Twee nieuwtjes uit het land van de fixies. Een nieuw merk -Moosach bikes- en een zeer trendy stuurtje -van hout!

All they need is a fix, concludeerden de makers van Moosach. We lezen verder op de website: ‘Dus strippen we die oude raceframepjes. Je weet wel, die fraaie slick-sized aluminium en stalen straatmonsters. Bij ons gaan alle bewegende delen eraf. Wat zeg ik? Alles gaat eraf. Vervolgens krijgen frame en voorvork een prikkelend chemisch badje. Even drogen, vers spuitwerk en de basis voor een échte Moosach is gelegd.

En dan begint de fun echt. Opbouwen. Kekke nieuwe spulletjes. Geen poespas met 27 versnellingen, maar absoluut no-nonsense kwaliteitsmateriaal. Wat je dan krijgt? Een fiets met een verhaal. Een loepzuiver en gezond mobiliteitsproduct dat je van A naar B brengt. In stijl.

Tijdens een korte vakantie in het illustere Moosach, een klein dorpje binnen het krachtenveld van München, klikten de raderen in de breinen van Jeroen van IJzendoorn en Robert van de Wiel (!) op hun plaats. Ze kwamen ze steeds tegen; (te) gekke fietsen uit een ander tijdperk. Je weet wel, met van die verende bagagedragers die je verse baguettes met gemak in tweeën klappen. Die vergane glorie, daar moest toch iets van te maken zijn?

Dat klopt. Op 1 januari 2011 is Moosach Bikes een feit. Robert en Jeroen realiseerden de eerste exemplaren en schuimen vanaf heden schuren, garages en werkplaatsen af op zoek naar vers mod-materiaal.

Heb jij nog een fraai racemodelletje staan? Van vader geweest, of opa? Schroom niet om deze klassieker een volwaardige oude dag te geven. Wij transformeren hem graag tot een echte urban traveller. Uniek, one-of-a-kind, uitzonderlijk van kwaliteit, ongeëvenaard. Een Moosach’. www.moosach-bikes.nl.BCB

Ontwerper Josha Roymans van Border City Bikes (BCB) komt met een duurzaam stuurtje dat perfect past op fixed gear bikes. De stuurtjes zijn van verschillende soorten hout (taxus, robinia, eiken) uit lokale kleinschalige bosbouw binnen Nederland en met de hand gemaakt, waardoor elk exemplaar uniek is.

Bovendien zijn de stuurtjes behandeld met een biologische olie, zodat deze lang meegaan en het een ecologisch verantwoord product is. Fixed gear bikes lijken steeds populairder te worden, vooral in grote steden is het straatbeeld gekleurd door deze fietsen. De houten stuurtjes van BCB zijn duurzaam en eenvoudig van design, waardoor ze goed passen bij de minimalistische fiets. De stuurtjes zijn te koop bij Pristine Fixed Gear Amsterdam, voor maar € 50,- per stuk.