Tour de France winnaar Bradley Wiggins was er gisteren zelf nog het slachtoffer van: een aanrijding met een auto. De Brit kwam eraf met enkele gebroken ribben. Hij heeft wat dat betreft geluk: jaarlijks overlijden gemiddeld honderd fietsers bij een aanrijding door een auto. Onderzoeksinstituut TNO presenteerde vanmiddag een airbag die het aantal slachtoffers volgens hen fors kan terugdringen.

De airbag is het resultaat van een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Fietsersbond. Het onderzoek toont aan dat ongeveer 70 fietsers per jaar het ongeluk hadden kunnen overleven, als de betreffende auto met een fietsairbag en een automatisch remsysteem was uitgerust.

Onder ruime belangstelling van verschillende autofabrikanten werd vanmiddag in een testcentrum in Helmond een dummy op een fiets met 40 kilometer per uur aangereden door een personenwagen uitgerust met de airbag. De airbag activeerde succesvol zodat het hoofd en bovenlijf van de dummy opgevangen werden. Het zal waarschijnlijk ongeveer vijf jaar duren voordat auto’s te koop zijn waar dit systeem ingebouwd kan worden.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JnZD1uMN3Y0[/youtube]