Niet alleen heeft de kopman van Rabobank een extra draadloze voordeurbel naast zijn hoogtetent liggen, telkens als hij een test heeft gedaan slaakt hij een zucht van verlichting, opgelucht dat hij geen test heeft gemist. Drie gemiste tests levert een automatische schorsing op.

Gesink is één van de 29 door NUsport ondervraagde wielrenners voor een steekproef over out of competition controles.

Gerichte bezoeken

Gesink is één van de twintig renners die ‘nee’ antwoordde op de vraag of hij in 2012 al gecontroleerd is. Negen renners hebben dit kalenderjaar een of meerdere keren bezoek gehad van dopingcontroleurs.

Gesink zegt zich door de uitslag van de steekproef gesterkt te voelen in de gedachte dat de controleurs gerichte bezoeken afleggen. “Ze testen blijkbaar niet zomaar,” zegt hij.

“Het sterkt mij in de gedachte dat ze kijken naar het type renner (klassiekerspecialist, ronderenner, red) en naar het programma.”

Angst

“Hoeveel andere renners getest worden weet ik niet, maar ik lees en hoor wel eens dat andere mannen ’s ochtends en ’s avonds bezoek krijgen van controleurs. Dat is bij mij nog niet voorgekomen.”

“De angst om een controle te missen werkt nog steeds”, zegt Gesink. “Van mij mogen ze wel meer controleren, geen problemen mee.”

Gesink erkent dat het een opgave is dat renners ook hun whereabouts moeten opgeven en dat het in de wintermaanden best lastig is – ‘als de riem wat minder strak is aangetrokken’ – maar dat het wel nodig blijft. “Het is niet goed als er teveel systeem insluipt”, zegt Gesink.

Bloedpaspoort

Gesink is daarom nog steeds voorstander van het bloedpaspoort en de invoering van het aangeven van je whereabouts via het ADAMS-systeem waarmee begin 2008 een begin werd gemaakt.

Bij renners werd een bloedmonster afgenomen – vaak via onaangekondigde out of competition controles – zodat er een zogenaamd ‘bloedprofiel’ kon worden verkregen van een renner.

Na een aantal afnames zouden de mogelijke schommelingen waarneembaar kunnen zijn, schommelingen die erop zouden duiden dat er gerommeld zou zijn door de renner.

Schoner

Gesink: “Het systeem kan natuurlijk altijd beter, maar ik denk dat het mij ten goede komt. Ik beoefen mijn sport nog steeds op een nette manier en er is nu wat meer nivellering.

Vroeger klopte het niet maar dat ik kan laten zien wat ik heb laten zien. Dat komt omdat de sport schoner is geworden. Ik ben er daardoor een voorstander de controles scherp te houden.”

In het nieuwe magazine van NUsport vertellen 29 Nederlandse profrenners over hun recente ervaringen met dopingcontroleurs. Het magazine ligt vanaf dinsdag in de winkel en is ook op de iPad beschikbaar.

© NUsport/Nando Boers