In Fiets magazine (editie 6) lees je het reisverhaal over een weekendje Ede. Met een mooie route voor de racefiets en de tweede dag wat mountainbiken of gravelen op de fraaie tracks in de omgeving. De route voor de racefiets hebben we als gpx-file voor je, hier gratis te downloaden.
Rondom Ede is het lastig kiezen welke fiets je moet pakken. Het hele gebied ligt vol met mooie paadjes en tracks, voor de race-fiets, gravelbike en MTB. We maakten er een mooie tweedaagse van.

“Wat kronkelt het hier lekker”, zegt mijn fietsmaatje Diane, als we over het Mosselsepad rijden. Op en neer, bochtje na bochtje, heel wat anders dan de rechte polderwegen die ze gewend is. Onze rit begint een paar uurtjes eerder in Ede. ‘Hoofdstad’ van de Gelderse gemeente Ede, waar verder onder andere Bennekom, Deelen, Harskamp, Lunteren, Otterlo en Wekerom bijhoren. Hoewel de lucht er dreigend uitziet, lijken we geluk te hebben vandaag. Met bijna zomerse temperaturen is het begin mei heerlijk om op de fiets te zitten. Vanuit Ede rijden we langs het Wekeromse Zand dwars door Wekerom. De route van vandaag leidt ons, in een rondje met de klok mee, om Het Nationale Park De Hoge Veluwe heen. Met zo’n 75 kilometer en voldoende plekken om te stoppen voor koffie en lunch maken we er een relaxte dag van. Een soort minivakantie. We zijn niet de enigen, in deze meivakantie is de regio erg populair onder toeristen van diverse pluimage. Veel wielrennende stelletjes, net als wij, maar ook mountainbikers, veel e-bikers, en de elektrische choppers die overal te huur zijn vinden duidelijk gretig aftrek. Geen probleem, ruimte zat voor iedereen.
De vrijheid om te fietsen
Niet veel later doen we Harskamp aan, dat dorp ken ik van de kazerne, Legerplaats Harskamp. Dit gebied is al sinds 1899 van Defensie, na de Tweede Wereldoorlog werden hier zo’n 4000 mensen vastgezet en bewaakt door de Canadese bevrijders, om later berecht te worden. Het is vandaag 2 mei, vlak voor onze dodenherdenking en Bevrijdingsdag, dus we staan, al rollend, toch even stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De vrijheid om te fietsen waar je wilt is al fijn, maar echte vrijheid zoals wij die kennen, is een groot goed!

Naast veel defensieterreinen, ligt dit deel van de Veluwe ook bezaaid met hotels, campings en vakantieparken. Veelal mooi verscholen in de bossen, waardoor het uitzicht niet bedorven wordt, maar je wel volop mogelijkheden hebt voor een meerdaagse vakantie in het gebied. We zakken wat af richting Otterlo, een gezellig dorpje met volop horeca en een dorpscentrum van waaruit je alle kanten van de Veluwe kunt verkennen. Hoewel, wegens wegwerkzaamheden kunnen wij onze geplande route vandaag even niet helemaal volgen. Gelukkig is dat met een kleine D-tour snel opgelost en rijden we alsnog oostwaarts richting Hoenderloo. De fietspaden liggen er allemaal prima onderhouden bij en waar je naast een provinciale weg fietst, is het meestal nog eenrichtingsverkeer ook, ideaal.
Door alle bomen hebben we nauwelijks last van de wind en op deze warme dag geeft de schaduw nog wat verkoeling ook. Vanuit Hoenderloo zakken we af richting Arnhem. Dat doen we over de glooiende Deelenseweg, waar volop getraind wordt door wielrenners. Met al die korte stukken vals plat een prima segment voor wat blokjestraining, maar je kunt er natuurlijk ook net als wij gewoon rustig fietsen en wat om je heen kijken. Bossen worden afgewisseld met heide en groene weiden. Bij Deelen fiets je langs het Museum Deelen, dat het verhaal vertelt van de geschiedenis van de naastgelegen vliegbasis Deelen. We horen een zware helikopter ergens achter de bomen, maar zien hem nergens.

