Voor Fiets 07 hebben we drie instapmodellen getest. Allemaal prima racers voor weinig geld. Vandaag is de Lapierre Sensium 3.0 Disc aan de beurt. Is de duurste fiets van dit testtrio die extra euro’s waard?

Dit is de duurste fiets in de test, en dat zit ’m vooral in de hydraulische schijfremmen. Of dat setje wel die enkele honderden euro’s extra waard is? Qua remkracht deels, maar aan hydraulische schijfremmen heb je vooral veel minder afstelwerk dan aan mechanische en ze maken deze Sensium 3.0 net even meer van deze tijd – de fiets is er overigens ook in een velgremvariant, voor driehonderd euro minder. De algehele indruk qua styling en afwerking is prima. Het aluminium frame is netjes gelast en het lakwerk is puik in orde. De effen rode lak met eenvoudige decals oogt wel wat saai.

De Sensium is beschikbaar in zes maten, van XS tot en met XXL. In combinatie met de allround geometrie zorgt dat voor een fiets waar eigenlijk iedereen wel oppast. Hij stuurt relatief gezien strak en zonder verrassingen in, al merk je wel duidelijk verschil met fietsen uit het duurdere segment. Het gewicht van met name de wielen zorgt ervoor dat het allemaal niet heel erg dynamisch aanvoelt. Maar dat zal de meeste kopers in dit segment wellicht weinig uitmaken. Wil je tijdens je zomervakantie eens een Alpencol doen vanaf de camping? De Lapierre is daar goed op voorbereid. Met een 34-tands binnenblad en een groot 34-tands kransje op je cassette rijd je één op één bergop. Je doet dit met een Shimano Tiagra groepset, die prima zijn werk doet.

Overall gezien is deze Sensium een heel goede keuze. Je zult je budget een beetje moeten oprekken in vergelijking met de andere twee racers, maar dan heb je wel een fiets waar je nog jaren mee voort kan.

Getest: Lapierre Sensium 3.0 Disc

Pluspunten: hydraulische schijfremmen, verzet
Minpunten: nog geen steekassen
Prijs: €1499,-
Frame/voorvork: aluminium/carbon
Gewicht: 10,4 kilo compleet (excl. pedalen)
Groep: Shimano Tiagra 10s 50/34, 11-34, 140/140mm
Wielen: Ryde DP19-velgen met Shimano MT200 Centerlock-naven
Banden: Continental Ultra Sport 3 SL 25mm
Zadel en -pen: Selle Italia X3 Boost
Stuur en -pen: Lapierre aluminium, Lapierre aluminium
Maten: XS,S,M,L,XL,XXL
Eindcijfer: 7,2

Meer informatie over Lapierre vind je hier.