AXS Connected, noemen ze het bij SRAM, de eigenaar van Zipp. In de nieuwe Zipp 353 NSW Tubeless wielset zit een draadloze bandendruk sensor die communiceert met de Hammerhead fietscomputer die ook uit de SRAM stal komt. Ook met andere geschikte fietscomputers én met SRAM’s AXS app trouwens. In die app vind je ook advies voor de optimale bandendruk.
Zipp 353 NSW Tubeless
De 353 NSW is het nieuwe topmodel van de Amerikaanse wielbouwer. Deze 1310 gram lichte wielset van Zipp heeft ceramische lagers in nieuwe naven en wordt gepromoot als aerodynamische klimwielset voor enduranceracers. De 353 NSW heeft een verbeterde carbon layup waardoor de wielset, volgens Zipp, 16% meer ‘impact strength’ heeft, ze kunnen dus tegen een stootje.

De ingebouwde druksensor geeft realtime de bandendruk door en kun je ook voor het starten van een rit even snel gebruiken om te checken hoe het met de bandendruk staat. Door die ingebouwde sensor, ben je verplicht om ofwel tubeless te rijden, of de meegeleverde binnenband met een ventiel met schroefdraad te gebruiken. De sensoren krijgen stroom uit een kleine knoopcel. Hoewel ze bijna niets wegen, is de overkant van de velg toch van contragewicht voorzien voor de optimale balans. Je krijgt bij de wielsets een ‘sealant injector’, om te voorkomen dat je de druksensor sloopt met een overdosis vloeibare latex.
Buitenbanden moeten van Zipp sowieso tubeless modellen zijn, om goed samen te gaan met het hookless design van de Zipp velgen. Alle hookless Zipp velgen eisen een max. bandendruk van 5 Bar!

Met een binnenbreedte van 25 millimeter, is de 353 NSW wielset uiteraard geschikt voor de huidige trend van bredere banden. Zipp raadt 30 millimeter aan, om deze velgen. De velghoogte varieert tussen de 35 en 40 mm hoogte, wat zorgt voor een golf- of zaagtandpatroon. Volgens Zipp (en veel andere wielbouwers) heeft dit ontwerp verschillende voordelen. Zo moeten de wielen minder last van zijwind hebben, zijn ze lichter dan rechte 40mm hoge velgen en zijn sterker rondom de spaken. Dat staat dan weer haaks op het feit dat Zipp deze wielen niet heeft goedgekeurd voor gravelen. Zoals de meeste Zipp wielen zijn deze velgen ook voorzien van het bekende kuiltjespatroon op de zijkanten voor betere aero-eigenschappen.
Nieuwe ZR1 SL naven
Naast een andere carbonverdeling, hebben de 353 NSW wielen ook compleet nieuwe naven. De ZR1 SL naaf heeft (als optie) ceramische lagers en een vrijloop met 66 aangrijppunten. Deze naafset is 30 gram lichter dan de voorganger en gebruikt J-Bend spaken. Als je de ceramische lagers neemt, weegt een setje 304 gram. Beschikbaar in 20, 24 en 28 gaats uitvoering. De 353 wielset komt sowieso met de ceramische lagers. De nieuwe Zipp 353 NSW wielset gaat 3900 euro kosten. Je krijgt er levenslang garantie op!

303 SW Modern Classic
Geen fan van het zaagtand profiel? Of wil je wel mogen gravelen met je wielen? Dan heeft Zipp deze nieuwe 303 SW tubeless, 40 mm hoge, velgen voor je. Ook met de ingebouwde druksensor, met 25 mm interne breedte geschikt voor bandenmaten van 30 tot 35 mm breedte en ook afgemonteerd met de nieuwe naven, maar dan met rvs lagers. Het levert een wielset van 1440 gram op. Ook hier geldt, alleen gebruiken met tubeless buitenbanden, of met de meegeleverde binnenband. Prijs: 1900 euro.

Zipp 454 en 858 updates
Deze bekende wielsets van Zipp hebben een update gekregen. De 58 mm hoge 454 NSW hebben nu ook de nieuwe naven, de harsverdeling is verbeterd wat een lichtere en sterkere velg oplevert en de logo’s staan er op dankzij Zipp’s ImPress direct-print technology. Een complete set weegt 1400 gram en kost 4200 euro.
De hoogste Zipp velgen, de 858’s, ook weer lichter gemaakt. Het zaagtandprofiel varieert in hoogte tussen de 82 en 85 millimeter. Met een interne breedte van 23mm, kun je met bredere banden (33mm is het advies) en minder badendruk rijden, wat ten gunste komt van een lagere rolweerstand en minder energieverlies door vibraties. Deze wielset is volgens Zipp voor tijdrijders, triathleten en andere ‘speed freaks’. Ook hier nu de ZR1 SL naafset met ceramische lagers en 66 aangrijppunten. Met 1500 gram zijn ze 30 gram lichter dan de voorganger! 4200 euro.
Meer info: sram.com