Als we Veteranenlandgoed Vrijland gepasseerd zijn, slaan we rechtsaf de Koningsweg op richting het natuurpark Planken Wambuis. Daar schijnen wilde paarden te leven en die hopen we te treffen. We verlaten het fietspad langs de provinciale weg en rijden het stille bos weer in richting Oud-Reemst. Ondertussen beginnen de magen te knorren, maar ik weet dat er straks een prima plek voor de ravitaillering op de route ligt. Nog even volhouden dus.
Mosselen en wilde paarden
Vlak voordat we, dit keer aan de zuidzijde, Otterlo bereiken slaan we af om het Mosselsepad op te gaan. Hier ben ik eerder geweest, wat mij betreft een van de mooiste fietspaden van Nederland. Dwars door het bos, met nu en dan een opening dankzij een zandverstuiving of een stuk heide, is er altijd wel iets te zien. We rijden hier op een vrij smal betonpad, dat precies breed genoeg is om elkaar veilig te passeren. Dat doen we ook met regelmaat, we gaan net wat sneller dan de meeste andere fietsers. De fietsbel doet zijn werk en het is ook fijn om te zien dat steeds meer e-bikes een achteruitkijkspiegel hebben, die nog gebruikt wordt ook. Een klein bedankje bij het passeren en we hebben het imago van de wielrenner weer een beetje opgepoetst. Als je op zoek bent naar zout water voor de mosselen, kom je bedrogen uit. Dit droompaadje heeft zijn naam te danken aan het feit dat het langs het buurtschap Mossel komt. En laten wij nou net daar onze lunch gepland hebben. Dit buurtschap is een voormalige landbouwenclave en bestaat nu alleen nog uit wat schuren, een woonhuis en een tot restaurant omgebouwde schaapskooi.

Ondertussen heeft de bewolking plaatsgemaakt voor een lekker zonnetje en we weten nog precies één plekje onder de parasols te bemachtigen. Het leuke is dat het fiets/wandelpad eigenlijk over het terras loopt. Als ik onze bestelling ophaal, moet ik dus wel goed opletten dat er geen fietsers aankomen. Tijd om bij te tanken voor het laatste stukje van onze route van vandaag. Het is jammer dat we geen fietssloten bij ons hebben, want het is hier ook prima wandelen. Het Mosselse Veld, de Mosselse Bergen, Mosselse Dennen, Mosselse Zand; allemaal onderdeel van Planken Wambuis en een heerlijk recreatiegebied om even te onthaasten.

Na capu, cola en een twaalfuurtje kunnen we er wel weer tegen, op naar de laatste kilometers voor vandaag. Mosselen hebben we niet gevonden, maar we hebben wel geluk met de wilde paarden. Er lopen er drie op het zandpad naast het fietspad. Lekker in de schaduw onder de bomen lopen ze een stukje met Diane mee, alsof ze het zelf ook leuk vinden om op de foto te gaan. Onderweg komen we geregeld kunstwerken tegen gemaakt van stenen, we blijken dan ook op de steenbeeldenroute te rijden. De grootste is van Adri Verhoeven, die in 2012 een groep gepolijste, grijze granieten stenen langs het fietspad legde. Het is een opvallend gezicht en er wordt dan ook vaak gestopt voor foto’s of om even uit te rusten op zo’n koele gladde steen. Uitrusten doen wij als we terug zijn in Ede, dit was een mooie eerste dag.

Draaien en keren op de mtb-routes
De volgende dag verken ik de mountainbikeroutes rondom Ede. Net buiten het dorp, in het Edese Bos, vind je een speciaal voor kinderen aangelegde route van 4,6 kilometer. Leuk om kennis te maken met de sport. Maar er is meer, veel meer. De gemeente Ede heeft namelijk veel bos en heide in eigen bezit: in totaal 2.461 hectare. De kinderroute is onderdeel van de routes van Ede en van Lunteren, je kunt ze allemaal prima aan elkaar knopen want ze maken deel uit van het routenetwerk Zuid-Veluwe. Ik rijd een deel van de routes op mijn gravelbike, zo hoef ik maar één fiets mee te nemen voor een weekendje fietsen. Dat is leuk en handig, maar toch fiets ik liever op mijn echte mountainbike als ik de tracks opga. De volgende keer neem ik toch twee fietsen mee, of ik kies voor een leuke gravelroute op de tweede dag.

Als je alle routes van de Zuid-Veluwe aan elkaar knoopt krijg je meer dan 150 kilometer aan tracks voor je kiezen. Veelal mooie singletracks met ongemerkt heel wat hoogtemeters. De route van Ede zelf is ruim 43 kilometer lang, op zich ook al genoeg om heel wat lol op te beleven. Wij hebben ons in ieder geval prima
vermaakt in en rondom Ede, een bestemming om op je bucketlist te zetten!
REISINFO
Op bezoek-ede.nl/fietsen vind je meer informatie over routes, activiteiten, horeca en overnachtingsmogelijkheden. Er is ook een handige lijst met aanbieders van huurmountainbikes
te vinden.
Weekendje NK
Het Het Nederlandse Loterij NK Wegwielrennen op de weg wordt dit jaar georganiseerd in Ede op 28 juni. Een prima mogelijkheid om een weekendje aanmoedigen te combineren met zelf fietsen!