Het was een bijzonder gezicht afgelopen dinsdag. Mathieu van der Poel kwam met een gebroken stuur over de finishstreep gereden. Canyon is daar uiteraard niet blij mee en raadt alle gebruikers van de nieuwe Aeroad af om voorlopig met de fiets op pad te gaan. De fiets kwam eind vorig jaar op de markt.

Van der Poel reed dinsdag in de aanval in Le Samyn, maar nam geheel tegen zijn gewoonte in niet over toen Florian Sénéchal doortrok. Hij wees naar zijn stuur, waarvan het rechterdeel loshing. Van der Poel fietste met een half stuur nog wel door en trok zelfs de sprint aan voor zijn winnende ploeggenoot Tim Merlier. “Op de voorlaatste kasseienstrook brak het af”, zei de Nederlands kampioen na afloop.

Als gevolg van het voorval roept Canyon alle gebruikers van de Aeroad CF SLX en CFR op om de fiets even niet te gebruiken als ze gemonteerd zijn met cockpits met serienummers CP0018 en CP0015. Het Duitse bedrijf onderzoekt op dit moment namelijk wat er dinsdag is gebeurd. “Gelukkig is hij niet gevallen, maar we willen met alle zekerheid weten wat er precies is gebeurd”, zegt oprichter Roman Arnold.

“We doen er alles aan om de getroffen Aeroad-modellen zo snel mogelijk uit te rusten met een cockpit die voldoet aan onze eisen en die van de klant”, zegt Armin Landgraf. Over de exacte oorzaak is dus nog weinig bekend. Even leek het erop dat een mecanicien van de ploeg van Van der Poel de shifter mount te strak had aangedraaid, maar na een kort onderzoek lijkt er toch een onderliggend probleem te zijn. Canyon zoekt dat nu dus uit.

Mathieu van der Poel 2021