikt over de innovatieve BlackChili-compound, die zorgt voor een optimale balans tussen grip, rolweerstand en slijtvastheid. Daarnaast heeft de band een volledig nieuwe 4-laags constructie, die de lekbestendigheid verbetert zonder de snelheid of het comfort te verminderen. De nieuwe band is beschikbaar in 25 mm, 28 mm, 30 mm en 32 mm en kan worden geleverd in zwarte of skinwall-uitvoering.


Naast de Grand Prix TR introduceert Continental ook een geüpdatete versie van de klassieke Grand Prix-band, bedoeld voor gebruik met binnenbanden. Dit model is verkrijgbaar in 28 mm en 30 mm. De adviesprijs voor de Grand Prix TR bedraagt 61,95 euro, terwijl de niet-tubeless Grand Prix een prijs heeft van 45,95 euro. Beide modellen zijn per direct beschikbaar.
Meer info vind je op de site van Continental.
Luchtig verhaal, Duotest XLC S06 / SKS AIR-X-PLORER 10 DIGI
Getest door Hans Raven
In 2024 publiceerden we een megafietspompentest. Voor mij persoonlijk, en de manier waarop ik fietspompen gebruik, was de XLC die 59,95 euro kost een winnaar. Zonder al te veel kracht een goede luchtopbrengst, een ontluchtingsknop én digitaal. Dat alles in een compact en licht ontwerp, handig in de auto en scherp geprijsd. Omdat ik weg, gravel en MTB afwissel, zocht ik namelijk één pomp die zowel voor hoog volume als lager volume inzetbaar is. In de XLC had ik die gevonden. Lage druk vraagt om een digitale weergave, maar nadat ik een slordige 10.000 kilometer aan ritten van lucht had voorzien, stopte het display ermee.
Mijn technisch inzicht schoot tekort om hem weer aan de praat te krijgen. De batterijen had ik in de tussentijd twee keer moeten vervangen. Ik kan mijzelf dus een heavy user noemen, maar ook een kleine user, met mijn 1 meter 77. Ben je flink groter, dan is deze pomp wat aan de lage kant. Door de kleine voet is dit bovendien niet de stabielste pomp.



Inmiddels ben ik alweer een paar duizend kilometer aan het pompen met de SKS Air-X-Plorer, uit dezelfde test met een prijskaartje van 64,99 euro. Hier geen ontluchtingsventiel, iets dat ik echt mis. Ook geeft het display de druk opvallend traag weer, pas na tijdje staat hij stabiel. Irritant. Weer loskoppelen, ontluchten en weer opnieuw meten. De SKS is wel steviger en hoger dan de XLC. En pompen doet-ie goed. Maar ik mis mijn XLC, en voor die 60 euro ga ik toch weer een nieuwe aanschaffen, ook al heb ik nog een SKS staan. Want wat is nou 0,006 euro per gereden kilometer?
Meer info vind je op de site van XLC en SKS.
GESOIGNEERD BUITENSPELEN, Sidi Physis
Getest door Herman van Tilburg
Volgens Sidi is hun Physis-schoen geschikt voor zowel MTB als gravelbike, al vind ik ze qua uiterlijk vooral goed binnen de gravelscene passen. Mijn testuitvoering is zandkleurig, maar er zijn ook drie andere kleurstellingen. Het stijlvolle ontwerp steekt mooi af tegen de modderige paden waarop ik de afgelopen maanden heb gefietst. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de schoen moeilijk schoon te maken is. Het grootste deel van de Physis is gemaakt van een slijtvaste mix van twee materialen, die gemakkelijk te reinigen is. Even afspoelen na het buitenspelen, een doekje erover en ze zijn weer schoon.



De pasvorm voelt goed aan met mijn maat 43. De schoen wringt nergens, en aan de bovenkant is er voldoende ruimte voor het uitzetten van mijn voeten, prima comfort voor mijn relatief lange tenen.
Je kunt de schoen goed afstellen met de draaisluiting en de bandsluiting bovenop. Het draaisysteem is vergelijkbaar met BOA’s, maar heeft wel een iets complexere knop. Je moet deze eerst omhoogtrekken, daarna draai je pas om de spanning vaster of losser te zetten. Dit doe je door twee knoppen tegelijkertijd vast te houden. Even wennen, maar zodra je het doorhebt werkt het feilloos. Tijdens het fietsen hoefde ik er niet meer aan te zitten, omdat de schoen aangesloten bleef op mijn voet.
De Physis belemmert je niet om flink aan te zetten en te duwen op je pedalen. De schoen is uitgerust met een full-carbonzool (stijfheidsindex 11) en voelt relatief licht aan. Het is een flinke investering, maar daar krijg je wel een hoogwaardige schoen voor terug die je urenlang kunt vertrouwen in het bos of op de gravelpaden.
Meer info vind je op de site van Sidi.
Welqom, QO Bike crancksets



¡Bueno! QO Bike is een nieuw Spaans componentenmerk, dat aftrapt met deze schitterende cranksets van carbon. De kleine kuiltjes moeten zorgen voor de best mogelijke luchtstroom. Er zijn diverse uitvoeringen, voor weg, gravel en offroad, met cranklengtes van 160-175 millimeter.
De sets komen snel beschikbaar in de Benelux; er zijn ook al contacten met fietsfabrikanten die hun cranks gaan monteren. Prijzen zijn nog niet officieel, maar ga uit van zo’n 750 euro voor de wegset.
Meer info vind je op de site van QO Bike.